Jungla amazoniană din România. Locul în care omul cere voie naturii să intre (GALERIE FOTO)

Jungla amazoniană din România. Locul în care omul cere voie naturii să intre (GALERIE FOTO)


61

Una din ultimele bucăți de sălbăticie autentică se ascunde printre canale inundate de apă și cărări nisipoase. Este cea mai nordică pădure sub-tropicală pe care Bătrânul Continent o are, și este chiar în România. Un mic colț de rai ce a rezistat tentației de exploatare a omului lăsând loc sălbăticiunilor să își creeze o casă.

Padurea_Letea_–_Delta_Dunarii

 

Pădurea Letea, căci despre ea este vorba, este cuibărită chiar în inima Deltei Dunării. Acolo, stejarul de luncă și stejarul brumariu stau creangă-n creangă și oferă adăpost răcoritor pe timpul verii cailor care s-au sălbăticit. 

CAI LETEA

Laolaltă cu frasinul de luncă sau teiul alb, copacii stau nemișcați și se lasă cotropiți de plantele cățărătoare. Asemeni unei jungle, pădurea Letea nu duce lipsă de liane care se încolăcesc în jurul trunchiurilor de copaci până dau senzația de sufocare.  

20110518_2689

Viață sălbatică dar și liana grecească oferă o imagine unică unei bucăți de Românie unde frumusețea sălășluiește patru anotimpuri pe an.  Și printre speciile regnului vegetal și-au făcut o viață și vipera de nisip sau vulturul codalb.

4260b27429044adce624b185964da827

 

Fâșiile de nisip alb sunt întretăiate de canale de nuferi albi și galbeni care fac față arșiței verii stând ușor scufndați în apa rece a Dunării. Din când în când stolurile de pelicani își mai iau zborul sau aterizează, aripile lor creând senzația că cerul și apa se cutremură la fiecare bătaie.

vulturul codalb

Caii sălbăticiți de aici umblă ca și cum toată delta ar fi a lor și nu se lasă deranjați de oameni decât dacă aceștia se apropie prea mult.

letea_cai

Satul Letea 

Casele albe par construite tot din materiale care să nu deranjeze locul, iar ferestrele din lemn vopsite cu albastru stau dovadă că cerul le inspiră frumusețea. Fiecare acoperiș este făcut din stuf, iar gardurile nevopsite mici de nici un metru jumătate sunt și ele încălecate de plante cățărătoare ce seamănă cu niște vecini băgăcioși care stau peste gard și iscodesc cu privirea prin curte.   

ulita mica 

Aici bărcile vechi se udă în fiecare zi în apa canalelor însoțițe de neobositele vâsle ce sunt mânuite cu stoicism de pescarii din zonă. Când nu umblă printre nuferi acestea își găsesc odihna printre firele înalte de stuf.

letea-101-X

 

Facebook Comments
61