Istoria Tomisului, sufocată de bălării și ignoranță. Monumentele despre care nu știai că există

Istoria Tomisului, sufocată de bălării și ignoranță. Monumentele despre care nu știai că există


0

Istoria Tomisului este sufocată de bălării în timp ce Constanța rămâne orașul de la malul mării unde vii să îți petreci concediul în fiecare vară. Acesta ascunde o sumedenie de neprețuite artefacte ce au o fascinantă istorie.

Dar aici apare blestemul românesc: pe noi nu ne interesează frumoasa istorie a acestor meleaguri și nici pe autorități.

Cei de la Cuget Liber au realizat un material foarte interesant despre istoria vechiului oraș în care ne arată toate vestigiile care sunt ignorate de autorități și care au ajuns să se degradeze de-a lungul timpului.

Mormântul lui Hipogeu

Undeva pe strada Mircea cel Bătrân este Mormântul lui Hipogeu, care acum a fost înconjurat de cârciumi și hoteluri, astfel că va trebui să fi un adevărat detectiv să-l descoperi. Zone în care se află nu are nici un  marcaj, iar dacă reușiți să descoperiți panoul de prezentare va fi o minune.

„Unic în România, mormântul datează din perioada împăratului Constantin şi este protejat cu o baracă. Frescele de pe pereţii cavoului sunt de o frumuseţe greu de reprodus, însă au nevoie de un microclimat special, pentru a nu se degrada.Deschiderea cavoului ar duce la deteriorarea picturilor şi, până în prezent, de la descoperirea sa în 1988, nici autorităţile locale, nici Ministerul Culturii nu a găsit varianta de a pune în valoare această comoară necunoscută a oraşului”, spun jurnaliștii de la Cuget Liber. 

istoria tomisului mormântul lui hipogeu

Numeroase proiecte au fost avansate pe marginea acestui mormânt, de o replică în mărime naturală, la ridicarea unui complex cultural, dar au rămas la nivel de planuri. Arheologii sunt însă convinşi că zona ascunde şi alte monumente de acest gen.

Mormântul datează din secolul al IV-lea d. Hristos, iar arheologii cred că acest cavou face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului antic.

Basilica din beci

În curtea Colegiului „Mihai Eminescu”, într-o groapă ce seamănă cu un beci se găsește poate cea mai veche basilică din Dobrogea. Datând de la sfârşitul secolului al IV-lea, bazilica paleo-creştină ar fi putut fi chiar episcopia vechiului Tomis.

„Am făcut solicitări pentru a ne sprijini la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, la Arhiepiscopie, la Primărie. Dacă nu se vor lua măsuri urgente, în mai puţin de zece ani este posibil să nu mai avem frescă. Dacă am construi aici un mic complex expoziţional, am putea împiedica infiltrarea, condensul care afectează pictura, fresca”, este de părere Mihai Paris , profesor de istorie în cadrul liceului, citat de ziarul local.

Fântâna dragonului

Fântâna dragonului este un al minunat obictiv ce are potențial turistic dar e lăsat în paragină. Undeva pe strada Primăverii, aşezată pe un platou, în spatele unor blocuri turn, edificiul are 41 de metri lungime şi 17 metri lăţime.

istoria tomisului fantana dragonului

Fântână nu mai funcționează de mulți ani și a devenit obiectiv panoul pentru artiștii de graffitti. „Deşi a fost realizată în vremea comunistă, tocmai pentru a realiza ceva monumental, fântâna are ceva accente ale stilului aztec şi, dacă ar funcţiona, ar putea înfrumuseţa măcar puţin aspectul trist şi cenuşiu ar cartierului, nemaivorbind de faptul că ar putea deveni şi un obiectiv turistic”, scriu jurnaliștii constănțeni.

Băile romane de sub oraș

De asemenea, sub strada Arhiepiscopiei, au fost găsite ziduri ale unui edificiu de mai bine de 1.500 de ani. Deşi în stare bună de conservare, din cauză că se aflau sub o stradă cu trafic intens, vestigiile au fost acoperite la loc până când se vor găsi soluţii pentru a fi puse în valoare. Ele sunt acum consemnate doar în hărţi şi înscrisuri istorice.

istoria tomisului baile romane constanța

Potrivit arheologilor edificiul face parte din băile publice ale cetăţii Tomis din perioada romană sau romană-bizantină. „Sigur era un edificiu monumental, de mari dimensiuni şi solid. De exemplu, zidurile aveau cel puţin 2,5 metri grosime şi era dotat cu sistem de încălzire prin pardoseală, iar pereţii erau placaţi cu marmură”, spunea arhitectul Octavian Mitroi, citat de Cuget Liber.

Vila Şuţu dispare în valurile mării

Vila Şuţu privește în fiecare dimineață răsăritul soarelui și valurile, și în ciuda priveliștii aceasta dispare în timp încet, dar sigur. Construită de Mihail Şuţu, descendent al unei familii de rang înalt, fiul ministrului de finanţe din timpul domniei lui Alexandru L. Ghica, vila se află într-o locaţie de vis, cu terase mari, în stil maur.

istoria tomisului vila șuțu

În 2015 era scoasă la vânzare de o casă de licitaţii din Bucureşti cu o sumă de peste 500.000 euro.

Foto principala: Artmark

Facebook Comments
0

Leave a Reply