Insolvența Mareea, cunoscută de 3 săptămâni de agențiile din turism

Insolvența Mareea, cunoscută de 3 săptămâni de agențiile din turism


33

Mai bine de 1.100 de persoane au rămas păgubite din cauza insolvenței agenției de turism Mareea, care și-a declarat insolvența zilele trecute. Suma totală restantă față de furnizori și clienți este de 460.000 de euro. Dintre aceștia, aproape 200.000 sunt către clienți.

Cu toate acestea, mai mulți clienți ai agenției, care își rezervaseră concedii în diferite locații din Europa vor fi preluaţi de alţi turoperatori, a anunțat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România – ANAT. 

Prin această mișcare, Asociația încearcă să spele imaginea unei industrii care încet, încet pare că se duce la fund și asta datorită firmelor care iau banii turiștilor dar nu mai pot îndeplini obligațiile față de acestea. ”În ultimele două-trei săptămâni, mai mult de 200 de turiști și-au putut efectua vacanțele datorită sprijinului acordat de turoperatori membri ANAT pentru ca agenția Mareea să depăsească situația critică din punct de vedere financiar și pentru a evita perturbări în piața de turism. Preluăm turiști și în aceste zile. ANAT se bucură și de sprijinul hotelierilor de pe litoral, parteneri ai agenției Mareea, cărora le mulțumim că s-au oferit să preia turiști”, declară Alin Burcea, președinte ANAT.

Turoperatorul Mareea şi-a anunţat sâmbătă dimineaţa incapacitatea de plată şi a anunţat că va cere deschiderea procedurii de insolvenţă. Pentru recuperarea sumelor datorate de Mareea, în cazul în care nu se accepta soluţiile compensatorii oferite de turoperatori şi hotelieri, turiştii se pot adresa companiei care a eliberat poliţa de insolvenţă pentru aceasta, în valoare de 50.000 de dolari.

„În limita a 50.000 de dolari, nu toţi turiştii îşi vor recupera banii achitaţi. O astfel de situaţie ar fi fost evitată dacă în ultimii 23 de ani s-ar fi găsit soluţii optime pentru garantarea pachetelor de vacanţă. ANAT are în prezent o variantă, pe care o va avansa autorităţilor”, declară Alin Burcea, preşedinte ANAT.

În ultimele zile, reprezentanții agențiilor din turism și asociațiilor, nu au dorit să dea declarații, deși surse din piață spun că situația se cunoștea de ceva vreme. Cu toate acestea, acum, pozează în salvatori ai unei corăbii care se scufundă.

Consiliul Director a aprobat azi forma finală a propunerii de ordonanță pentru crearea Fondului de Garantare, pe care o va trimite Autorității Naționale pentru Turism, variantă care va asigura garantarea tuturor sumelor achitate de turiști pentru pachetele de servicii.

Facebook Comments
33