Ohrid sau Ierusalimul din Balcani, orașul de pe malul celui mai bătrân lac din Europa

Ohrid sau Ierusalimul din Balcani, orașul de pe malul celui mai bătrân lac din Europa


0

Dacă vă uitați pe o hartă a Balcanilor o să vedeți în „poza de grup” Macedonia, elevul ala șters care nu s-a remarcat cu nimic în fața clasei și care a fost înghesuit și el acolo pe harta turismului, fără ieșire la mare, doar ca să dea mai bine la reprezentație.

Ohrid si lacul Ohrid

De fapt, nu este așa, Macedonia este o țară extrem de frumoasă, unde modernul nu a avut timp să cotropească pitorescul unei țări ce parcă a rămas blocată într-un tărâm al culorilor vii. În această mică țară, ce parcă s-a cuibărit în sânul Balcanilor, s-au împletit tradiții, culturi care au reușit să iradieze și țările vecine.

Ohrid si lacul Ohrid

La marginea Macedoniei, la sud de capitala Skopje, a luat naștere „Orașul Luminilor”, așa cum îl botezaseră grecii, cu mai bine de o mie de ani în urmă. Mai apoi acest oraș urma să devină Ierusalimul din Balcani. Probabil că i s-a spus așa pentru că asemeni insulei Sifnos, are și el peste 365 de biserici.

Ohrid si lacul Ohrid

 

Este vorba Ohrid, oraș care veghează pe granița cu Albania de pe marginea lacului cu același nume. Slavii i-au spus așa cel mai probabil de la cuvântul „hrid”, care se traduce „de pe deal”. Și pare verosimil având în vedere că pe unul dintre cele mai înalte dealuri ale orașului stă „Fortăreața lui Samuel”, care stă de strajă de aproape două milenii.

 Ohrid Kaneo Ohrid si lacul Ohrid

Însuși orașul este învelit în straturi groase de mitologie ce parcă sunt date de zona sa geografică. Flancat de munți și canioane, dar și de adâncul lac de la care și-a luat numele, Ohrid, este locul care are de toate pentru toți și le oferă cu cea mai mare dragoste.

Ohrid si lacul Ohrid

Cel mai bine este să vizitați acest oraș în plină vară, dar dacă vreți să prindeți frumusețea culorilor care acoperă munții puteți face acest lucru până în luna octombrie. Ca orice oraș din Macedonia are o cultură a cafelei de care vă veți îndrăgosti. Și dacă asta nu va reuși să vă cucerească, ei bine, mai mult ca sigur veți reuși să vă îndrăgostiți de bucătăria aromatică a zonei.

Ohrid si lacul Ohrid

Plajele acestui lac nu sunt destul de mari și nici atât de nisipoase precum sunt cele ale unei mări, dar odată ajunși acolo, vă veți dori să nu mai plecați. Este ideal dacă vreți să fugiți de căldura verii și asta pentru că acolo în mijlocul lunii iulie, temperaturile medii ajung la 25 de grade.

Ohrid si lacul ohridMâncarea în Ohrid și pe malul lacului Ohrid

Terasele rustice se pot găsi în apropierea portului, sunt mici cochete și foarte foarte primitoare. Este imposibil să nu le observați. Sunt ascunse în clădiri vechi, cu pereții scorojiți pe care vopseaua se ține cu ultimele puteri să nu se piardă pe drumurile pietruite.

Acolo puteți descoperi adevărata bucătărie macedonească. Și nu este nici scumpă, o masă mai mult decât decentă nu costă mai mult de 10-15 euro. Berea este și ea ieftină (echivalentul a 1-1,2 euro, dar contează și ce gusturi aveți)

 

Ohrid si lacul Ohrid

Ohrid si lacul OhridLa cazare, dacă mergeți în extrasezon puteți găsi liniștiți un apartament la 15 euro, dar la fel de bine poate ajunge și la 20 de euro, în cazul în care cautați localnicii cu apartamente de închiriat (și sunt destui, și insistenți). Altfel camera de hotel pornește de la 30 de euro și urcă în funcție de stele.

Ohrid si lacul Ohrid

Ohrid si lacul Ohrid

Ca peste tot, fiind un oraș turistic, magazinașele cu suveniruri sau dulciuri sunt întinse până în mijlocul străzii. Dacă acestea nu vă atrag, mai sunt cele cu bijuterii handmade.

Ohrid si lacul Ohrid

Despre lacul Ohrid:

Are o adâncime de aproape 300 de metri (288 m), ceea ce îl face unul dintre cele mai adânci lacuri din Europa.

Este cel mai bătrân lac de pe continent, având aproape 4 milioane de ani. Dacă Europei i se spune „Bătrânul continent”, lui Ohrid ar trebui să i se spună „Bătrânul lac”.

Are peste 200 de specii de animale care nu se găsesc nicăieri în lume, decât în acest lac

Lacul are o apă atât de transparentă că se poate vedea până la o adâncime de 20 de metri, ceea ce-l face perfect pentru înotat și scufundări.

Ohrid si lacul Ohrid

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply