Hotelierii vor ca bacșișul să fie impozitat

Hotelierii vor ca bacșișul să fie impozitat


0

Hotelierii vor ca bacșișul să fie impozitat pentru că, mai ales în România, ei și cei din restaurante oferă servicii de calitate, iar bacșișul reprezintă un venit important.

Apoi se miră de ce serviciile pe care le oferă sunt atât de proaste și se întreabă public de ce nu vine nimeni calificat să se angajze la ei, în condițiile în care în industria ospitașității sunt cele mai mizere salarii. 

Bacşişul nu este fiscalizat și ar trebui reglementat prin lege, pentru că este dat voluntar în semn de apreciere pentru serviciile primite, dar să fie fiscalizat prin apariţia lui pe nota de plată, este de părere preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA, Dragoş Petrescu.

„Bacșișul nu este reglementat în prezent, în România. Prima propunere de reglementare a tips-ului a venit printr-o ordonanţă de urgenţă, din 2015, când s-a încercat reglementarea acestuia atât în industria ospitalităţii, cât şi în a taximetriei. La nivel european, există ţări care au reglementat tipsul, cum se gestionează administrativ şi fiscal Germania, Italia, Cehia, dar există şi ţări în care nu există reglementări. Propunerea noastră este ca în România să fie evidenţiat pe bonul fiscal, cu o linie separată, astfel încât să fie extras din zona de TVA şi impozitat cu 10%, ca venit din alte surse, aşa cum este prevăzută în zona jocurilor de noroc”, a mai spus Petrescu.  

Potrivit lui, legea ar duce la transparentizarea acestor venituri, care reprezintă o sumă importantă, undeva între 5% şi 20% din cifra de afaceri a operatorilor la nivel european. 

„În mod evident, ar fi un beneficiu pentru angajaţi, pentru stat, dar şi pentru operatori care ar putea să administreze eficient şi transparent problema tips-ului. Cred că propunerea noastră va fi privită pozitiv de MFP şi reglementată ca atare”, a spus preşedintele HORA. 

Cu astfel de idei, reprezentantul hotelierilor și restaurantelor se miră de ce multe dintre serviciile de ospitalitate din România nu au calitate și nici angajați care să stea prea mult la un loc de muncă din domeniu. 

Astfel, clienţii care vor să lase un bacşiş şi plătesc cu cardul, comunică ospătarului suma pe care vor să o dea, iar pe factura achitată la POS aceasta va apărea distinct. Pentru cei care plătesc cash, suma se va regăsi în acelaşi fel pe factură. Petrescu apreciază că în industria ospitalităţii circa 48% din plăţi sunt făcute cu cardul. 

Facebook Comments
0

Leave a Reply