Haina populară românească, în galeria celor mai frumoase creații ale lumii

Haina populară românească, în galeria celor mai frumoase creații ale lumii


47

Haina populară românească a intrat în galeria celor mai mari creații de modă, creații ce au schimbat lumea de-a lungul istoriei. Vorbim aici de cea mai mare expoziție virtuală dedicată modei și stilului, care reunește 3000 de ani de cultură vestimentară.

„Ideea de la care s-a plecat e că ne purtăm cultura și atunci tot ce îmbrăcăm spune o poveste despre ce este reprezentativ pentru o anumită nație. Ia românească tocmna a intrat în galeria elementelor de modă care au schimbat lumea, elemente precum rochia neagră a creație a lui Coco Chanel sau tocurile cui făcute de Salvatore Ferragamo pentru Marilyn Monroe. În toată această galerie nu sunt numai haine ci și doine, elementele vestimentare fiind cuplate cu muzica populară pentru că cele două sunt văzute împreună. Pentru noi este primul punct de contact cu alte culturi”, a declarat pentru Libertatea, Gabriela Chiorean, manager de comunicare al Google pentru Europa Centrală și de Est.

Colecția „Haina țărănească” prezentată de MNȚR în cadrul proiectului „We wear culture” este dedicată portului tradițional din zona României. Expoziția virtuală cuprinde 27 de artefacte vestimentare, care se adaugă colecțiilor Muzeului Taranului Roman deja existente pe platforma Google Arts & Culture.

Proiectul „Purtăm cultură” lansat de Google Arts & Culture a luat naștere în urma colaborării cu Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) la care se adaugă peste 180 de instituții de cultură din New York , Paris , Londra, Tokio și multe alte locuri de pe mapamond.

Haina țărănească, printre milenii de cultură

Vizitatorii pot explora milenii de evoluție a stilului, de la mătasea care dă numele bine cunoscutei rute comerciale Drumul Mătăsii, la moda de la Versailles și până la punk-ul britanic și povestea blugilor, cu ajutorul tehnologiei.

Expozițiile cuprind tendințele care au schimbat moda de-a lungul timpului, momente de cotitură și personaje care au și-au pus amprenta decisiv: Alexander McQueen, Marilyn Monroe,  Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Gianni Versace  și mulți alții.

„Expoziția <Haina țărănească> este o călătorie virtuală și în același timp una simbolică, care recuperează frumusețea unui patrimoniu țărănesc divers și complex, recontextualizând imaginea despre artă și meșteșug”, spune Liliana Passima, manager MNȚR.

Piesele prezentate în expoziția MNȚR sunt însoțite de o coloană sonoră din colecția „Ethnophonie” a Muzeului Național al Țăranului Român: doine, hore, învârtite, brâuri.

Expoziția „Purtăm cultură” cuprinde peste 400 de expoziții virtuale, adunând 30.000 de imagini, video-uri și alte documente. De asemena, are și 4 expoziții în realitatea virtuală dedicate unor piese legendare.

Facebook Comments
47

Leave a Reply