Ghid de călătorie pentru români: Portul sau vestimentația

Ghid de călătorie pentru români: Portul sau vestimentația


0

Astăzi un ghidul de călătorie voi vorbi despre port sau vestimentația pe care trebuie să o avem în anumite state ale lumii. O să iau două exemple diametral opuse, pentru a exprima o idee.

În Orientul Mijlociu, portul femeilor din țările musulmane este unul care acoperă mai multă piele decât în Europa. În Oceania, portul femeilor este unul care descoperă mai multă piele decât în Europa. 

Tu ești obișnuit/ă cu ceea ce vezi în România și prin Europa. Dar, imediat ce ai intrat într-o altă cultură, te trezești că normalul pentru acei oameni înseamnă să te conformezi la norme care îți duc suma de centimetri pătrați de piele afișată la vedere fie mai sus, fie mai jos.

Am întâlnit femei mirate până la scandal de normele vestimentare din țările musulmane. Depinde de orașul sau de zona vizitată, în unele locuri se tolerează faptul că ești “occidentală” (definiție dată de ei tuturor europenilor, nord-americanilor și sud-americanilor) și aspectul tău nu deranjează pe nimeni.

Ghid de călătorie: în linii mari

În alte locuri însă, nu contează de unde ești și cine ești, te îmbraci după cum se îmbracă femeile de acolo. Nu le impune tu normele tale, nu le demonstra cât de absurde ți se par și că tu crezi că ar trebui schimbate pentru că… așa ți se pare ție normal.

Normalul este un termen relativ, în funcție de civilizația din care face parte omul respectiv. Dar nu, femeia româncă ce nu crede în diferențe culturale se supără dacă i se întinde un șal, deoarece ea nu are chef să se supună acestor reguli, pentru că ei i se par absurde.

Poți atrage priviri lungi din partea bărbaților din Orientul Mijlociu, deoarece tu arăți mai multă piele decât restul femeilor. Este ca și cum ar merge pe stradă (nu la mare) femei în costum de baie. Deux-piece, tanga, tot tacâmul! Ar atrage privirile bărbaților de la noi?

Femeii cu care aveam această discuție nu i se părea că ea ar fi fost considerată prea dezbrăcată pentru oamenii pe care urma să îi viziteze, deoarece ea credea că este “îmbrăcată normal” și că “proastele alea sunt prea îmbrăcate; pe căldura aia de ce nu mai dau jos ceva?”.

Femeia cu care am avut această discuție s-a arătat la fel de ultragiată și de regulile din Oceania sau anumite zone din Africa. Nu i se părea “normal” să stea la bustul gol, deoarece ea considera că este “prea dezbrăcată” și că “proastele alea să mai pună ceva pe ele”. Similaritatea era că nimic altceva decât cultura ei nu este normal și că oricare alta este o proastă.

I-am spus că la o vizită într-o astfel de cultură, ea ar părea cea “înfofolită” și că femeile de acolo nu ar înțelege de ce este atât de rușinoasă și de nu ar da ceva jos. Mi-a scurtat discuția zicând că alea sunt “niște proaste” care “umblă așaaa”.

Acesta este cel mai elocvent exemplu de om care nu cunoaște faptul că le lumea asta există și alte civilizații, cu alte norme (vestimentare, în acest caz), care pot considera că normalul este complet altul decât normalul pe care îl vede ea pe orice stradă din România.

Ea poate părea în același timp și prea dezbrăcată și prea îmbrăcată, în funcție de mediul cultural pe care îl vizitează. Acesta este un element de luat în calcul înainte de o călătorie. Mai ales că în anumite țări, astfel de reguli sunt impuse și vizitatoarelor (Iran). Este bine să știi în prealabil, decât să faci scandal inutil când ajungi acolo.

Laurețiu Popa

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply