Ghid de călătorie în Ungaria: ce trebuie să știi pentru vacanța de iarnă 2018-2019

Ghid de călătorie în Ungaria: ce trebuie să știi pentru vacanța de iarnă 2018-2019


Un nou ghid de călătorii pentru Ungaria a fost făcut public de autorități, așa că mai jos îți spunem tot ce trebuie să știi pentru o vacanță de iarnă 2018-2019 cât mai reușită sau măcar fără probleme. 

Intrarea în Ungaria este permisă cu paşaportul simplu electronic, pașaportul temporar sau cartea de identitate în termen de valabilitate.

Ghid de călătorie în Ungaria: călătoria cu autoturimul în Ungaria

Atenție! În intervalul 12 noiembrie 2018 – 11 mai 2019, în contextul unor circumstanțe excepționale, Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea controlului temporar la granițele unor state din zona Schengen. Situația poate fi întâlnită la punctele de trecere a frontierei dintre Austria și Ungaria, fapt ce conduce la aglomerări în trafic și întârzieri.

Vignetă: accesul pe autostradă se face în baza unei vignete care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la stațiile de alimentare cu carburant din Ungaria, de la anumite stații de alimentare cu carburant din România sau on-line.

Pentru transportatori există reglementări speciale (taxare la numarul de kilometri parcurşi).

ghid de călătorie în ungaria vacanță în budapesta vacanță în ungaria ce trebuie să știți despre călătorie în ungaria

Vigneta pentru autoturisme costă:

  • 3.500 HUF (cca. 11 euro) pentru zece zile;
  • 4.780HUF (cca. 15 euro) pentru o lună; 
  • 42.980 HUF (cca. 134 euro) pentru un an; 
  • 5.000 HUF (cca. 16 euro) pentru un an/ județ.

Informaţii suplimentare despre taxele de autostradă se pot obține Autopalyamatrica.hu, site-ul, iar despre circulaţia rutieră pe utinform.hu

ghid de călătorie în ungaria vacanță în budapesta vacanță în ungaria ce trebuie să știți despre călătorie în ungaria

Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii.

Folosirea aparatelor anti-radar este interzisă în Ungaria. Folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, a staţiilor de emisie/recepţie constituie contravenţie, iar sancţiunea prevăzută constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului.

Pentru informaţii privind călătoria cu trenul, este recomandată consultarea paginii de internet a Căilor Ferate Ungare MAV .

Limite de viteză în Ungaria:

  • 50 km/h în localităţi; 
  • 90 km/h în afara localităţilor; 
  • 110 km/h pe şoselele rapide; 
  • 130 km/h pe autostrăzi. 

Există şi porţiuni de drum cu restricţii speciale, marcate corespunzător. Depăşirea limitelor de viteză se pedepseşte cu amendă.

Atenție! Legislația din Ungaria introduce conceptul de asigurare a obligaţiei pecuniare. Astfel, în cazul anumitor contravenţii, vehiculul folosit de autorul contravenţiei poate fi reținut pentru asigurarea obligaţiei pecuniare, uneori împreună cu certificatul şi plăcuțele de înmatriculare.

Amenzile contravenţionale aplicate pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră se pot achita la unităţile poştale din Ungaria, pe baza cecului primit cu ocazia constatării şi aplicării sancţiunii de către poliţia rutieră sau prin transfer bancar, în baza procesului verbal întocmit de poliţia rutieră.

Atragem atenţia asupra majorării cuantumului amenzilor pentru nefolosirea centurii de siguranţă, depăşirea vitezei legale, trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Poliția poate impune achitarea pe loc a amenzii, valoarea acesteia fiind cuprinsă între 10.000 şi 300.000 HUF.

Dacă se stabileşte că şoferul sau proprietarul vehiculului are o amendă administrativă neachitată, organele de poliţie care efectuează controlul rutier vor dispune reţinerea vehiculului.

Reprezentantul autorităţii va prezenta în scris în limbile maghiară, engleză, germană şi rusă detaliile referitoare la amenda contravenţională, locul stabilit pentru staţionarea vehiculului şi ruta prin care se poate ajunge acolo.

ghid de călătorie în ungaria vacanță în budapesta vacanță în ungaria ce trebuie să știți despre călătorie în ungaria

Ghid de călătorie în Ungaria: ce să faci în caz de accident 

În situaţia producerii unui accident uşor, se completează, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul-tip privind producerea accidentului, pus la dispoziţie de societăţile de asigurări. Se vor reţine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii sale de asigurare.

Atragem atenţia că deţinerea unei asigurări medicale europene tip Card European sau asigurare medicală privată reprezintă o necesitate!

Numerele de urgenţă la care pot fi apelate autorităţile locale (poliţie, spital, pompieri):

  • 112 – numărul general de urgenţă; 
  • 107 – serviciul de urgenţe poliţie; 
  • 104 – serviciul de urgenţe salvare; 
  • 105 – Pompieri; 
  • 188 – Magyar Autoklub (Autoclub Ungaria) serviciul tehnic de urgenţă (pentru depanare şi accidente auto).

Ghid de călătorie în Ungaria: Informații Utile 

  • Ambasada României în Ungaria 

Secţia Consulară

Adresa: 1146 Budapest, Thököly út 72;

Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +36 1 384 76 89;

E-mail: budapesta.cons@mae.ro.

  • Consulatul General al României la Gyula

Adresă: 5700 Gyula, Strada Munkácsy, nr.12a;

Telefon: +36 66 465 130;

Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +36 66 464 579, +36 66 477. 147.

  • Consulatul General al României la Szeged Adresa: 6720 Szeged, Kelemen László utca 5;

Telefon: +36 62 424 430, +36 62 424 431;

E-mail: szeged@mae.ro.

În condiţiile în care nu mai sunteţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Ambasadei sau al oficiilor consulare ale României din Ungaria, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România. Furtul documentului de călătorie trebuie declarat la poliţia locală.

În cazul în care nu mai deţineţi un document de călătorie şi sunteţi nevoit să vă continuaţi călătoria în străinătate, Ambasada României la Budapesta/oficiile consulare Szeged şi Gyula vă pot elibera un paşaport temporar, în condiţiile prevăzute de lege.

Numere de urgenţă/permanenţă la care pot suna cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite, precum accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar:

  • 0036 30 53 56 912 – Ambasada României la Budapesta
  • 0036 30 67 77 980 – Consulatul General al României la Szeged. Este competent pentru judeţele: Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Somogy şi Baranya; 
  • 0036 30 63 57 181 – Consulatul General al României la Gyula. Este competent pentru judeţele: Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Borsod-Abaúj-Zemplén. 

Atenție! Întrucât Ungaria reprezintă o ţară de tranzit pentru un număr important de cetăţeni români, atragem în mod deosebit atenţia asupra informării în prealabil cu privire la condiţiile de călătorie, condiţiile meteo şi starea drumurilor din această ţară, înaintea planificării călătoriei, mai ales pe perioada de iarnă.

Ghid de călătorie în Ungaria: Reglementări vamale

Regimul produselor din tutun şi al băuturilor alcoolice

ghid de călătorie în ungaria vacanță în budapesta vacanță în ungaria ce trebuie să știți despre călătorie în ungaria

În Ungaria este permisă introducerea ţigărilor timbrate şi a băuturilor alcoolice în limita următoarelor cantităţi:

  • Ţigarete – 800 bucăţi;
  • Trabucuri – 400 bucăți; 
  • Ţigări de foi – 200 bucăţi; 
  • Tutun pentru consum – 1 kg; 
  • Bere – 110 litri; 
  • Băuturi slab alcoolizate – 20 litri; 
  • Băuturi spirtoase – 10 litri; 
  • Vin şi şampanie – 90 de litri (din care şampanie maximum 60 litri).

Cantităţile care depăşesc această limită trebuie declarate la intrarea pe teritoriul Ungariei, fiind obligatorie achitarea unor accize, după care pe ţigările respective se aplică timbre speciale.

ghid de călătorie în ungaria vacanță în budapesta vacanță în ungaria ce trebuie să știți despre călătorie în ungaria

În cazul ţigărilor de provenienţă extra-comunitară (prevăzute cu timbre fiscale ale unor state terţe faţă de Uniunea Europeană), precum şi al ţigărilor netimbrate achiziţionate în regim de duty-free (numai dacă sunt însoţite de chitanţa doveditoare în acest sens), limita maximă admisibilă este de doar 40 bucăţi/ persoană cu vârsta de peste 17 ani. În aceste două cazuri, nu este permisă introducerea de cantităţi suplimentare cu plata unor accize.

Încălcarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional în Ungaria, iar mărfurile cărora nu li s-a aplicat acciza în mod corespunzător se confiscă.

Ghid de călătorie în Ungaria: Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. În Ungaria antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

ghid de călătorie în ungaria vacanță în budapesta vacanță în ungaria ce trebuie să știți despre călătorie în ungaria

Ghid de călătorie în Ungaria: Cazare în Budapesta

În cazul în care vrei să te cazezi ieftin pentru o vacanță în Budapesta, mai jos vei găsi o hartă interactivă cu toate cazările. Aceasta este valabilă și pentru restul orașelor din Ungaria:



Booking.com

 

Facebook Comments

Leave a Reply