Ghid de călătorie în Bulgaria: Informații utile pentru o vacanță în Bulgaria

Ghid de călătorie în Bulgaria: Informații utile pentru o vacanță în Bulgaria


0

Cel mai nou ghid de călătorie în Bulgaria iți arată informațiile de care ai nevoie pe perioada anului 2019, în cazul unei vacanțe în Bulgaria sau dacă doar tranzitați această țară.  

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în Bulgaria va fi pus în funcțiune sistemul de emitere a vignetelor electronice pentru autovehicule cu masa totală admisibilă de până la 3,5 tone, iar din data de 16 august 2019 va fi dat în funcțiune sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll) pentru automarfare, autocamioane și autocare.

Cetățenii români care își petrec sărbătorile de iarnă în stațiunea montană BANSKO trebuie să cunoască faptul că, în perioada 17 decembrie 2018 – 15 martie 2019, Ministerul Afacerilor Interne din România va detașa polițiști români care vor avea mandat de a asigura relaționarea cetățenilor români aflați în situații deosebite pe teritoriul stațiunii amintite în relația cu autoritățile locale de poliție;

Pentru o mai bună informare a cetățenilor români care vor petrece sărbătorile sau concediile de iarnă în stațiunile BANSKO, PAMPOROVO sau BOROVETS, recomandăm consultarea link-urilor Bansko Ski, Pamoporovo și Borovets;

Recomandăm turiștilor români, care își planifică concediile în această perioadă în stațiunile montane sau litorale de pe teritoriul Bulgariei, să își procure din timp un contact permanent telefonic al agenției de turism prin intermediul căreia au contractat serviciile astfel încât, în situația unor eventuale neconcordanțe cu privire la cazare, hrană, serviciile all-inclusive sau parcarea puse la dispoziție de unitățile hoteliere bulgare, prin contactarea directă a agenției aceste aspecte să fie clarificate rapid, într-un mod profesionist. Contactele la nivel central și regional a Comisiei pentru Protecția Utilizatorilor/Consumatorilor se regăsesc aici;

Cetățenii români care tranzitează Bulgaria către Grecia trebuie să cunoască faptul că punctul de frontieră bulgaro-elen Makaza- Nimfea a fost deschis traficului rutier numai pentru autoturisme cu masa maximă admisă până la 3500 kg şi 8+1 locuri. Toate celelalte autovehicule care depăşesc 3500 kg şi au mai mult de 8+1 locuri vor fi redirecţionate către alte puncte de frontieră învecinate PCTF Kapitan Petko Voivoda (corespondent PCTF Ormenion-GR) – aprox. 160 km și PCTF Ivaylovgrad (corespondent PCTF Kiprinos–GR) – aprox. 130 km;

Cetățenii români care tranzitează Bulgaria către Turcia trebuie să se asigure că pașapoartele pe care le dețin sunt valabile pentru minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală. Cetățenii români NU pot intra în Turcia cu cartea de identitate românească.

Ghid de călătorie în Bulgaria: ce trebuie să știi când pleci cu mașina

Accesul şi circulaţia pe drumurile publice din Bulgaria se fac în baza stickerului vignetei până la data de 31 ianuarie 2019, când valabilitatea acestora va expira prin efectul legii.

 1. Până la 31 ianuarie 2019:

Taxa de drum se plătește de către proprietarul sau utilizatorul autoturismului. După declararea numărului de înmatriculare și menționarea acestuia în documentul de plată, conducătorul auto este obligat să lipească stickerul valabil al vignetei pe parbrizul autoturismului, în partea din dreapta jos, iar chitanţa şi folia cu codul de bare să le păstreze asupra sa pe toată durata de valabilitate a vignetei.

Conducătorul auto este obligat să prezinte autorităților de control bulgare, la solicitarea acestora, un document valabil care să probeze efectuarea plății taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei și tarifului de plată în conformitate cu legislația bulgară în vigoare

Obligația ca taxa de drum să fie plătită la intrarea în Bulgaria la ghișeul Agenției Vămilor din Bulgaria este în vigoare doar pentru automarfare. În cazul autoturismelor, până la introducerea sistemului de emitere a vignetelor electronice, utilizatorii acestora își pot procura vigneta fie în punctul de trecere a frontierei, fie de la benzinării sau de la oficiile poștale bulgare.

Atragem atenția asupra cazului în care un vehicul sosește la punctul de trecere a frontierei cu scopul de a părăsi teritoriul bulgar și nu deține un document valabil privind plata taxei de drum pentru perioada relevantă și categoria vehiculului, va putea ieși din Bulgaria numai după plata unei taxe compensatorii, la ghișeele Agenției Vămilor deschise în punctul de trecere a frontierei respectiv.

Constatarea lipsei vignetei la bordul autoturismuluiduce la aplicarea unei amenzi de către organele competente bulgare în cuantum cuprins între 300 de leva (aproximativ 150 de euro) și 3000 de leva (aproximativ 1500 de euro) în funcție de categoria mijlocului de transport.

Pe parcursul anului 2018 prețurile tuturor tipurilor de vignete destinate autoturismelor rămân neschimbate, respectiv anuală – 97 lv., pe o perioadă de trei luni – 54 lv, lunară – 30 lv și săptămânală – 15 lv.

În ceea ce privește vignetele destinate autocamioanelor cu masa totală de peste 3,5 tone, vigneta cu valabilitate de 1 zi costă 23 lv.

Valabilitatea stickerului de vignetă, achiziționat după data de 01 ianuarie 2018, se consideră a înceta prin efectul legii la data de 31 ianuarie 2019. Proprietarii sau utilizatorii autovehiculelor pentru care au fost achiziționate stickere de vignetă, a căror valabilitate depășește data de 01 ianuarie 2019, trebuie să se adreseze autorităților bulgare în vederea convertirii acestora în vignetă electronică pentru durata de valabilitate rămasă.

Prețul vignetei valabil pentru anul 2018 pe categorii de mijloace de transport este reliefat în următorul tabel în LEVA:

preț vignetă Bulgaria ghid de călătorie în Bulgaria

 1. După data de 1 ianuarie 2019:

Începând cu această dată va fi pus în funcțiune sistemul de emitere a vignetelor electronice pentru anumite perioade de timp pentru autovehiculele cu masa totală admisibilă de până la 3,5 tone.

Vignetele electronice vor fi eliberate pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru zilele de sâmbătă și duminică. Acestea vor fi eliberate pentru fiecare mijloc de transport în parte, în baza numărului de înmatriculare. Vigneta electronică va fi valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia.

Având în vedere că activitatea de control va deveni automatizată, autoritățile de control nu mai au dreptul de a verifica existența chitanței la bordul mijlocului de transport, iar în cazul în care se constată lipsa achitării taxei vignetei electronice,utilizatorul va trebui să achite o taxă compensatorie.

Anvelope de iarnă: în Legea circulaţiei pe drumurile publice din Bulgaria este prevăzut faptul că, în perioada 15 noiembrie – 01 martie, autoturismele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă sau anvelope a căror adâncime/protector să fie de minim 4 mm (art.139, alin.1, pct.4 din Legea privind circulația pe drumurile publice). Utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens sau acolo unde autorităţile de poliţie bulgare solicită acest lucru).

Aparate anti-radar: în Bulgaria nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar, utilizarea acestora constituind contravenţie fiind sancţionată cu amendă. Limitele de viteză sunt următoarele:

 • 50 km/h în localităţi; 
 • 90 km/h în afara localităţilor; 
 • 140 km/h pe autostrăzi. 

Parcarea este permisă în locurile special amenajate, în general, contra cost. Plata parcării se face în baza tichetelor de parcare, care se achiziționează de la agenții de parcare prezenți în zonă. Există localități – stațiuni turistice (de ex : Nisipurile de Aur) în care parcarea este permisă numai în anumite locuri special amenajate, acest fapt fiind evidențiat prin afișarea la intrarea în stațiune a panourilor informative conținând recomandări în acest sens în limba bulgară și o altă limbă de circulație internațională.

În cazul parcării neregulamentare, autoritățile locale bulgare dispun blocarea, ridicarea sau tractarea imediată a autoturismului în cauză și transportarea acestuia într-un loc special amenajat în acest sens, de unde va putea fi recuperat numai după achitarea contravalorii amenzii aplicate și a tarifului de garare sau depozitare a autoturismului.

Recomandăm cetățenilor români să se informeze temeinic, în prealabil, cu privire la condițiile de parcare în localitățile sau stațiunile din Bulgaria în care își petrec vacanțele. Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.

Recomandăm șoferilor cetățeni români să aibă asupra lor permisul de conducere românesc aflat în termen de valabilitate. Nu recomandăm conducerea unui autovehicul pe teritoriul Bulgariei de către un șofer, cetățean român, care deține o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere românesc. Practica poliției bulgare este ca, în astfel de cazuri, să rețină talonul și numerele de înmatriculare ale mașinii până la clarificarea situației conducătorului auto. Perioada de timp pentru efectuarea acestor verificări poate atinge 72 de ore.

Subliniem faptul că autoritățile de poliție bulgare recomandă conducerea prudentă având în vedere că rata de producere a accidentelor rutiere soldate cu decese este foarte ridicată.

Atenționăm conducătorii auto români că autoritățile de poliție rutieră bulgare suspendă cu lejeritate permisele de conducere, aplicând cu strictețe dispozițiile legii.

În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, aveţi obligaţia de a vă deplasa la solicitarea agentului constatator la secţia de poliție împreună cu acesta, locaţie în care veţi lua act de condiţiile în care veţi putea reintra în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii. Amenda se achită fie la sediul secției de poliție (dacă este dotată cu terminal POS), fie la cea mai apropiată bancă/sucursală bancară.

Atenție! În localitățile mici, băncile nu lucrează în week-end sau pe perioada zilelor libere acordate pentru Sărbătorile de Iarnă.

Permisul reținut va fi transmis Ambasadei României la Sofia – de regulă, după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale – care va remite documentul către România, acesta urmând să ajungă în cele din urmă la autoritatea emitentă.

Rugăm să aveţi în vedere faptul că, în cazul unei suspendări a dreptului de a conduce pe drumurile publice și a reținerii permisului de conducere pentru un termen de 30 de zile, măsuri dispuse de autorităţile de poliţie bulgare, documentul propriu-zis va ajunge din nou în posesia deținătorului într-un termen de 60-70 de zile:

 • Permisul de conducere rămâne la sediul Secției de Poliție care a dispus măsura suspendării pentru un termen de 14 zile, în conformitate cu Legea Contenciosului Administrativ – contravenientul are dreptul ca în acest termen să conteste măsura aplicată de agentul/ofițerul de poliție bulgar; 
 • După aproximativ 30-40 de zile, calculate după stingerea termenului de 14 zile, permisul de conducere/certificatul de înmatriculare reţinut ajunge la Secția Consulară română, de unde în maxim 7 zile este transmis, cu primul curier, către România, cu destinaţia autoritatea emitentă;  
 • Din momentul transmiterii către România, procedura de remitere către posesor a documentului durează în jur de 14 zile.

Atenție!

Poliţia națională are obligaţia de a asigura un interpret de limbă română sau limbă de circulaţie 

internaţională (în general, limba engleză) pentru a facilita comunicarea numai în cazurile în care cetățenii români sunt autori ai faptelor contravenționale sau infracționale. Facem precizarea că, pe teritoriul Bulgariei, pe timpul zilelor de sărbătoare sau de week-end, identificarea unui interpret de limbă română este aproape imposibilă. În general, în cadrul Secțiilor de Poliție, în perioadele amintite, pot fi desemnați agenți/ofițeri bulgari care să vorbească limba engleză.

În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţia bulgară, potrivit legislaţiei naţionale, puteţi contesta procesul-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 7 zile. De asemenea, dacă considerați că nu înțelegeți ceea ce este înscris în procesul-verbal de constatare, puteți aduce la cunoștința organului de poliție acest lucru într-un limbaj politicos. Polițiștii bulgari nu sunt obligați să cunoască limba română, iar legislația bulgară nu prevede obligația ca procesele-verbale de constatare să fie întocmite în limba engleză.

Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer în timpul deplasării cu autoturismul, iar folosirea centurii de siguranţă este obligatorie (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate).

Este obligatorie, de asemenea, dotarea autoturismului cu triunghi reflectorizant, extinctor, trusă de prim ajutor, vestă reflectorizantă.

Este obligatorie folosirea fazei scurte pe drumurile publice pe întreaga perioadă a deplasării.

Atenție! Se recomandă încheierea unei asigurări facultative tip CASCO pentru autoturism, valabilă şi pentru furt.

Ghid de călătorie în Bulgaria: situații deosebite

În cazul constatării lipsei/furtului autoturismului personal pe teritoriul staţiunilor litorale sau montane situate pe teritoriul Bulgariei, recomandăm :

 • Anunţaţi lipsa autoturismului imediat la telefonul unic de urgenţă 112, la recepţia hotelului unde sunteţi cazaţi şi pe telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Sofia : 00359879440758 
 • Verificaţi, prin intermediul autorităţilor locale, dacă autoturismul a fost ridicat pe motiv de parcare ilegală şi depozitat în locul special destinat;  
 • În cazul constatării furtului, colaboraţi cu autorităţile de poliţie locale şi solicitaţi sprijinul unui interpret de limbă română (în cazul în care astfel de servicii vă pot fi puse la dispoziţie);

Procedura de cercetare şi investigare la faţa locului și activitatea de audiere şi luare de declaraţii a persoanelor păgubite şi a eventualilor martori pot dura mai multe ore. La încheierea acestor proceduri, autorităţile bulgare vă vor înmâna o adeverinţă/un certificat/o dovadă în care vor menţiona împrejurările în care a fost furat autoturismul. Acest document trebuie tradus şi transmis autorităţilor române interesate (companii de asigurare-reasigurare, serviciile locale de taxe şi impozite, poliţia de circulaţie din România, etc.) ;

 • Puneţi la dispoziţia autorităţilor bulgare de poliţie sau procurorilor bulgari o adresă actuală de corespondenţă şi un contact telefonic mobil, care să vă asigure pe viitor menţinerea unei relaţionări eficiente şi informarea în timp real despre evoluţia anchetei penale.

În cazul producerii unui accident uşor (doar daune materiale), reţineţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat, precum şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Completaţi formularul pus la dispoziţie de societatea de asigurări. Părăsiţi locul accidentului doar în cazul în care aţi stabilit de comun acord cu şoferul implicat în accident că veţi alege calea împăcării amiabile. Poliția bulgară nu este obligată să vă pună la dispoziție o copie a asigurarării de tip RCA a șoferului vinovat. Se va face doar mențiunea în scris în procesul-verbal de constatare a caracteristicilor acesteia :tipul, compania emițătoare, valabilitate, etc. Subliniem faptul că singura autoritate competentă să stabilească vinovăția în astfel de incidente rutiere este poliția rutieră bulgară. Ambasada României la Sofia nu poate interveni în astfel de situații, singurul instrument legal aflat la dispoziția cetățeanului român (care se consideră victimă a unui abuz) este contestarea în contencios adminsitrativ a actului și a măsurii corespondente dispusă de agentul/ofițerul de poliție bulgar.

Dacă accidentul s-a soldat cu victime (persoane rănite sau decedate), apelaţi telefonul unic de urgenţă 112, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin imediat, apelați telefonul de urgență al Ambasadei României la Sofia: 00359879440758. De asemenea, adresaţi-vă societății de asigurări din România, al cărei client sunteți sau partenerului acestei societăţi din Bulgaria, pentru sprijin imediat şi consiliere specifică.

Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurări. Dacă sunteţi membru al ACR (Automobil Clubul Român), puteţi beneficia de asistenţă rutieră apelând telefonul de permanenţă al acestei asociaţii:0040 21 222 22 22

Telefoane utile pentru informaţii în caz de accident:

 • 112 – Serviciul Unic de Urgenţe – apelul telefonic este gratuit, cufuncție în limba engleză;
 • 00359879440758 –  telefonul  de  urgenţă  al  Ambasadei  României  în  Republica Bulgaria;
 • 00359 2 91146 – Tractări auto (Serviciu oferit de Uniunea Automobiliștilor din Bulgaria).

În cazul în care este necesar transportul în țară pentru autoturismele înmatriculate în România, implicate în accidente rutiere pe teritoriul bulgar, recomandăm apelarea la companii de asistență rutieră din România. În acest fel este înlăturată bariera lingvistică și posibilitatea apariției neînțelegerilor privitoare la taxele aplicate pentru astfel de servicii. Secția Consulară nu poate intermedia negocieri între cetățenii români și reprezentanți ai firmelor de asistență rutieră, indiferent dacă sunt din Bulgaria sau România.

În cazul nefericit în care un membru al familiei sau o rudă a dumneavoastră, cetățean român, a decedat pe teritoriul Bulgariei, anunțați deîndată autoritățile bulgare la telefonul unic de urgență 112 și Secția Consulară a Ambasadei României în Republica Bulgaria la telefonul de urgență: 00359879440758. Personalul consular vă va oferi detaliile privind transportul corpului neînsuflețit către România.

Recomandăm apelarea la companii de servicii funerare cu sediul în România. În acest fel este înlăturată bariera lingvistică și posibilitatea apariției neînțelegerilor privitoare la taxele aplicate pentru astfel de servicii. Secția Consulară nu poate intermedia negocieri între cetățenii români și reprezentanți ai firmelor de servicii funerare, indiferent dacă acestea își au sediul în România sau Bulgaria. De asemenea, Secția Consulară nu intermediază relaționarea cu autoritățile bulgare competente (procuratura, poliția, medicul legist, primăria) în vederea eliberării actelor necesare repatrierii.

Ghid de călătorie în Bulgaria – Mențiuni speciale:

Art.29 alin.2 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare – ”pentru aducerea în România a persoanelor decedate sunt necesare aprobarea oficiului consular al României din țara respectivă, aprobarea autorităților de sănătate publică din țara respectivă, precum și declarația de primire din partea administrației cimitirului în care are loc înhumarea

Transporturile funerare specificate se autorizează de Secția Consulară a Ambasadei României în Republica Bulgaria prin eliberarea pașaportului mortuar;

Bulgaria este țară membră a Convenției nr.16 semnată la Viena , sens în care autoritățile bulgare eliberează extras multilingv de deces (Препис-извлечение от акт/удостоверение за акт за смърт), care este scutit de traducere și legalizare, care facilitează procedura de înscriere/transcriere a decesului în registrele de stare civilă române – eliberarea certificatului de deces de către autoritățile competente române.

Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie/identitate pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct la punctele comune de trecere a frontierei, precum PCTF Giurgiu-Ruse și PCTF Calafat-Vidin, unde, în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră, li se va permite intrarea în România.

Ghid de călătorie în Bulgaria: Achitarea unei amenzi

Cuantumul amenzilor contravenționale aplicate de autoritățile cu atribuții de control a siguranței rutiere pe drumurile publice din Bulgaria poate fi achitat din România prin transfer bancar către contul menționat în procesul-verbal de constatare sau în Bulgaria, prin terminal POS, la sediul Secției de poliție (în cazul în care aceasta este dotată cu un astfel de dispozitiv) sau prin ordin de plată la băncile bulgare.

Cu referire la fișele de radar/procesele-verbale de contravenție la regimul circulației rutiere pe teritoriul Bulgariei transmise prin poștă de Direcția Generală Poliția Națională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Bulgaria către proprietarii sau utilizatorii români de autovehicule înmatriculate în România, informăm că demersul este legal și că se încadrează în termenii de prescripție generali (2 și, respectiv, 5 ani). În cazul neplății, cuantumul acestor amenzi va fi considerat drept datorie nestinsă la bugetul de stat și va fi transmis către Agenția Națională de Venituri (structură corespondentă ANAF), care va putea trece la procedura executării silite.

În cazul neplății amenzilor de circulație și opririi conducătorului auto român în trafic, pe teritoriul bulgariei, agenții constatatori de poliție pot accesa baza de date datoriilor/debitelor nestinse. dacă se constată că există amenzi neplătite, atunci se va proceda la indisponibilizarea pe loc a autovehiculului (prin ridicarea numerelor de înmatriculare și/sau reținerea certificatului de înmatriculare) până la plata amenzii. acest fapt duce la imposibilitatea continuării călătoriei cu autovehiculul în cauză !

Pentru informaţii suplimentare de călătorie, adresăm rugămintea de a consulta:

 • informaţii/imagini live despre traficul existent prin punctul de trecere a frontierei PCTF Giurgiu-Rutier (punct corespondent PCTF Ruse).

În orașele Silistra și Burgas există consulate onorifice ale României care vă pot sprijini în rezolvarea unor probleme urgente prin contactul cu autoritățile locale.

Consulii onorifici nu pot emite documente de identitate și nu pot îndeplini formalități consulare.

 • Consulatul Onorific al României la Silistra Adresa: Silistra 7500, str. Geno Cholakov nr. 3

 Telefon & Fax: +359 86 820035

 E-mail: conshonro@gmail.com

 Consul onorific: Dl. IVANOV Stefan Raichev Circumscripţia consulară cuprinde regiunea Silistra

 Consulatul Onorific al României la Burgas

Adresă:Str.Serdika nr.2b, et.2, 8000 Burgas

Telefon: (00359) 56 800.995

Fax: (00359) 56 840.455

E-mail: consonro@gmail.com

Consul onorific: Dna POPESCU Evghenia Todorova

Circumscripţia consulară cuprinde regiunile:Dobrici, Varna, Burgas, Şumen, Razgrad, Târgovişte, Sliven, Iambol şi Stara .

Ghid de călătorie în Bulgaria: Reglementări vamale

 1. Mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerilor care intră în Bulgaria din state-terțe (precum Turcia, Serbia, R. Macedonia)

În conformitate pevederile Legii privind TVA-ul bulgar, Regulamentului (CE) nr.1186/2009 al Consiliului de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale. (versiune codificată a Regulamentului nr. 918/83) și Legii accizelor și antrepozitelor fiscale, se permite scutirea de TVA, taxe vamale și accize în cazul importului de mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerului, care nu prezintă caracter comercial, până la atingerea pragurilor/limitelor financiare/cantitative prevăzute în actele normative menționate.

Atenție!

Termenul ”import fără caracter comercial” este considerat drept importul care îndeplinește următoarele condiții:

 • nu se efectuează în mod regulat;  
 • conține exclusiv mărfuri pentru uzul personal sau familial al pasagerilor sau doar bunuri care pot fi oferite cadou;  
 • tipul și cantitatea mărfurilor nu sunt de natură să presupună importarea lor în scop comercial.

Pragurile financiare pentru introducerea unor astfel de mărfuri (precum parfum, cafea, ceaisunt următoarele :

 • 300 de euro sau contravaloarea acestor în leva pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (Turcia); 
 • 430 de euro sau contravaloarea acestora în leva pentru pasagerii care trec frontiera aeriană sau maritimă

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse/bunuri sunt următoarele:

 • Articole tutun:
 1. ţigări: 200 bucăţi pentru pasagerii care trec frontiera aeriană, doar 40 bucăți (adică 2 pachete de țigări) pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (Turcia) și maritimă;
 2. trabucuri : 50 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 10 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (Turcia) și maritimă;
 3. țigări de foi: 100 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 20 de bucăți pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (Turcia) și maritimă;
 4. tutun de fumat : 250 grame de tutun pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 50 de grame pentru pasaferii care trec frontiera rutieră (Turcia) sau maritimă.
 • Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice 
 1. În total 1 litru alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de peste 22% sau alcool etilic nedenaturat cu o concentrație alcoolică de 80% sau peste; 
 1. În total 2 litri alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de până la 22% 
 1. În total 3 litri vin non-spumant
 1. 16 litri de bere

Fiecare combinație de articole de tutun pentru fiecare pasager în parte și fiecare combinație de alcool și băuturi spirtoase/alcoolice pentru fiecare pasager în parte, cu excepția vinului non-spumant și berii, nu poate să depășească procentul de 100% prin adunarea procentajelor formate în mod separat de cantitățile permise.

Autoritățile bulgare subliniază faptul că, în ceea ce privește echipajele mijloacelor de transport care intră în Bulgaria din state-terțe UE (Turcia, Serbia, R. Macedonia), pragurile finaciare și limitele cantitative care se aplică pentru bunurile menționate sunt reduse față de cele aplicate pasagerilor.

În ceea ce privește importul de combustibil, pentru fiecare mijloc de transport de pasageri, care sosește la intrarea în Bulgaria din state-terțe UE (Turcia, Serbia, R. Macedonia), este scutită de taxe cantitatea de combustibil conținută în rezervor, precum și maximum alți 10 litri transportați în canistră.

Exemplu maximal pentru scutirea de taxe la intrarea în Bulgaria pentru un pasager care vine din Turcia este următorul :

 • 40 bucăți țigări (2 pachete)  
 • 1 litru băuturi spritoase/alcoolice  
 • 4 litri vin non-spumant  
 • 16 litri bere  
 • și alte mărfuri (precum jucării, parfumuri, articole electronice, etc.) până la valoarea totală de 300 de euro sau contravaloarea acestora în leva.  
 1. Bunuri care fac parte din bagajul personal al pasagerilor care intră în Bulgaria din state-membre UE:

În conformitate cu prevederile Legii accizelor și antrepozitelor fiscale, se permite scutirea de TVA, taxe vamale și accize în cazul importului de mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerului, care nu prezintă caracter comercial, până la atingerea pragurilor/limitelor financiare/cantitative prevăzute în actele normative menționate, care sunt următoarele:

 • Articole tutun:
 1. ţigări: 200 bucăţi țigări scurte; 
 1. trabucuri : 200 bucăți trabucuri scurte; 
 1. țigări de foi : 400 bucăți țigări de foi scurte; 
 1. tutun de fumat : 1 kilogram.
 • Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice :
 1. băuturi spirtoase/alcoolice cu codul KH 2208 – 10 litri;
 2. produse intermediare – 20 litri; 
 1. vin non-spumant – 90 litri / vin spumant – maximum 60 litri; 
 2. bere – 110 litri.

Conform legislaţiei bulgare, la intrarea şi la ieşirea în/din Bulgaria se declară în scris bunurile deţinute, precum şi sumele în leva sau valută, însumând peste 10.000 euro.

De asemenea, se declară bijuteriile din aur, platină şi pietre preţioase care depăşesc greutatea de 60 grame (în total). În cazul metalelor preţioase neprelucrate, limita este de 37 grame. Bijuteriile şi/sau metalele şi pietrele preţioase care depăşesc limitele precizate mai sus, nedeclarate, se confiscă în folosul statului. (Informaţii vamale suplimentare aici)

Ghid de călătorie în Bulgaria: utilizarea cărţilor de credit

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote naţionale – LEVA.

Ghid de călătorie în Bulgaria: Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare, cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante/psihotrope.

Atenţie ! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare, iar acestea să fie în ambalajul original.

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Facebook Comments
0

Leave a Reply