Familia Pleș, doi bătrânei simpatici care mențin viu spiritul Maramureșului în casa veche de 400 de ani

Familia Pleș, doi bătrânei simpatici care mențin viu spiritul Maramureșului în casa veche de 400 de ani


0

Familia Pleș, Ioan și Ioana, sunt doi bătrânei simpatici foc din Ieud care mențin viu spiritul civilizației maramureșene. Cei doi au grijă de două case autentice din Maramureș: casa veche de 400 de ani și una de 250 de ani, care au în ele obiecte vechi de secole. 

Cum treci pragul curții din Ieud, calci pe iarba de un verde crud de primăvară care ascunde foarte bine urmele bătrâneții caselor în jurul cărora a crescut. Casele au devenit Muzeul Etnografic al familiei Pleș din Ieud. Cei doi soți, Ioan și Ioana, au adunat obiectele din case cu ajutorul sătenilor, originalitatea acestui muzeu constând în faptul că obiectele sunt perfect funcționale.

„Casa asta are 400 de ani, nu i-am reparat decât acoperișul pentru că, din cauza focului de la cuptor, s-a făcut igrasie și nu a mai rezistat. În cuptor se făcea pâine de mălai și se fierbeau cartofii, iar aici se făcea pireul de cartofi” – Ioan Pleș.

Bătrânul ne arată un dispozitiv din lemn ce pare a fi o pompă de apă, dar nu este de fapt decât obiectul cu care se zdrobeau cartofii pentru piure. Este pus strategic, chiar lângă cuptor.

casa veche de 400 de ani familia ples din ieud (2)

Casa veche de 400 de ani ascunde un adevărat tezaur

În casa veche de 400 de ani au trăit și șase persoane. Și e greu de crezut pentru că încăperea principală nu are mai mult de 10 metri pătrați. Cu toate acestea, obiectele din casă au o valoare inestimabilă pentru că și acestea sunt la fel de vechi sau chiar mai vechi decât casa.

Patul de două persoane este acoperit de o cergă mare și grea și de câteva perne. La picioarele patului stă o cutie mare de lemn, un cufăr care avea rolul de șifonier, pentru că acolo își țineau maramureșenii hainele, iar lângă el, o copaie mare în care își frământau aluatul pentru pâine.

De una dintre bârnele ce susțin acoperișul este prins un felinar vechi. La vremea lui, funcționa cu gaz în care stătea  înmuiat un fitil a cărui flacără juca domol închisă în sticla subțire. Pereții albi, dacă nu sunt acoperiți cu carpete tradiționale, pe care sunt brodate motive locale, sunt împodobite cu icoane pictate pe sticlă.

casa veche de 400 de ani familia ples din ieud (2)

Spiritul Maramureșului

La doar câțiva metri de casa veche de 400 de ani, stă și sora ei mai ”tânără”, veche de doar 250 de ani! Aici, cei doi bătrânei au aranjat pentru vizitatori o încăpere cu obiectele care au aparținut femeilor. Pereții  sunt plini de icoane pe sticlă vechi, care au în jurul lor stergare în două culori, roșu și albastru. În centrul camerei tronează un război mare, la care femeia țesea covoare, ștergare și tot ce mai era nevoie prin casă. Pentru un covor de un metru pătrat, o femeie lucra cam 9-10 ore, din ce ne spune bătrâna.

Pe atunci, femeia făcea cu două mâini ce bărbatul nu putea face nici dacă avea patru. Lângă războiul uriaș, este și un pătuț pe care bunica Ioana îl mai împinge ușor pentru a se legăna, apoi revine furtunos la țesut. Ne arată ce însemna munca unei femei, chiar și pentru o simplă haină. Cum se lua lână, cum se punea în fuior, cu se torcea și apoi întinde pentru a putea face diferite țesături.

Facebook Comments
0

Leave a Reply