Eticheta turistului: cât trebuie să lași bacșiș în vacanță

Eticheta turistului: cât trebuie să lași bacșiș în vacanță


42

Români nu prea au acest obicei de a lăsa bacșiș în vacanță, așa că ne-am gândit să facem un mic ghid legat de eticheta turistului pe acest segment.

Bacșiș la restaurant

Cea mai des întâlnită situație este cea de la restaurant. Aici un bacșiș bun poate fi considerat undeva la 20% din valoarea notei de plată, dar merge chiar și 15%. În general, recunosc, eu las 15% din nota de plată fie că doar beau o bere mănânc ceva simplu.

Scad la 10%, dacă sunt anumite lucruri care nu mi-au plăcut la servire sau modul în care s-au derulat lucrurile, dar am avut și ocazii în care nu am dat nici un leu în plus la nota de plată. Asta mi s-a întamplat anul trecut în Grecia, când la o terasă din Limenaria, chiar și-au bătut joc de noi. A fost execrabil totul, de la mâncare la servire.

Nu mă consider un tip generos, când vine vorba de astfel de gesturi, dar apreciez că unele joburi nu sunt deloc bine plătite, iar un leu în plus ajută oricând. Deci la o notă de plată de 100 de lei sau 100 de euro, nu vă zgârciți sp nu lasați măcar, 15 lei sau euro, mai ales dacă ați alergat chelnerul pentru servire.   

Bacșiș la bar

Aici situația este un pic altfel și asta pentru că totul depinde de felul în care sunteți taxați. Dacă plătiți la final, nota, atunci vedeți exemplul de mai sus. În schimb, dacă vi se cer banii după fiecare băutură, este indicat să lasați un leu la o bere de 7 lei sau 2 lei la un shot de 13 lei. Dacă în schimb, vorbim de valută, la o bere care costă între 2,5 euro, dau 3 euro, la una de 4 euro, dau 1 euro.

Bacșiș la hotel: în cameră

Pentru cameriste este de bun simț, mai ales dacă sunteți niște turiști împrăștiați care lasă mizerie să lăsați la finalul sejurului undeva la 20-30 de lei pe cameră sau dacă ați luat un apartament nu cred că este greu să lasăți un minim 50 de lei. Asta dacă vorbim de România. La hoteluri de 3 sau 4 stele unde cameristele chiar vin zi de zi și strând după voi. În afară, nu ar fi nici o crimă să lasați 20-25 de euro la final de sejur.

În cazul în care vreți să lăsați zi de zi, așa cum ar fi indicat, de fapt, ar fi frumos să lăsați câte 5 lei sau 2-3 euro după caz.

ATENȚIE! Lasați banii pe pernă cu un mic mesaj de multumesc (e de bun simț), nu pe noptieră, nu lângă televizor, ci pe pernă!

Bacșiș la hotel: în hol

În cazul în care aveți bagaje mari și grele, hamalul va primi câte 2-3 lei sau euro pentru fiecare dintre aceste bagaje, atât la check-in cât și la check out, dacă vă ajută cu ele. În cazul în care sunt acceptabile ca greutate, este de ajuns și un leu sau un euro.

Același lucru este valabil și pentru portarul de la hotel. Iar pentru cel valetul de parcare în funcție de masină, dar mai ales de generozitatea voastră. Dar de obicei un 5 lei este ok să-i lăsați omului. Am discutat cu mai mulți astfel de angajați și, șoc și groază, cei care au mașini scumpe sunt, de obicei cei mai zgârciți, adică nu se deranjează nici măcar să lase ceva.

Unul dintre ei, îmi povestea că un astfel de parvenit care se credea milionar, i-a spus la un moment dat că ar fi bine să se simtă norocos că i-a dat voie să conducă o astfel de mașină, chiar și pentru un minut, că singur nu va ajunge în viața lui să aibă așa ceva.

Bacșiș la hotel: la piscină

Dacă tot vă lăfăiți sub soarele torid la piscină, țineți minte că sunt acolo niște oameni care chiar aleargă pentru voi să vă servească. Așa că îndiferent de ceea ce vă servesc dati-le un leu sau euro (salu leva, că nu am luat în calcul și asta) pentru fiecare obiect pe care vi-l aduc, fie că vorbim de prosop, băutură, loțiune etc.

În schimb, dacă se agită să vă rearanjeze umbrela, scaunele sau masa orice, cred că puteți să lăsați și mai mult, 5 lei sau 2-3 euro.

La hotel: la bufet

Chiar dacă vorbim de bufet suedez și pentru acela a muncit cineva. Așa că în acest caz puteți să, lăsați o mică atenție și dacă vine și vă servește cu o cafea dimineața sau vă ia farfuriile din față. Arătați un mic gest de mulțumire: 2-3 lei sau 2-3 euro sunt de ajuns, mai ales dacă sunteți mulțumiți de masă. Pentru ca voi să luați micul dejun la 8 oamenii aia sunt în bucătărie de la cel puțin 6 dimineața.

La mașină

În taxi, nu las niciodată mai mult de 10%. Poate aici sunt subiectiv, dar am o multitudine de motive să consider că nu merită mai mult de atât. Cele mai multe curse le-am avut în România de 9-10 lei, și nu am lăsat mai mult de 10 lei sau 12 cel mult. În afară, la fel, un 20 de euro la curse medii de 6-7 kilometri și am lăsat până în 24 de euro.

Aici puteți lăsa mai mult, dacă șoferul în rarele sale ocazii când nu e leneș, vine și vă ajută cu bagajul, mai ales dacă este greu. Am întâlnit șoferi de taxi care nici măcar nu s-au dat jos din mașină să ajute la bagaj. Așa că, în astfel de cazuri, cursa se plătește la centimă. Nu dau bacșiș pe nesimțire!

Dar când vorbim de minibus sau shuttle este recomandat să lăsați șoferului câte un euro sau doi de persoană, la fel, depinzând de cît de mult vă ajută cu bagajul.

Ghidul turistic

Dacă aveți parte de un ghid turistic care știe să vă atragă atenția asupra obiectivelor pe care le aveți de vizitat, merită de la fiecare participant din grup câte 1-2 euro pentru un tur de o oră și jumătate sau o jumătate de zi. De un bacșiș de 2-3 euro vorbim când vine vorba de un ghid care vă stă la dispoziție toată ziua.

Bacșiș inclus

în Franța veți întâlni pe nota de plată sintagma „service compris”, adică bacșiș inclus. Are o valoare de 15% din nota de plata și e pus acolo pentru că legea franceză cere ca acesta să fie impozitat. Și în Iordania este cam la fel, iaici bacșișul fiind de 5-10%. În Maroc puteți să lăsați 10% la nota de plată, fiind văzut ca un gest foarte generos, dar aveți grijă că bacșișul să nu fie deja inclus în notă. În Brazilia, este inclus în nota de plată un procent de 10%.

La final, aplicați cel mai simplu principiu: purtați-vă cu acești oameni ca și cum voi ați fi în locul lor și ați vrea să vă fie apreciată munca pe care o depuneți!

Facebook Comments
42

2 Comments

Leave a Reply