El Jem, cunoscut drept Colosseumul African, este de departe una dintre cele mai interesante atracții pe care le are de oferit Tunisia. Cu toate acestea, am descoperit că are diferite date care nu converg de absolut nici un fel, oricât aș încerca să îți ofer informații cât mai clare.
Dacă alegi să îți petreci o vacanță în Tunisia, cu Christian Tour, atunci nu rata acest loc. Este undeva între orașele Sfax și Sousse, două dintre marile orașe ale Tunisiei pe care trebuie neapărat să le vizitezi.
Se spune despre El Jem că este un amfiteatru roman cu o capacitate de circa 35.000 de locuri, adică la o capacitate de vreo 60% din Arena Națională. Ghinul nostru ne-a spus despre acest amfiteatru că este al treilea din lume ca mărime, după Colosseumul din Roma și amfiteatrul din Pompeii.
El Jem, Colosseumul African cu o istorie incertă
După ce am postat această infirmație am fost corectat că de fapt nu este nici măcar al cincelea din lume, înaintea lui fiind cele din Santa Maria Capua Vetere, Italia și cel din Italica (Spania). În fine, poate tunisienii spun că este al treilea din lume pentru aș păstra prestigiul.
Dintr-o altă sursă am aflat că este, de fapt, al patrulea, El Jem urmând după Colosseumul din Roma, amfiteatrul Pozzuli de lângă Napoli și amfiteatrul din Cartagina.
Cert este că în lume mai sunt peste 230 astfel de amfiteatre, unele mai ruine decât altele, dar toate aproape la fel de frumoase și cu istorii fascinante.
O altă informație care se bate cap în cap, legată de Colosseumul African este aceea că acesta a fost finalizat în anul 238 d.C, în timp ce alte izvoare istorice spun că acesta nici nu ar fi fost terminat. Cert este că istoria îl dă drept util undeva în anul 238 în timpul proconsulului Gordianus I.
În timp ce unele surse spun că acesta a fost folosit pentru lupte între gladiatori și execuții publice ale creștinilor, așa cum ne-a învățat și filmul Gladiatorul, care pentru unii este o sursa mai credibilă de istorie decât altceva, ghidul nostru ne-a spus că El Jem nu a fost folosit niciodată pentru așa ceva. Aceasta a fost poate și una dintre particularitățile care ne-a atras atenția.
Cert este că, în subteran încă se mai pot vizita cuștile sau încăperile în care se presupune că erau ținuți gladiatorii sau animalele precum leii care erau folosiți în lupte. Mai ales că se știe în istoria Tunisiei că pe teritoriul acestui stat au existat lei, ultimul specimen dispărând în 1820. Amfiteatrul a fost înscris în anul 1979 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
El Jem, Colosseumul African s-a transformat în Marea Moschee din Kairouan
A avut o istorie care a implicat și aviația germană și armata americană în cel de-al Doilea Război Mondial, dar o bucată interesantă de istorie ne spune că acesta a fost oarecum folosit pe bucăți. O parte dintre cărămizile sale au fost folosite la construirea satului din apropiere, El Jem, sau au fost transportate la Marea Moschee din Kairouan (aceasta este un fel de Mecca Africană a islamului și voi vorbi despre ea într-un alt text).
Câteva date despre Colosseumul African
Acesta are o lungime de 148 de metri și o lățime de 122 de metri și o înălțime de 40 de metri. Acesta ar fi fost și mai înalt dacă ar fi avut și acum acele pânze care erau folosite pe post de umbrele pentru cei care veneau în arenă. Prin comparație, Colosseumul din Roma are o lungime de 188 de metri și 156 în lățime.
Când vei ajunge aici vei vedea că o bună bucată din el lipsește. Ei bine, aceasta a fost bombardată de otomani pe la 1700 pentru a-i împiedica pe berberi să se ascundă în interior și să-l folosească drept cetate de apărare.
Colosseumul African are 3 etaje, și fiecare dintre acestea avea câte 30 de arce pe partea exterioară, astfel că din cele 90 pe care ar fi trebuit să le aibă, astăzi nu se mai observă decât 68 dintre ele.
Dacă vei ajunge și pe culoarul din interior, de sub arenă vei vedea că de o parte și de alta a culoarului sunt încăperi. Poate mă repet, dar aici erau ținuți prizonierii, gladiatorii și animalele folosite în lupte.
Și atunci ca și acum, El Jem este înconjurat de oraș care este dublat de livezi imense de măslini. Așa a ajuns de fapt, orașul Tysdrus să prospere. Roma avea o mare cerere de ulei de măsline și măsline, iar această regiune în care se află Colosseumul African, Mahdia, livra produsul. Orașul ajusese atât de prosper încât s-a construit acest magnific edificiu.
- Cum s-au pregătit hotelierii bulgari pentru turiștii români de Revelion 2019 – 2020 - 13/12/2019
- Cazare Thassos 2020: Cele mai bune oferte pentru o vacanță în Grecia - 10/12/2019
- Oferte de cazare în Bulgaria 2020: Vacanțe la mare de 5 stele - 06/12/2019
- Unde vor călători românii în timpul vacanței de iarnă - 05/12/2019
- FLIXtainment – noul centru de divertisment de la bordul autocarelor - 04/12/2019
- Cum să economisești cu adevărat rezervând zboruri și hoteluri în 2020 - 22/11/2019
- Târgurile de Crăciun la care ajungi ușor din România - 20/11/2019
- Reduceri de până la 40% la hotelurile și pensiunile din România - 17/11/2019
- STUDIU: Cât costă un bilet de autocar în Bulgaria, Grecia sau Turcia - 13/11/2019
- Oferte Tarom de Black Friday cu bilete de la 119 euro - 12/11/2019