Editorial Traian Bădulescu: Turismul românesc la 10 ani de UE

Editorial Traian Bădulescu: Turismul românesc la 10 ani de UE


0

România a cunoscut cea mai puternică dezvoltare a turismului după aderarea la Uniunea Europeană. Şi aici mă refer atât la incoming, deci la turismul receptor, primirea turiştilor străini, cât şi la outgoing – turismul emiţător.

Turismul de outgoing a „explodat” imediat după 1 ianuarie, o dată cu dreptul cetăţenilor români de a călători liber, în spaţiul UE, doar pe baza actului de identitate. Au crescut mult cererile pentru city break-uri sau sejururi în state ale UE, precum Spania, Italia, Austria, Marea Britanie etc.

Pe de altă parte, alte ţări non UE au eliminat vizele sau au facilitat obţinerea lor, datorită noii calităţi a României, ca membru UE.

Pe de altă parte, România s-a poziţionat, pas cu pas, ca o destinaţie turistică pe harta Europei, calitatea de membru UE conferindu-i încredere. A contat mult şi faptul că Sibiu a avut, în 2007, calitatea de Capitală Culturală a Europei.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2007, primul an în care România a avut calitatea de membru UE, în structurile de cazare din ţara noastră au sosit 1,55 de milioane de turişti străini, în creştere cu 12,4% decât anul precedent. În acest an, numărul turiştilor străini pentru primele 10 luni este de 2,161 de milioane, în creştere cu 10,8% decât aceeaşi perioadă a anului precedent. Deci, cifra finală se va apropia de 2,5 milioane. Nu este o cifră enormă, dar peste noapte nu se pot face minuni în turism, iar în ultimii ani, turismul românesc a crescut, pas cu pas. Să nu uităm că şi România a fost afectată de criza economică globală, turismul, atât extern, cât şi intern, intrând în declin în perioada 2009-2011. Însă revenirea a fost puternică.

Pot spune că, după 10 ani de UE, 2016 a fost anul incoming-ului pentru România, respectiv cel mai bun an după 1990. A fost un an de salt global: număr mai mare de turişti, noi pieţe şi noi parteneri. România a devenit din ce în ce mai cunoscută ca destinaţie, iar multe companii aeriene au mărit numărul de curse sau au introdus curse, către şi dinspre alte ţări ale UE. Putem spune că Bucureşti, de exemplu, este deja destinaţie de city break.

Nu în ultimul rând, România a avut acces la fondurile europene, care au sprijinit, direct sau indirect, turismul. Prin accesarea de fonduri europene au fost renovate hoteluri, au fost calificaţi oameni, au fost amenajate pârtii de ski, au fost restaurate centre istorice ale unor oraşe cu potenţial turistic, au fost modernizate aeroporturi iar turismul românesc a avut, la un moment dat, un fond de promovare foarte mare, dedicate creării brandului turistic al României. 

În concluzie, clar, turismul românesc a evoluat. Dar marea dezvoltare poate începe de-abia acum, după 10 ani de UE.

Traian Bădulescu este cel mai cunoscut consultant de turism din România, el având o experiență în domeniu de peste 20 de ani. 

Facebook Comments
0

Leave a Reply