Directiva Europeană 314/1990, legea favorabilă turiștilor, pe care România nu o implementează

Directiva Europeană 314/1990, legea favorabilă turiștilor, pe care România nu o implementează


0
20

Directiva Europeană 314/1990 este legea de care industria turismului din România nu are nevoie, pentru că aceasta ar reglementa clar ce trebuie să facă turoperatorii și detailiștii.

De altfel, în jungla legislativă în care activează acum, jucătorii din turism, cei de rea credință, dar și cei cu scopuri îndoielnice, nu au decât de câștigat.

În Directiva Europeană 314/1990, la articolul 7 se precizează că „organizatorul și/sau detailistul parte contractantă trebuie să aducă garanții suficiente pentru a asigura, în caz de insolvență, rambursarea sumelor achitate de consumator și repatrierea acestuia”.

Dacă Directiva Europeană care în restul UE este din 1990, și la noi ar fi trebuit să fie din 2007, ar fi transpusă într-o lege, nu ar mai fi fost posibilă nici o țeapă din cele care s-au dat până acum. Nici mare și nici mică.

Cu Directiva Europeană 314/1990 prezentă în legislativul autohton, nu ar mai fi existat atâția jucători mici care au dat țepe pe câteva zeci de mii de euro peste noapte, nu ar mai fi exista nici jucători mari care să dea țeapă la sute de turiști și apoi să își deschidă alte afaceri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, nu ar mai fi existat nici țepe cu presupuse sinucideri (spun presupuse pentru că până nu se termină ancheta nu mă pot pronunța eu, nu am nici o autoritate).

Interesele turiștilor nu sunt apărate deloc

Într-o discuție cu Ciprian Enea, consultant în turism, acesta declara, ieri, că în momentul de față nu există nici un produs care să protejeze turiștii români în cazul în care plătesc în avans o vacanță. Nu există nici o pârghie care să-l facă pe turist să își recupereze banii, dacă firma dă faliment, dacă serviciile sunt proaste sau altele decât cele promise.

De asemenea, dacă revenim la falimente răsunătoare din ultimul an și jumătate, vom vedea că de fiecare dată cineva a ieșit învingător. Și acela nu este clientul. Au ieșit cei care s-au oferit sau au bravat că sunt de partea turistului care a apucat să plece deja și a fost adus în siguranță pe banii tuturor firmelor de turism.

ANAT, prin Alin Burcea, și-a făcut o imagine de bun samaritean, în cazul a 80 de turiști care apucaseră să își petreacă concediul prin alte state, în schimb a tăcut mâlc atunci când a venit vorba de restul de peste 10.000 de clienți ai Omnia Turism.

Cel mai bun caz de ineficiență al ANAT este ieșirea din aceasta asociația a Christian Tour, încă de anul trecut, de când Cristian Pandel, șeful companiei a anunțat că iese din ANAT pentru că organizația nu-i mai reprezintă interesele.

Christian Tour își permite o astfel de mișcare pentru că este în top 3 companii din România, dacă nu chiar prima. În schimb, sunt altele mai mici care stau din obligație în ANAT pentru că prin legăturile colegiale li se mai aruncă, din când în când, un mic os.

Directiva Europeană 314/1990, „dăunătoare”

Totodată, la articolul 6 se spune că, „în caz de reclamație, organizatorul și/sau detailistul sau reprezentantul său local, dacă acesta există, trebuie să ia măsuri imediate pentru a găsi soluții corespunzătoare”.

Tradusă simplu, articolul 6 din DE spune clar „clientul nostru, stăpânul nostru”, li nici un jucător din piața de turism nu vrea asta pentru că asta ar însemna să se comporte civilizat cu orice client care ar putea avea dreptate când face reclamație.

Din păcate pentru noi, nici nu avem turiști care au cultura turismului. Dar nu asta este marea problemă, ci faptul că in turism se oferă servicii după chipul și asemănarea turistului român. Iar cu această situație îi pedepsim, de fapt, pe turiștii străini care sunt de genul „one time only”, pentru a bifa România.

Degeaba avem țară frumoasă, dacă nu vine nimeni să o vadă. România este Cenușăreasa închisă în bucătărie pe care nimeni nu o vede din cauza serviciilor de proastă calitate pe care le oferim. Pe tot lanțul economic. Avem și jucători de bună credință dar sunt prea puțini, în comparație cu restul.

 

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply