Dion, orașul sacru închinat lui Zeus, unde regii aduceau ofrande și făceau sacrificii

Dion, orașul sacru închinat lui Zeus, unde regii aduceau ofrande și făceau sacrificii


La poalele multelui Olimp, chiar la umbra lui atunci când soarele se pregătește să adoarmă se află orașul sfânt al al lui Zeus, Dion. După cum îi spune și numele acesta vine de la Dios sau Zeus.

Dion orașul sacru

Orașul-altar, închinat în cinstea lui Zeus și a fiicelor lui, Muzele, era înconjurat încă timpuri antice de vegetatia luxuriantă a Greciei, iar în zilele noastre ruinele acestuia au drept apărare livezi de kiwi, din toate părțile.

Dion orașul sacru

La nord orașul era traversat de mai multe izvoare și chiar avea „la picioare” și un râu navigabil. Din toate aceste motive era considerat un loc sacru. Era locul unde regii veneau să facă sacrficii pentru a sărbători anul nou în calendarul macedonian.

Potrivit lui Tucidide, Dion a fost primul oraș în care a ajuns generalul spartan Brasidas după ce a traversat tesalia în Macedonia pentru a ajunge la aliatul său Peridicas al II lea.

Dion a devenit de-a lungul timpului orașul în care marii regi ai vremurilor veneau să își sărbătorească victoriile.

Dion orașul sacru

Cu timpul a devenit și un loc înconjurat de foarte multe temple închinate zeilor greci, și chiar a suferit și o distrugere în timpul unei invazii în secolul 3 înainte de Hristos. Tot aici a fost, în primul secol după Hristos, romanii și-au înființat colonia Iulia Augusta Diensis, aceștia lăsându-și ampreta pe orașul lui Zeus.

Dion orașul sacru

Băile termale

Dion orașul sacru

Locul în care se țineau spectacole mai private

În muzeul din Dion veți putea vedea foarte multe statui care reprezentau atât regii romani, dar și filosofii greci ai timpului. Mai mult, aproape fiecare zeitate adulată de grecii antici are o statuie.

Dion orașul sacru

Dion orașul sacru

Am găsit ceea ce credem noi că este o reprezentare locală a Sf. Gheorghe sau un echivalent al acestuia. Ei îi spun eroul local, dar asemănările sunt mult prea mari pentru că acesta este pe un cal și înfige sulița într-un șarpe.

Dion orașul sacru

În cele din urmă, orașul a fost abandonat în secolul 4-5, din cauza cutremurelor și inundațiilor care l-au lovit în acea perioadă. Chiar și acum unele dintre ruine se află sub apă. Templele de atunci sunt acum locuite de broaște teșstoase, peștișori și alte vietăți.

Fata adormită din Dion

Dion orașul sacru

Acesta este mormântul Fetei Adormite, așa cum au numit-o arheologii. Se pare că a murit în jurul anului 1400 I.H., capul acesteia fiind decorat cu o diademă de bronz. Printre altele, în mormântul ei au mai fost găsite și trei vase cu diferite daruri pentru Lumea de Apoi. Colierele și diademele sau bijuteriile de sticlă sau bronz arătau statutul financiar al familiei fetei, dar mai ales și mariajul timpuriu al acesteia,mariajul timpuriu cu Moartea. 

Orașul se află la 14 kilometri de Paralia, și dacă aveți mașină este păcat să nu ajungeți aici. Iar dacă veniți cu autocarul vă puteți bucura de una din excursiile opționale pe care le organizează cei de la Corali Holidays. Intrarea la muzeu este 8 euro pentru adulți, dar de fapt, veți ajunge să vizitați și orașul sfânt ruinele acestuia și muzeul. 

Vacanță Corali Holidays

Am putut să ne bucurăm de această vacanță multumită serviciilor foarte faine pe care cei de la Corali Holidays ni le-au oferit. In cazul în care mai este cineva interesat de o vacanță în Paralia, cei de la Corali Holidays mai au libere niște locuri în perioada 23-30 septembrie. Pachetul pentru 7 nopți, cu autocarul, nu costă de 55 de euro în cameră dublă. Adică 110 euro de cuplu!!!

Întreaga ofertă a lor o găsiți AICI, unde vă puteți face și rezervare pentru un concediu super ieftin chiar și pentru la anul sau pentru alte destinații dacă vă fac cu ochiul.

Facebook Comments

Leave a Reply