Dezavantajele vacanței în circuit, văzute de un călător

Dezavantajele vacanței în circuit, văzute de un călător


0
20

Laurențiu Popa este un călător cu experiență, iar astăzi a dorit să ne scrie despre dezavantajele vacanței în circuit, dezavantaje pe care le-a observat de-a lungul călătoriilor sale. 

Așa că, puse la liniuță, ni le expune mai jos, una câte una:

– programul pe repede-înainte al vizitării. Dimineața: orașul A, la prânz: orașul B, seara cazare în orașul C. În orașul C te trezești dimineața și ziua se reia. Doar dacă un oraș este mai mare, i se pot aloca 2 zile. Ideal pentru cei care bifează rapid destinații, inutil pentru cei care vor să aprofundeze.

– lipsa unei experiențe personale. Sau best case scenario: reducerea experimentării unui oraș la un interval de câteva ore (uneori două!) cât este în program trecut ca „timp liber”. Ideal pentru cei a căror vacanță arată bine doar în poze, când pun pe Facebook niște zeci de landmarks în care s-au pozat. Tu îți închipui că el a savurat locul, dar de fapt a făcut poza… și prea puțin a vizitat locația.

– lipsa profunzimii pentru obiectivele care necesită timp. Aparent similară cu punctul anterior, dar nu prea. Sunt locuri care chiar necesită timp îndelungat. Fie care urmare a spațiilor vaste (palate), a densității punctelor de interes (muzee mari) sau pur și simplu a întinderii (obiective în care se merge mult, de regulă situri arheologice extinse). Am văzut oameni care au povestit de tururi de 2 ore la Luvru (câteva highlights alese de agenție/ghid, care poate nu corespund cu interesele tale în materie de artă, așa cum ai putea să faci singur) sau mici mostre la diferite obiective cu întindere, din care a lipsit parcurgerea obiectivului (la Petra, grupul din care făcea parte cea care mi-a povestit a fost dus doar până la Treasury, apoi plecare).

– strângerea într-un loc a unor oameni cu gusturi diferite, obiceiuri diferite și moduri diferite de tratare a timpului. Nu este ceva greșit cum fac alții din grup, departe de mine gândul de a acuza colegii de autocar de ceva. Doar că la un obiectiv unii sunt interesați foarte puțin și ar dori să plece mai repede și vor fi nemulțumiți de pierderea de timp. La același obiectiv, alții vor dorea să stea mai mult și vor fi nemulțumiți de timpul puțin alocat. Fiecare ar fi fost mulțumit dacă ar fi mers individual, pentru că ar fi alocat obiectivelor exact timpul pe care îl dorește. Sau poate pe unele le-ar fi exclus de tot.

– partea negativă aici este că poți nimeri în cele x zile cu oameni care fie se iau la ceartă din orice (deoarece așa consideră ei că își pot impune punctul de vedere), certându-se cu ghidul, cu ceilalți călători sau cu oameni de la locurile în care s-a ajuns, fie cu oameni care sunt niște „descurcăreți” de meserie și caută constant gratuități sau diferite moduri de a păcăli. Vor să se așeze pe locurile cu plată din fața autocarului fără să plătească, își fac provizii consistente de mâncare la micul dejun ca să nu cheltuie nimic pe parcursul zilei, încearcă să joace cartea sentimentală pentru a intra gratis la diferite obiective, încearcă să intre la acele obiective prin șmecherie (se fac că nu știu că era cu plată, se fac să s-au dus cu valul de oameni, se ascund în mulțimea altui grup ca să treacă de punctul de verificare a biletelor, mereu și-au „uitat” portofelul în autocar/hotel iar apoi au „uitat” să achite datoria), cer mereu orice de la oricine (țigări, gumă de mestecat, puțin suc în pahar, ceva mărunțis care „îi lipsește”, o ceva de mâncare dacă ai în obiecte mici – bomboane, struguri, o gură „doar ca să vadă ce gust are” dacă muști din ceva), iar dacă stai cu ochii pe ei te întrebi dacă chiar au bani la ei sau nu. Apoi mai sunt cei care se dau mai deștepți decât ghidul sau cei care doar vorbesc tare între ei tot drumul, iar când nu vorbesc se auto-intitulează DJ-ul autocarului și pun o muzică tare.

„Am fost în circuite și m-am convins că nu sunt pe gustul meu. Acum îți poți croi singur un plan, iar dacă țara permite turism independent, poți face tu ce program vrei. Sigur că există ocazii în care nu poți evita circuitul (bani prea puțini alocați vacanței și prețul prea avantajos al circuitului sau ai bani alocați dar ai găsit o ofertă imbatabilă sau țara nu permite turism independent)”, a declarat Laurențiu Popa.

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply