Datele pasagerilor aerieni vor putea fi folosite pentru identificarea teroriștilor sau a infractorilor. Proiectul de Lege privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave, precum şi pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a fost adoptat în Camera Deputaţilor.
Legea are în vedere transpunerea integrală a Directivei (UE) 2016/681 a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave.
Prevederile adoptate arată că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Ministerului Afacerilor Interne, se transmite Comisiei Europene o notificare scrisă privind prelucrarea datelor PNR aferente zborurilor intra-UE.
UNIP gestionează datele pasagerilor aerieni
Unitatea naţională de informaţii privind pasagerii (UNIP) se va înființa în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ca structură de specialitate, fără personalitate juridică, prin preluarea activităţii şi a personalului Unităţii naţionale de informaţii privind pasagerii, înfiinţată potrivit art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2015 privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor în cadrul cooperării transfrontaliere pentru prevenirea şi combaterea actelor de terorism, a infracţiunilor conexe acestora şi a infracţiunilor contra securităţii naţionale, precum şi pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, care se desfiinţează.
UNIP îndeplineşte atribuţii legate de colectarea datelor PNR de la transportatorii aerieni, stocarea şi prelucrarea acestor date şi transferul datelor respective sau al rezultatului prelucrării acestora către autorităţile competente, schimbul de date PNR şi schimbul de rezultate ale prelucrării datelor PNR cu Unităţile de informaţii privind pasagerii din alte state membre ale Uniunii Europene şi cu EUROPOL, schimbul de date PNR cu ţări terţe. Şeful UNIP este numit de inspectorul general al IGPF, iar personalul este format din poliţişti – funcţionari publici cu statut special.
Listele cu pasagerii ajung înainte de zbor la poliție
Operatorii aerieni transmit datele PNR către UNIP cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului. Imediat după închiderea zborului, adică imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronava care se pregăteşte de decolare şi când niciun pasager nu se mai poate îmbarca sau nu mai poate debarca, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite cu privire la datele PNR aferente respectivului zbor de la momentul transmiterii realizate.
Datele PNR furnizate de transportatorii aerieni se păstrează în cadrul Sistemului de evidenţă a datelor PNR pentru o perioadă de 5 ani de la momentul finalizării transmisiunii active a respectivelor date PNR din sistemele transportatorilor aerieni în Sistemul de evidenţă a datelor PNR, denumit în continuare momentul furnizării. La împlinea unui termen de 6 luni de la momentul furnizării datelor PNR de către transportatorii aerieni, acestea sunt depersonalizate, fiind mascate mai multe elemente de date, printre care numele, inclusiv numele altor pasageri, precum şi numărul pasagerilor care călătoresc împreună şi adresa şi informaţiile de contact asociate rezervării.
- Egipt, cea mai accesibilă destinație de toamnă-primavară. O vacanță costă sub 300 de euro - 13/10/2021
- România, gazda a mai multor competiții eSports, va recunoaste în mod oficial acest sport. Erste susține demersul - 17/08/2021
- SONDAJ Ce curiozități au românii cu privire la vacanțele și destinațiile pe care le-au ales pentru 2021 - 24/05/2021
- FlixBus anunță noi destinații spre Europa pentru sezonul de vară - 18/05/2021
- Cum poți vorbi în roaming cu numai 3 euro - 16/04/2021
- Românii vaccinați vor putea călători în Israel din 23 mai - 14/04/2021
- Care sunt cele mai bune oferte de vacanță pentru litoralul românesc și ce aleg românii - 26/03/2021
- Cum va arăta vacanța all inclusive în vara lui 2021 și cât va costa - 25/01/2021
- Studiu: Hotelurile vor avea un grad mediu de ocupare de 31% pentru anul 2021 şi un tarif mediu de 197 de lei - 22/12/2020
- Europa s-a regrupat împotriva Marii Britanii din cauza noii tulpini de coronavirus - 21/12/2020