Cum ne-am cazat în Napoli chiar în buricul mafiei napoletane

Cum ne-am cazat în Napoli chiar în buricul mafiei napoletane


0

În inocența mea turist, uitasem că, pe lângă, Mafia Siciliană care ajunsese să se extindă la un moment dat și în Napoli, mai exista și Camorra, mafia napoletană.

Ca să vedeți cât de prostălăi suntem, am mers într-un city break în Napoli doar pentru un singur lucru. Amândorura, și mie și soției, ne plăceau, când eram mici, desenele animate, Tom și Jerry. Într-unul dintre episoade cei doi ajung în Napoli. Și ne-a plăcut atât de mult acel episod încât am zis că trebuie să ajungem în Napoli pentru mâncare, cultură, dar mai ales să vedem dacă zona care a inspirat acel desen animat există.  

Când ne-am ales hotelul ni s-a părut că este destul de-n centrul orașului, ca apoi când am ajuns acolo să aflăm că este de fapt undeva în nordul metropolei.

mafia napoletană camorra city break in napoli vacanta in napoli

Vedere pe timp de zi, de la balconul hotelului Hobbit

 

De pe booking.com pe lângă mafia napoletană

De fapt, când am făcut rezervarea pe Booking.com ni se spunea că este la vreo  4 km de centru. Cum ne place să mergem pe jos, am zis că este o distanță rezonabilă pentru a o face , la pas și a vedea și orașul.

mafia napoletană camorra city break in napoli vacanta in napoli

Ce nu ne-am dat seama este că era vorba de 4 km liniari, iar pentru a ajunge de fapt în centrul orașului sau cel puțin în cartierele care merită vizitate, trebuia să luam metroul vreo 15 stații, adică 35 de minute, într-un metrou care face să ți se facă dor de Metrorex la orele de vârf.

Nu asta era ideea. Ci faptul că hotelul Hobbit, la care ne-am cazat noi, avea un serviciu mai special. Adică, politica acestuia este și aceea de transfer de la aeroport la hotel și de la hotel la metrou. Ceea ce ni s-a părut foarte mișto.

mafia napoletană camorra city break in napoli vacanta in napoli

Vedere pe timp de noapte de pe balconul camerei din hotel

Enzo, omul nostru de legătură, este un tip la vreo 45-50 de ani care conduce o Dacia Duster. El este cel care a avut grija să nu avem nici o grijă. În fiecare dimineață când plecam în oraș ne ducea de la hotel la stația de metrou Piscinola, iar seara când îl sunam venea și ne lua din nou.

mafia napoletană camorra city break in napoli vacanta in napoli

Actorii principali, printre altele, din serialul Gamorra

În prima zi, când ne-am întâlnit, pe drumul dinspre aeroport spre hotel chiar ne-a povestit istoria cartierului și a clădirilor de acolo. Ne-a arătat unde s-a filmat Gomorra, serialul cu mafioți napoletani. Evident că nu am crezut o iotă pentru că am zis că face nițel marketing. Dar după ce am început să urmăresc serialul și să mă documentez despre ce s-a întâmplat în Scampia, mi-am dat seama că omul nu a mințit.

Ne-a spus să nu ieșim seara, să nu avem la mână lucruri de valoare, telefoanele să nu fie niciodată la vedere și să ne vedem de ale noastre indiferent de ce vedem în jurul nostru. Ce-i drept, supoă ce m-am uitat pe hartă, evident, după ce ajunseserăm acolo, am văzut că mai încolo de supermarketul pe care-l aveam de hotel este ditamai pușcăria. La mai puțin de un kilometru de hotel este chiar zona în care aveau casă una dintre cele mai temute familii ale mafiei de acum 10-15 ani,

mafia napoletană camorra city break in napoli vacanta in napoli

Unul dintre blocurile în care s-a filmat serialul Gamorra. Acesta și cel din imaginea principală

În februarie toate acele clădiri în care s-a filmat Gomorra urmează să fie dărâmate iar pe locul lor reclădit un cartier nou. În momentul de față nu mai sunt acolo decât câteva familii de slavi, din ce ne spunea Enzo, iar dacă nu pleacă de bună voie, vor fi dați afară cu forța.

mafia napoletană camorra city break in napoli vacanta in napoli

Una dintre cele mai sinistre imagini: În toată sărăcia locului, printre gunoaie și alte, se ridică această poartă de intrare în parc. Traducerea: Când nu vezi fericirea, caut-o în interiorul tău!

În momentul de față, nu mai există mafia care era acum 15 ani sau cel puțin în acea zonă nu mai are atâta putere. Acum în Napoli și cartierele sale mărginașe bătălia se dă între „Baby Gangs”. Acestea sunt bande de copiii minori care fac legea pe străzi. Fac trafic de droguri și alte materiale interzise și unii dintre ei chiar au arme de foc „la purtător”. Așa că dacă vă aventurați prin Napoli aveți grijă la ce oră și prin ce cartiere aveți chef de plimbat.

P.S. Zona care a inspirat desenul animat cu Tom și Jerry care dau de-a dura roțile de cașcaval nu există… sau nu am găsit-o noi. 

Facebook Comments
0

Leave a Reply