Cum am făcut cea mai scumpă călătorie din lume cu 16 lei

Cum am făcut cea mai scumpă călătorie din lume cu 16 lei


0

Pregăteam de ceva vreme această călătorie și nu știam la ce să mă aștept, mai ales că era, pentru mine, pe cât de familiară pe atât de necunoscută. Am fugit de la serviciu cu o zi mai devreme pentru a fi sigur că am destul timp să îmi îmbuib sufletul cu amintiri. Aveam deja harta traseului, aveam și obiectivele puse la punct, dar totul s-a stricat în momentul în care am ajuns la fața locului.

Așa că, spre deosebire, de Ion Creangă, eu am ieșit la drum ca un copil cu sufletul bălai și m-am lăsat pierdut printre amintirile din copilărie. Poate că vă așteptați să vă povestesc de cine știe ce destinație scumpă dar, din păcate pentru voi, dacă așa este cazul, v-ați înșelat. Această călătorie este una în care nu te mai poți duce decât cu gândul, dar pe care o poți retrăi prin intermediul copiilor tăi sau al nepoților. 

Așa se face că am ajuns pe tărâmuri moldave, acolo unde cu mai bine de 170 de ani, Ion Creangă pășea prin colbul bătăturii sale alergând după pupeze, în Humulești. Casa memorială a lui Ion Creangă este una tipică timpului, umilă, dar plină de încărcătură emoțională, mai ales dacă ați trăit poveștile și povestirile lui cu tot atâta intensitate cu care am făcut-o și eu. 

Am ales să pun această poză prima pentru că deși ursul pare că face striptease la buturugă și îi și place, iar vulpea se bucură de spectacol plătindu-l în pești, este ursul păcălit de vulpe. Vulpea o vedeți în plan secund stând cu doi pești.  

P1030285

Amenințătoarea capră care parcă vine să îmi dea un cap în gură  are trei copii năzbâtioși, din care, în urma unor evenimente culinaro-tragice, doar unul supraviețuiește. Capra cu trei iezi este o altă poveste frumoasă, cu tâlc, pe care nepoata mea Alessya, deși o vede de zeci de ori pe zi, pe tabletă o trăiește cu aceeași intensitate de fiecare dată. P1030289

NU, nu este nici un membru al formației rock, Kiss, este lupul din povestea Capra cu trei iezi. Deși pare pregătit să facă un solo demențial la chitară, doar stă sprijinit pe un băț. Să fim serioși, după 150 de ani, în care ai mâncat de mii de ori iezii, prin prisma celor care au citit povestea, încep să te cam doară șalele.

P1030291

Una dintre victime, cel mai probabil iedul mijlociu, care nu a căzut deloc cu greu la stomac lupului cel lacom. 

P1030292

Șir indian cu personaje de poveste

P1030287

O șezătoare moldovenească sau cum ne place nouă să spunem acum, un party rural, cu Fata babii și fata moșului. Baba cred că s-a dus, așa că cele două june au rămas în grija moșului. 

P1030295

Cu un look ușor mexican, vă asigurăm ca este doar un personaj fugitiv din poveștile lui Creangă, personaj ce a stat mai mult în soarele nemțean. 

P1030299

Straie moldovenești, pe atunci când Stradivarius și H&M erau reprezentante de țesătoarele satului, vestite și în satele vecine pentru iscusința lor

P1030298

Un coș cu merinde moldovenești de pe vremea când pâinea chiar avea gust

P1030296

O fărâmă din viața lui Ion Creangă. Ustensile pentru „bouri”, pentru arat, pentru muncile câmpului și ale casei. 

P1030290

Nu numai praful timpului s-a lăsat peste casa lui Ion Creangă, ci și praful bătăturii, prin care acesta alerga. 

P1030278

Punguța cu doi bani, în Lamborghini-ul rural sunt moșul cel pățit și baba cea zgârcită, iar în copac, cocoșul care nu prea poate să cânte pentru că are ciocul plin cu o punguță cu doi bani (are cam tot atâția bani cât avem noi în ziua de salariu)

P1030284

Caruța este parcată cu grijă în curtea casei lui Ion Creangă

P1030277

Masa la care Ștefan a Petrei o lua pe Smaranda Creangă, pe Nică și restul și îi aduna în serile calde de vară pentru a se înfrupta din merindele gătite de mamă. 

P1030276

P1030274

Odată era fântâna cu apă rece de la care Ion Creangă aduce apă în casă, mamei sale. Acum nu mai este decât un mic puț secat în care se aruncă bani. 

P1030265

P1030252

O parte din casa lui Ion Creangă. 

P1030258

Cuptorul în care se cocea pâinea 

P1030260

P1030262

Poate că nu este un raft așa cum v-ati dori acum, dar pe atunci acesta era tot de ce avea nevoie o familie pentru a-și ține vasele din lut

P1030264

P1030263

Unul din paturile pe care Ion Creangă își găsea odihna după o zi de zbenguit

P1030257

P1030256

Ceaslovul cu care Creangă prindea muște, în loc să stea să își ajute mama la treburile casei

P1030255

Prețul de intrare pentru casa lui Ion Creangă este de 4 lei, iar dacă vreți să faceți poze mai dați 10 lei, în muzeul cu personajele lui Creangă intarea este 2 lei. 

Pentru a ajunge la casa lui Ion Creangă, ne-am cazat în Roman, la Hotel Roman Plaza. Dar aceasta este o altă poveste pe care o veți auzi imediat. Această poveste face parte dintr-un city break pe care am vrut să-l experimentez departe de oraș. Și mi-a reușit excelent, mai ales că nu am dat prea mulți bani. 

 

 

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply