Cu cazare la bunici, părinți sau prieteni, așa se face vacanța la români

Cu cazare la bunici, părinți sau prieteni, așa se face vacanța la români


0

Vacanța la români se face cu cazare le bunici, părinți sau prieteni pentru că este mai ieftin, iar anul trecut chiar și acest gen de mini-vacanță a scăzut cu aproape 10%, potrivit cifrelor  Institutul Naţional de Statistică.

Numărul călătoriilor turistice a ajuns la 17,367 milioane, cu 8,2% mai puțin decât în 2015 se arată în datele INS.  Ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii a fost de 90,1%, în timp ce călătoriile pentru afaceri şi motive profesionale au reprezentat 2,6%. Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în 2016 au fost cele între 1-3 înnoptări.

Turiştii români preferă ca modalitate de cazare, în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, cazarea la rude şi prieteni (63,9%). Pe locul următor este cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 15,1%, şi cea în alte unităţi de cazare – 10,6%.

Decembrie este luna de vârf pentru călătoriile de vacanţe în ţară, cu o pondere de 17,5% din totalul călătoriilor interne, iar pentru cele externe luna de vârf a fost luna august, cu o pondere de 25%. Pentru călătoriile de afaceri în ţară, luna de vârf a fost februarie, cu o pondere de 13% din totalul călătoriilor interne, iar pentru cele externe luna de vârf a fost noiembrie, cu o pondere de 21,2%.

Am cheltuit aproape 10 miliarde de lei pe călătorii

Anul trecut, rezidenţii români au cheltuit aproximativ 9,781 miliarde lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, din care 77,6% pentru cele care au vizat destinaţii interne. Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţe în anul 2016, 78,6% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 21,4% pentru călătorii în străinătate.

În proporţie de 99,4% călătoriile pentru vacanţe în străinătate realizate în anul 2016 au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 95,1% din totalul acestor călătorii.

În călătoriile de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 38,6% în hoteluri şi unităţi similare. Alte două modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 22,4% la rude şi prieteni, respectiv 20% în alte tipuri de cazare fără plată.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în anul 2016 a fost de 67.651400 (87,7% pentru călătoriile de vacanţe).

Facebook Comments
0

Leave a Reply