Concediu în Thassos. Tot ce trebuie să știi

Concediu în Thassos. Tot ce trebuie să știi


0

Un concediu în Thassos în septembrie este exact lucru de care aveți nevoie dacă vreți o săptămâna de soare și relaxare la prețuri foarte mici. Dar na, dacă aveți bani de aruncat puteți merge oricând pe litoralul nostru. Thassos a devenit o adevărată destinație ieftină în extrasezon pentru că are prețuri acceptabile, iar grecii știu cum să se facă plăcuți când vine vorba de bani.

În materialul de mai jos am încercat să vă ofer cât mai multe informații utile pentru a nu avea nici un fel de surpriză în cazul în care alegeți un concediu în Thassos.

Drumul România – Thassos

Cel mai frecventat este punctul de trecere de la Giurgiu – Ruse, așa că este bine să ai în vedere că în anumite zile este foarte aglomerat tocmai din cauza plății taxei de pod, dar, mai nou, și a controalelor care se aplică pentru a preveni pesta porcină.

drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

Taxa de pod este de 13 lei la dus adică pe direcția Giurgiu – Ruse, și de 2 euro sau 4 leva, la întors, adică pe direcția Ruse – Giurgiu. După ce ai plătit taxa de pod și ai trecut la bulgari, imediat ce ai ieșit din vamă, sunt gherete care vând vignetă aceasta costă 8 leva pe săptămână și 15 pe lună. Din moment ce iți iei un concediu de 7 nopți e clar că vei trece prin Bulgaria, la întoarcere în cea de-a opta zi, adică după ce ți-a expirat vigneta și ca să nu îți mai bați capul cu o a doua vignetă cumpărată, mai bine îți iei din prima, una pe o lună. Plus că mai economisești 2,5 lei J.

Bun, acum legat de timp. Dacă GPS-ul sau Waze-ul îți arată că faci cam 10 ore din București până în Thassos, atunci clar vei face cel puțin 12 ore. Și asta pentru că am pus cel puțin două opriri, în Bulgaria, pentru dezmorțire, schimbat șoferii, dacă sunteți mai mulți.

Sfatul meu ar fi să mergeți pe ruta Veliko Târnovo, Gurkovo, Stara Zagora, Haskovo, Kardjali, Makaza (care este si punctul de frontieră Bukgaria – Grecia) Komotini, Keramoti și Thassos.

De preferat să alimentați încă o dată înainte de a ajunge în Grecia, adică la bulgari, în Kardjali care este la 50 de km de Makaza.

Thassos extrasezon, drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

Drumul prin Grecia:  Makaza – Keramoti

Codul Rutier din Grecia s-a schimbat! Pedepse drastice pentru șoferi. Românii care călătoresc cu mașina în Grecia sunt direct vizați de o atenționarea Ministerului Afacerilor Externe, despre modificarea noului Cod Rutier din Grecia.

Amenzile sunt și ele substanțiale, pleacă de la minim 200 de euro și se plătesc la primăria localității sau Poșta Elenă. Mai mult, legea nu mai permite plata a jumătate din minimum amenzii, ca până acum!

Așa că dacă nu vrei să rămâi fără mașină prin Grecia, condu cu atenție. Pe autostradă vei mai avea de plătit o taxă de vreo 2-3 euro până să ajungi în Keramoti. De acolo pentru a lua feribotul, va trebui să mai plătești încă 4 euro de persoană (adult) și 2 euro pentru copil și încă vreo 22 euro pentru mașină. 

Keramoti – Limenas este un drum cu feribotul de 35 de minute, timp în care vă puteți distra stând la soare sau hrăni pescăruși fomiști, direct în zbor.  

Mai este o rută de feribot din Kavala către Prinos, dar este mult mai lung ca durată și mult mai scump decât cel de pe ruta Keramoti – Limenas.

Concediu în Thassos 2018

Boon, acum că ai ajuns în Thassos sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le ratezi. În primul rând, ai ajuns în Thassos City sau Limenas. Aici ai sus pe deal Amfiteatrul antic, pe care-l poți zări chiar și de pe feribot. Până acolo ai și muzeul din oraș, așa că te poți bucura de ceva istorie a insulei. 

drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

De asemenea, va trebui să ajungi la piscina natural Giola care este în apropiere de Mănăstirea Arhanghelul Mihail. Ambele sunt în drumul tau spre Limenaria, dacă vei ajunge să faci un tur de insulă.

drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

Nu trebuie să ratezi nici un drum până în Theologos, care este vechea capitală a insulei. Se afla undeva în mijlocul insulei și e păcat să nu ajungi acolo pentru o scurtă vizită. Se și mănâncă bine în Theologos, dacă știi unde să mergi sau… dacă ai răbdare să citești până la final materialul asta. 

Ar fi frumos să vizitezi și Panagia, orașul Fecioarei Maria cum îi spun grecii. Este destul de interesant, dar nu te înghesui să mănânci acolo. Noi i-am două șanse acestui oraș și de fiecare dată ne-am ales cu indigestie. Adică evitați, printre altele, terasa Helena.

Probabil cel mai cunoscut loc de pe insula este Marble Beach. Este o plajă superbă, care a fost amenajată frumos în ultimii ani, dar a devenit destul înghesuită. Ba mai mult, în această perioadă, adică zilele acestea, este închisă, din cauza că probabil se eploatează la cariera de marmură din apropiere.

Cazare în Thassos și prețuri

Booking.com încă rămâne de bază pentru Thassos, în condițiile în care pe AirBnB nu am găsit nimic care să îmi convină, dar mai sunt și câteva site-uri care oferă cazare. Pentru că deja vorbim de septembrie, prețurile la cazare au scăzut poână la 25 de euro de cameră, dar în medie tot undeva la 30-35 de euro pe zi vei găsi cazarea. Ceea ce face din Thassos o destinație ideală pentru un concediu ieftin. Oricum, dacă vrei să vezi prețurile mergi mai jos:Booking.com

 

Mâncare în Thassos

Pentru o masă absolut fabuloasă mergi la Tavernaki, în Thasos City, este o tavernă mică pe străduțele lăturalnice ale orașului. Este o mică afacere de familie, unde patronul Kostas servește, iar soția lui gătește și gătește divin. Sfatul meu este să mergi acolo de câte ori ai ocazia pentru că vei descoperi adevărata bucătarie grecească, cea tradițională.  

cele mai bune restaurante din thassos drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

Toate produsele sunt proaspete, de la fructele de mare ce-i sunt aduse dimineața până la legumele pe care le ia de la micii comercianți locali. Orice comandați aici veți fi complet satisfăcuți.

La fel de bine se mănâncă și în Theologos, la Stelios. Dacă sunteți fani ai fripturii de ied comandați o porție mică de jumătate de kilogram. Cea mare are un kilogram. O porție costă 10 sau 11 euro, dar va ajunge pentru cel puțin două persoane. Tot aici am mâncat cel mai bun Bougiordi (fonetic – bughiodi). Este o mâncare tradițională facută la cuptor din brânză feta pe pat de legume. Absolut delicioasă!

drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

O masă pentru doua sau trei persoane o sa coste între 20 și 30 de euro, în funcție de ce comandați. Poate merge și mai ieftin dacă luați doar gyros si câte o bere.

Dacă vreți să cumpărați ulei de măsline puteți găsi la vreo 3 kilometri de Prinos, un supermarket chiar pe marginea drumul principal. De acolo vă puteți alimenta și pentru concediu, mult mai ieftin. Dar la fel de bine, pentru ulei de măsline puteți merge la toate fabricile de pe insulă, care sunt și muzee și luați direct de la producător.  Un recipient de 5l costă în medie 25 de euro, și merită toți banii, sau 28 de euro, în funcție de producător.

drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

Ce trebuie să mai știți este că toată insula are un diametru cam de 100 de km. Deci puteți să mergeți într-o zi să o faceți pe toată și să aveți câteva opriri pentru a admira peisajul.

Per total un un concediu în Thassos pentru două persoane, nu ar trebui să coste mai mult de 750 de euro, hai 800 de euro. Bani în care sunt incluse absolut toate prostiile care va trec prin cap. Pe noi ne-a costat atâta pentru că numai suveniruri am luat de 100-150 de euro, am mâncat în fiecare zi cel puțin o dată la terase, la cele de care vă spuneam. Și am si fîăcut turul insulei de vreo 2-3 ori. Singurul lucru pe care nu l-am făcut și aș  fi vrut să-l fac este scuba diving în Prinos. Asta este singurul regret!

drumul spre thassos, drum romania thassos, concediu in thassos, cazare în thassos

 

 

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply