Codrii de aramă, pe urmele lui Eminescu prin tărâmul său de poezie (Video – Foto)

Codrii de aramă, pe urmele lui Eminescu prin tărâmul său de poezie (Video – Foto)


0

Pentru că nul trecut am ratat ocazia de a ajunge la Codrii de aramă prin care Eminescu se plimba acum 150 de ani și se lăsa inspirat într-una dintre cele mai frumoase poezii ale sale, anul acesta ne-am hotărât să ajungem acolo.

Ala că fiind în misiune cu colegul fotograf, ne-am zis că indiferent de situație va trebui să ajungem acolo. Și după un drum anevoios prin comuna Agapia și apoi pe drumuri pietruite ce ne-au dus pe dealurile din jurul satului, am ajuns într-un final la Codrii de aramă.

La ultima casă din marginea satului am dat chiar și de un bătrânel care ne-a îndemnat să ajungem acolo pentru că e păcat, dacă tot am venit tocmai de la București. S-a angajat să ne aibă el grijă de mașină numai să o lăsăm acolo i să luam la pas Codrii lui Eminescu.

codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu

Peisajele de deasupra comunei Agapia, mai ales toamna, curcubeul de culori format din frunze  și cerul la apus au creat un tablou ce putea prinde viață numai sub talentul lui Eminescu. Satul Agapia se termină cu o livadă de meri și peri destul de bătrâni care parcă se pleacă în fața măreției dealului pe care se află Codrii de aramă.

Drumul spre Codrii de aramă

Pentru a ajunge în crângul prin care se plimba Eminescu va trebui să urcați un deal de vreo 50 de metri, nu foarte abrupt, să faceți abstracție de turiștii nesimțiți care și-au lăsat gunoaiele acolo și apoi, când intrați în Codrii de aramă pur și simplu să vă lăsați cuceriți de natură.

Pe o potecă mică, nu prea vizibilă care urcă și apoi coboară veți face o plimbare nu mai lungă de 30 de minute, dar care va merita pentru liniștea voastră sufletească.

Într-o liniște în care parcă și frunzelor le este teamă să freamăte, singurul zgomot care se va auzi sunt ghindele pe care veți călca și greierii care sar din iarbă în fața ghetelor.

codrii de aramă agapia mihai eminescu

codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu codrii de aramă agapia mihai eminescu

Iar pe lângă potecă se întinde cu covor de frunze galben ruginii, al căror colorit mai este întrerupt din când în când de frunze roșii care parcă mai schimbă starea.

Partea bună cu această destinație este că nu este o colație cu prea mare priză la români așa că încă își păstrează frumusețea aceea seculară peste care a dat și poetul nostru în urmă cu mai bine de un veac.

Cum ziceam și mai sus, au mai fost unii și alții care au înțeles prin vizită la un loc atît de special trebuie sărbătorit cu foc de tabără și gunoaie lăsate chiar acolo. Că până la urmă de ce spă fie Codrii de aramă și nu Codrii de gunoaie?

Oricum ar fi, în jurul comunei Agapia aveți câteva obiective absolut fabuloase de vizitat, asta dacă vă iubiți țara la fel de mult ca și noi. Iar dintre acestea voi enumera satul monahal Agapia, Casa lui Ion Creangă de la Humulești și Pădurea de Argint (aceea de care tot Eminescu amintește în poezia sa):

De treci codri de aramã, de departe vezi albind
S-auzi mândra glăsuite a pãdurii de argint.
Acolo, lângã isvoarã, iarba pare de omãt,
Flori albastre tremur ude în vãzduhul tãmâiet;

(Călin, file din poveste)

Facebook Comments
0

Leave a Reply