Civilizația pământului, fascinantul drum prin deșertul israelian

Civilizația pământului, fascinantul drum prin deșertul israelian


61

Primul contact cu Israelul este nu cu civilizația umană, ci cu civilizația pământului. Iar acest lucru poate fi fascinant dacă îți plac lucrurile necunoscute pe care istoria științelor naturii le ascunde poate chiar în bolovanul pe care ai călcat cu o clipă în urmă.

Am aterizat ieri pe aroportul din Odva, un loc înconjurat de baze militare și unități ale căroro terenuri de antrenament sunt chiar lângă aeroport. Așa că, imediat ce ne-am urcat în mașina care avea să ne ducă la Eilat , pe un drum de 45 de minute, am văzut cam la jumătate de kilometru de noi o ciupercă de fum ridicându-se către nori. Era semnul că militarii israelieni nu au nici un pic de pauză.

Dar trecând peste asta, încă din avion, deșertul israelian te va cuceri prin particularitățile lui. Pământul acesta ascunde chiar la suprafață fosile ale vietăților care au trait aici cu milioane de ani în urmă, iar straturile de tărână arată anii pe carei poartă în spate planeta. Canioanele prin care se trece sunt ideale pentru plimbări pe jos dar și ciclism.

Deșertul Negev este unul foarte stâncos, iar culorile pe care le ascunde îți dau o senzație paarte atunci când îl iei la pas între Ovda și Eilat. Aici zăcămintele de fier și cupru îi dau culorile de roșu și verde foarte faine, care în amestec cu munții prăfuiți și ravene îți crează impresia că tocmai ai câștigat o excursie pe Marte.

Canionul Roșu

Canionul Roșu este similar cu Marele Canion din SUA, dar ceva mai spectaculos pentru că, aici, apa și-a fîăcut loc printre piatra roșie lîsând în urma ei forme geografice fenomenale. Ravenele au 200 de metri în lățime și ajung până la câteva zeci de metri adâncime. Plibându-te pe marginea lor vei vedea că dintr-o data acestea îți vor dispărea din fața ochilor și te vei trezi lângă cascade care în căderea apei au format adevărate cratere.

Muntele Solomon

Mergând mai departe spre Eilat, unde vei avea parte de un adevărat regal al atracțiilor turistice, ajung la muntele Somolon. O formațiune abruptă tocmai bună de cățărat pentru temerarii care vor să admire o priveliște ce cuprinde cu ochii Iordania, Israel și Egiptul și Arabia Saudită.

Cu toate acestea, înainte de a ajunge la Muntele Solomon, vei avea unica ocazie în viață să dai peste o turmă de antilope ibex, care pasc liniștite pe lângă șosea. Sunt cunoscute lumii ca fiind extrem de bune cățărătoare, locul lor fiind adesea pe stâncile abrupte ale munților din apropiere.

Facebook Comments
61

Leave a Reply