Cei 4 israelieni bătuți la proteste, avertisment pentru turimul românesc

Cei 4 israelieni bătuți la proteste, avertisment pentru turimul românesc


0

La două săptămâni de la incidentul în care patru turiști israelieni au fost agresați de jandarmii români după mitingul diasporei, hotelurile de 4 și 5 stele din București resimt un recul al numărului de persoane din această țară, potrivit datelor Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Cu peste 220.000 de persoane care și-au făcut vacanța anul trecut în țara noastră, Israelul este, ca număr, a doua țară emițătoare de turiști pentru România, după Germania, însă în anii următori sar putea înregistra un declin pe această piață dacă autoritățile române nu conving turoperatorii israelieni că astfel de incidente nu se vor mai repeta.

Efectele agresiunii a patru turiști israelieni de către jandarmii români nu se lasă așteptate, iar la două săptămâni după incident hotelierii au constatat deja o ușoară scădere a numărului de turiști din această țară.

„În acest moment există riscul ca incidentul respectiv (prin amploarea pe care a luat-o) să zdruncine cel mai important factor în luarea deciziei de călătorie pentru turiștii israelieni, și anume securitatea. Pentru turiștii din Israel, siguranța reprezintă primul motiv în alegerea destinației. Dacă nu vom reacționa prin îmbunătățirea promovării și comunicării cu piața Israel, cu siguranță că astfel de elemente vor aduce scăderi importante în circulația turistică dinspre această țară”, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Daca luăm în calcul și reactia imediată a Ambasadei Israelului in Romania, care citam « consideram acest incident ca fiins inacceptabil si extrem de serios » si daca ne uitam la impactul in mass-media din Israel pe care l-a avut acest incident, putem considera ca ne aflam in fata unui risc de scadere a atractivitatii Romaniei pe piata Israel, la care trebuie sa reactionam de urgenta pentru ca efectele negative sa fie cat mai reduse.

Pentru a stopa declinul fluxului de turiști, autoritățile române ar trebui sa comunice cu turoperatorii și cu autoritățile din Israel, dar și cu turiștii, în general, și să încerce să-i convingă că Bucureștiul și România reprezintă destinații sigure.

Riscăm să nu mai crească numărul de turiști israelieni

Ar trebui să se insiste atât cu comunicate oficiale (cu scuze pentru incidentul creat și cu asigurări pentru viitor), cât și cu o intensificare a comunicării de marketing. Anul trecut au vizitat România 220.949 de turiști israelieni, dintr-un total de 2.73 milioane de turiști străini, adică puțin peste 8% din piață.

Israelul se situează pe locul doi ca țară emitentă de turiști pentru România, dupa Germania, cu 262.200 de turiști În 2017, numărul turiștilor israelieni în România a crescut cu peste 15% față de anul precedent. Primii pași au fost făcuți de către comunitatea de origine română din Israel, care a plecat din țară în perioada comunismului și care acum a revenit pentru a redescoperi locurile natale.

Este a doua comunitate din Israel după cea plecată din R usia. Ulterior, acești turiști au povestit căRomânia este o țară sigură, primitoare și tolerantă, ceea ce i-a făcut și pe alți israelieni să li se alăture. Principalele eforturi de promovare nu au fost făcute de statul român, ci direct de hoteluri, agenții de turism și cazinouri din țară, iar un factor important au fost companiile aeriene, care văzând potențial, au introdus curse pe care le-au promovat și pe segmentul turism.

“În astfel de momente se vede cel mai bine utilitatea birourilor de turism dintr-o anumită țară și că acum, mai mult decât oricând, constatăm ce decizie proastă a luat fostul ministrul Turismului Mircea Dobre eliminând birourile de turism, fără să pună nimic în loc”, a spus Călin Ile.

În astfel de situații, ar trebui să își arate eficienta și Compania Municipală de Turism Bucuresti, care are personal bine plătit și bugete consistente pentru promovarea orașului, dar efectele sunt zero.

Banii colectații de la hotelieri din city tax (sume care în București, depășesc 2 milioane de euro anual) ar fi bine să fie investiți în astfel de momente pentru a estompa efectele negative pe care le putem avea pe o piață foarte importantă după asemenea incidente.

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply