Ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mic ghid turistic

Ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mic ghid turistic


0

Dacă vrei o altfel de destinație pentru toamnă, iată ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mai jos am alcătuit un mic ghid turistic pentru a vă ajuta să vă decideți. 

Zile însorite liniștite, marea caldă, păduri de un verde crud de vară, parcuri și grădini, care încep să-și schimbe culorile la sfârșitul lunii octombrie – o adevărată plăcere să-ți petreci toamna în Azerbaidjan! Aici, odihna va fi plină de impresii minunate, fără a vă îngrijora pentru vremea rea, care adesea strică programul de ședere al turiștilor în alte țări.

Boulevard, parcul de pe litoral

Toamna calendaristică de la Baku este, de obicei, înainte de debutul său real. Septembrie în regiunea metropolitană bucură aproape întotdeauna cu o vreme caldă de vară de aprox. 22-25 grade Celsius.

Așa numita „vară indiană” de la Baku este plăcut să o petreceți în numeroasele parcuri din oraș — amenajate frumos și întotdeauna pline de oameni ce se odihnesc. Vă recomand să vizitați, în special, Parcul de pe litoral, cunoscut sub numele de Boulevard — una dintre atracțiile capitalei Azerbaidjanului, care are peste 100 de ani.

Ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mic ghid turistic

Parcul de pe litoral este, pur și simplu, îngropat în flori și verdeață. La aniversarea Boulevard-ului, au fost aduse aici diverse plante și arbuști exotici din diferite țări ale lumii, inclusiv baobabii din Argentina cântărind 7 tone fiecare și având peste 150 de ani, cactuși uriași, măslini vechi și palmieri.

Aici veți găsi, de asemenea, zeci de atracții, o roată gigant, cafenele, restaurante și multe alte oportunități pentru a vă diversifica timpul liber. Pentru iubitorii de plimbări pe mare există curse de bărci, funcționează un Yacht Club și un restaurant plutitor. Iar unul dintre colțurile bulevardului, a fost denumit chiar „Veneția de Baku”: aici, pe canalele artificiale înguste, poți vedea ambarcațiuni și gondole de croazieră, la fel ca în acest oraș italian.

Ziua națională a muzicii

Anual, pe 18 septembrie, de ziua de naștere a fondatorului artei muzicale profesionale a Azerbaidjanului, Uzeyir Hajibeyli, este sărbătorită Ziua Națională a Muzicii. Muzica azerbaidjană este bogată în nume și tradiții.

Prima operă în Azerbaidjan și în întregul Orient — „Leyli și Majnun” de Uzeir Hajibeyli — a fost pusă în scenă pentru prima dată pe 12 ianuarie 1908. Cu această dată ia naștere istoria operei naționale profesionale din Azerbaidjan. Cea de-a 34-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, în cadrul organizării programului de aniversare a personalităților marcante și a evenimentelor semnificative, ia decizia să sărbătorească în mod oficial aniversarea de 100 de ani a operei ‘Leili și Mejnun’ a lui Uzeyir Hajibeyli în perioada 2008-2009.

Ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mic ghid turistic

În mod tradițional, în fiecare an de Ziua Națională a Muzicii, în fața Academiei de Muzică Baku denumită în cinstea lui Uzeir Hajibeyli, au loc evenimente oficiale cu participarea unor personalități publice proeminente, spectacole ale muzicienilor. Tot în această perioadă, se desfășoară la Baku, și Festivalul Internațional de Muzică „Uzeir Hajibeyli”, la care participă muzicieni celebri, artiști și trupe muzicale de renume din diferite țări ale lumii.

Festivalul Internațional de Jazz de la Baku din octombrie

În toamnă, un alt eveniment muzical luminos are loc anual în capitală — Festivalul Internațional de Jazz de la Baku, la care participă cei mai renumiți artiști din întreaga lume. Multe stele străine de jazz ajung în capitala Azerbaidjanului, care, alături de muzicienii din Azerbaidjan, își demonstrează talentul publicului.

Anul acesta, Festivalul Internațional de Jazz de la Baku va avea loc în perioada 14-28 octombrie. În cadrul programelor de spectacole vor participa asemenea vedete precum Laura PĂľldvere (Estonia), pianistul de jazz din Franța Jean-Christophe Schole, grupul muzical din Suedia Music, Music, Music, Kodaly și Spice Jazz (Ungaria), Martin Salemi Trio (Belgia), Helge Lien Trio (Norvegia), Michael Pipoquinha (Brazilia), Ruben Hein (Olanda), Gregory Marete (SUA), Christie Dashiell (SUA) și alții.

Este de remarcat faptul, că Festivalul Internațional de Jazz de la Baku se desfățoară anual încă din anul 2002.

Ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mic ghid turistic

Spectacolele din cadrul festivalului sunt organizate în Centrul de Jazz din Baku, Centrul Internațional Mugham, Palatul Heydar Aliyev, Filarmonica din Baku și alte locuri moderne ale orașului.

În cadrul evenimentului, la Baku se vor desfășura și expoziții, ateliere, zile de jazz și un concurs de tineri muzicieni de jazz.

Gastronomia azeră (septembrie-noiembrie)

Toamna în Azerbaidjan — ce poate fi mai atractiv și tentant pentru iubitorii de daruri generoase ale naturii! Locul smochinelor, pepenelui verde, a coarnelor, nucilor, care ocupă din abundență rafturile magazinelor în luna septembrie, este ocupat de gutuie, curmale, și, desigur, rodii! Aceasta este perioada din an, cand se fac delicioasele fructe cu boabe suculente stacojii și care ajung să cântăreasca și un kilogram.

Sucul de rodii proaspăt stors — completează cu succes preparatele din pește, care toamna, sunt bine pregătite atât în restaurantele mari, cât și în cafenelele de pe marginea drumului, unde există întotdeauna amenajat un colț confortabil pentru un călător trecător. Gemurile proaspete de fructe și fructe de pădure locale au un mare succes la toți vizitatorii ceainăriilor din Azerbaidjan.

Sărbătoarea rodiei (octombrie — noiembrie)

Rodia este regina fructelor, unul dintre fructele cele mai apreciate și preferate în Azerbaidjan, o sursă de vitamine și beneficii pentru o sănătate de fier. Terenul fertil al Azerbaidjanului este în măsură să crească toate soiurile acestui fruct nobil, cunoscute până în prezent.

Renumită pentru aceasta este regiunea Goychay, ai cărei climă și compoziție a solului sunt ideale pentru cultivarea rodiei. Nu este întâmplător faptul că în Goychay, în fiecare an, în toamnă, se ține Festivalul Rodiei, destinat să demonstreze frumusețea și beneficiile acestui fruct extraordinar.

Ce poți vizita și experimenta în Azerbaidjan. Mic ghid turistic

Festivalul are loc toamna târziu, la sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie, în perioada de coacere a rodiilor. Organizat de Ministerul Culturii și de către Puterea Executivă a județului Goychay, evenimentul atrage un număr mare de vizitatori din diverse regiuni ale Azerbaidjanului, dar și din străinătate.

Chiar așa, unde altundeva veți putea gasi o varietate atât de mare de soiuri și delicatese de rodii? Agricultorii din mai mult de 30 de sate din Goychay prezintă spre degustare publicului cele mai bune fructe ale recoltei din noul sezon — aproximativ 60 de soiuri de rodii, dintre care cele mai cunoscute sunt Veles, Shirin, Gulaysha, Shikhbaba etc. , având o coajă subțire și granule mari.

Farmecul festivalului constă în faptul că oaspeții pot încerca produsele prezentate. Pe lângă fructele proaspete, un mare interes prezintă felurile de mâncare preparate cu ajutorul rodiilor — deserturi, plăcinte, sucuri proaspete stoarse.

Ceva cu totul special este narsharab-ul — un sos tradițional, preparat din sucul fiert al unei rodii, care se servește la preparatele de carne și pește. Poate fi achiziționat în orice magazin din Azerbaidjan, dar numai în timpul festivalului veți putea degusta ‘narsharab-ul’, pregătit după rețete vechi.

Festivalurile populare, spectacole ale artiștilor, spectacole de stradă garantează participanților și vizitatorilor Festivalului Rodiei o dispoziție festivă.

Vino și tu! Mai mult decât atât, este ușor să ajungeți la Goychay. Din stația de autobuz internațională Baku circulă curse regulate, care vă vor conduce la destinație în mai puțin de trei ore.

Târgul de miere din Baku

Azerbaidjanul este renumit pentru produsele sale ecologice, printre care produsele apicole și mierea ocupă un loc special. Târgurile de miere sunt organizate anual în Baku, unde cele mai bune întreprinderi apicole din Azerbaidjan își expun produsele.

În mod tradițional, târgul durează o lună, din octombrie până în noiembrie. Se expune miere aromată și produse medicinale de apicultură din aproape toate regiunile țării, inclusiv zone montane. Înainte de prezentare, toate produsele sunt supuse unei examinări aprofundate și numai după efectuarea testelor de laborator necesare, sunt lăsate să participe, cu condiția să respecte standardele stabilite.

În cazul în care se dorește, vizitatorii pot achiziționa miere de diferite soiuri, produse apicole, precum ceară, polen, venin de albine, lăptișor, propolis etc. În plus, prețurile pentru produsele prezentate sunt, adesea, sub prețul pieței.

Muzee și teatre din Azerbaidjan (septembrie-noiembrie)

Venirea la Baku în toamnă — este o mare șansă de a vă familiariza cu teatrele și muzeele din capitală. Vizita la Centrul Muzeal al Azerbaidjanului, Muzeul de Istorie din Azerbaijan, Muzeul Literaturii azerbaidjene ‘Nizami’, Muzeul de Stat al Culturii Muzicale din Azerbaidjan, Cartea miniaturală, Muzeul Național de Artă, vă vor oferi, cu siguranță, la fel de multe emoții pozitive, precum și cunoașterea teatrelor din Baku.

Printre acestea se numără Teatrul Academic Dramatic de Stat din Azerbaidjan, Teatrul Academic de Stat de Opera și Balet, Teatrul Dramatic rusesc din Azerbaidjan, Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Azerbaidjan și multe altele, unice prin repertoriul arhitectura și istoria lor.

Călătoria în regiunile Azerbaidjanului (septembrie-noiembrie)

O mulțime de străini care vin în Azerbaidjan pentru prima dată în septembrie-octombrie sunt interesați să viziteze obiective istorice în afara orașului, împânzite de gloria secretelor de o mie de ani. Una dintre rutele turistice vă va duce într-un loc unic — rezervația istorică și artistică de stat Gobustan, situată la 60 km sud de Baku, un monument unic de importanță mondială și inclus în anul 2007 în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Pe teritoriul rezervației, cu o suprafață totală de 537 de hectare, este concentrată una dintre cele mai mari colecții de picturi vechi pe stânca din lume — există mai mult de 4000 de mii de petroglife.

Excursii la satul Khinalig din regiunea Guba, renumită pentru tradițiile și cultura sa unică, sau o excursie la cetatea Chirag-gala (secolele IV-V) lângă satul Gala-alti, denumită ‘lampă’ și alte locuri interesante, sunt la fel de interesante și informative.

Iar pasionații de vânătoare, pescuit, ciuperci, plante medicinale vor putea vizita peisaje pitorești din pădure cu lacuri bogate, curative, precum și păduri protejate, unde captura trofeelor va încânta și cel mai pretențios călător.

Prețuri în Azerbaidjan (Baku)

Moneda Azerbaidjanului este manatul azer, iar acesta are o valoare de aproape 2,4 lei (cam ca leva bulgărească). Site-urile de specialitate spun că viața în capitala azeră, Baku este cu 30% mai ieftină decât în București. O masă la un restaurant mai puțin scump este în medie 10 manați azer (man), în timp ce la un restaurant mediu, o masă pentru două persoane, cu trei feluri de mâncare ajunge la 40 man, adică aproape 100 de lei.

Berea locală la draft este 1,5 man (3,6 – 4 lei), în timp ce alimentele de bază la ei sunt mult mai ieftine decât la noi. Pâinea la 500g este 0,5 man, iar un litru de lapte 1,5 man. O sticlă de vin de calitate medie costă 7 man, iar un cofrag de 12 ouă este 2 man.

Legumele au un preț cuprins între 0,5 man și 1,3 man, iar aici ne referim de legumele cele mai utilizate în bucătărie, în timp ce un kilogram de piept de pui este 5 man.

Un bilet în transportul în comun este de 0,2 man, iar dacă vreți să mergeți cu taxiul pornirea este de 2 man, iar kilometru este de 0,6 man.

Dacă vreți să mergeți în concediu acolo, trebuie să știți că în această perioadă cazarea la un hotel de 3 stele costă undeva între 500 și 800 de lei pentru două persoane timp de 4 nopți. Pentru mai multe detalii despre cazare, accesați aplicația de Booking.com de mai jos:Booking.com

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply