Castelul Bran, între istorie și legenda lui Dracula

Castelul Bran, între istorie și legenda lui Dracula


0

Castelul Bran se înalță semeț pe o stâncă de unde veghează toată zona dintre munți (Valea Branului) de aproape 800 de ani. Înconjurat de brazi înalți, castelul ascunde un crâmpei de istorie al unui dintre cei mai prolifici domnitori ai României. 

Nu se știe mai nimic clar legat de Vlad Țepeș și legătura lui cu Castelul Bran, poate doar faptul că acesta a fost prizonierul lui Matei Corvin și întemnițat timp de două luni aici. Cel puțin asta vor să dea de înțeles admnistratorii castelului Bran, care evită să lege numele castelului de legenda lui Dracula, în schimb se folosesc din plin de notorietatea ei. 

De unde vine legătura dintre Castelul Bran și Dracula? Simplu. Binecunoscutul scriitor englez, Bram Stocker, descrie un castel din Transilvania care era așezat pe o stâncă înaltă în care trăia o creatură însetată de sânge. Castelul Bran este singurul din Transilvania care se potrivește descrierii, și din acest motiv, a fost alăturat poveștii. 

Castelul Bran și legenda lui Dracula

„Personajul Contele Dracula apare pentru prima dată în romanul “Dracula” scris de scriitorul irlandez Bram Stoker şi publicat în 1897 în Anglia. La origine numele Dracula nu este de loc înfricoşător. El derivă din denumirea dată unui ordin al cruciatilor, Ordinul Dragonului, cu care au fost asociaţi atât Vlad Ţepeş cât şi tatăl sau Vlad Dracul (membru, de altfel, al acestui ordin). Restul mitului Dracula se datorează influenţei legendelor şi credinţelor populare transilvane despre stafii şi vampiri.

Contele Dracula imaginat de Stoker este un vampir în vârstă de secole, un nobil transilvan, care se pretinde a fi un secui descendent al hunului Attila. El locuieste în ruinele unui castel situat undeva în Munţii Carpaţi. Conversaţiile purtate cu personajul Jonathan Harker îi oferă Contelui Dracula prilejul de a se arăta deosebit de mândru de cultura sa nobilă, de interesul predilect pentru trecutul său. Se pare că Dracula ar fi studiat Magia Neagră la Academia Scholomance din Munţii Carpaţi, nu departe de oraşul Sibiu (mai târziu cunoscut ca Hermannstadt)”, spun reprezentanții Castelului Bran pe site.

Cu toate acestea, dacă ați citit cartea, veți descoperi că Bram Stocker a evitat cu mare grijă să creeze o legătură istorică reală între personajul său Contele Dracula şi personalitatea istorică a lui Vlad Ţepeş. 

Istoria Castelului Bran

Cavalerii teutoni, ordin religios catolic înfiinţat de cruciaţii germani în Palestina, la sfârsitul secolului al XII-lea, primesc de la regele Andrei al II-lea al Ungariei Țara Bârsei (Terra Borza ori Burzenland – un district denumit astfel după tribul cuman al burcilor). Darul urmărește stabilirea în regiune a teutonilor și apărarea graniței de sud-est a Transilvaniei de cumani și pecenegi.

Teutonii ridică o fortăreaţă la Bran (denumirea turcă a cuvântului „poartă”); în 1226 ei sunt izgoniţi din regiune. În castel veți putea vedea armurile pe care aceștia le purtau, dar și ce fel de haine îmbrăcau oamenii de la castel în vremurile trecute. 

Facebook Comments
0

Leave a Reply