Cascada Cașoca – micuța comoară pe care natura a vrut-o doar pentru ea

Cascada Cașoca – micuța comoară pe care natura a vrut-o doar pentru ea


42

Acolo, în mijlocul naturii, acolo unde și frunzele care cad forfotesc în șoaptă pentru a nu deranja trilul vesel al păsărilor, Cascada Cașoca umple liniștea cu apa ei rece de munte ce cade necontenit. 

Este cea mai frumoasă cădere de apă din județul Buzău și o puteți găsi indiferent de anotimp în Masivul Podul calului, la 10 kilometri de barajul Siriului. Frumusețea ei de neegalat s-a păstrat așa pentru că prea puțini știu de ea. A fost modul naturii de a ascunde una din puținele comori la care mai ține.

cascada-casoca-1

Situată pe râul cu același nume, cascada Cașoca are o cădere de apă care măsoară 6 metri, iar întreg bazinul este împădurit cu fag, brad și molid. Firul principal al pârâului are o lungime de 16 km. Cu toate acestea, Caşoca are foarte multe pârâiaşe şi izvoare cu apă suficientă în tot timpul anului. 

Cascada Cașoca și istoria ei

În partea stângă a cascadei există o deschizătură care, potrivit legendei, a fost folosită ca ascunzătoare, de haiducul Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Oamenii de la Gura Teghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilas, pe 1 iunie.

cascada-casoca

Aflată departe de sălbăticia urbană, cascada este pusă de natură chiar în mijlocul celeilalte sălbăticii, cea plină de liniște după care tânjim cu toții, din când în când. 

Istoria numelui Cașoca

Acest nume pe care-l poartă cascada Cașoca a fost prima oară pomenit în hristovul dat de Vlad Vintilă în 17 decembrie 1534. „Io Vlad Voevod dat-am domnia mea, această formă domniei mele, lui Slivila şi Stanciu şi lui Nan, ca să le fie lor moşie la Sibicii pentru că iaste a lor bătrâna şi muntele ce se cheamă Tega şi Caşauca”.

Documentul pare-se că a fost scris târgul Buzăului și a fost tălmăcit în româneşte de dascălul Vasile în iulie 1740 în sprijinul afirmaţiei că satul de azi, Caşoca, este unul şi acelasi cu Caşauca, pomenit în 1534.

 Pentru a ajunge la cascada Cașoca trebuie să mergeți pe DN 10, dinspre Buzău spre Braşov, trecând de oraşul Nehoiu. apoi, urmați cursul Râului Caşoca, până înainte de a ajunge la Barajul Siriu. După aproximativ 2 km, puteți merge şi pe jos, coborârea spre cascadă făcându-se înainte de podul din această zonă.

Main foto: Chirilov Vladimir / Flickr

 

 

 

 

Facebook Comments
42