Cascada Cailor – legenda celei mai frumoase căderi de apă din România

Cascada Cailor – legenda celei mai frumoase căderi de apă din România


0

Cascada Cailor, cea mai înaltă cădere de apă din România, atrage zeci de mii de turiști în fiecare an, fie că vorbim aici de iubitori de natură sau pur și simplu curioși care vor să bifeze acest loc.

Dacă vă întrebați de unde vine numele acestei frumuseți naturale, ei bine, botezul ei  este legat de o extraordinară legendă. 

Cascada Cailor este situată la o altitudine de 1.300 de metri, acesta fiind unul din aspectele care o face unică la noi în țară. Dacă vreți să vă bucurați cu adevărat de spectacolul acestei căderi de apă, este ideal să o vizitați primăvara când debitul apei crește oferind un spectacol nemaipomenit. Cu toate acestea, sezonul turistic este mai aglomerat vara. 

Pentru a ajunge la Cascada Cailor există două posibilităţi. Una este pe un traseu turistic, nu foarte dificil, ce poate fi parcurs într-o oră sau o oră şi jumătate, la un ritm mai lejer. O altă posibilitate este din staţiune, urcarea cu telescaunul a unei porţiuni din traseu, care durează circa 15 minute, iar restul traseului, de încă 15 minute, pe jos.

cascada-cailor

Dacă sunteți un grup mai mare aveți posibilitatea de a fi însoţiți de ghid turistic, care costă în jur de 200 de lei. Cascada Cailor, formată într-o căldare glaciară Cascada Cailor, situată în parcul Naţional Munţii Rodnei, este formată practic într-o căldare glaciară extinsă a vârfurilor Pietrosul Rodnei şi Piatra Albă. Înainte de cascadă, apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos, formând cascada în trei trepte cu căderi succesive de 40 de metri, apoi 20 de metri şi din nou 40 de metri.

Cascada Cailor, legenda

În cazul Cascadei Cailor există mai multe legende și nu toate sunt atât de frumoase pe cât ne-am dori. Una dintre aceste legende este cea mai cunoscută şi promovată şi se referă la păşunile bogate, care erau locul preferat al localnicilor pentru a ţine oile şi caii, în timpul verii.

Legenda spune că urşii din zonă obișnuiau să atace hergheliile de cai, iar aceştia, încolţiţi la marginea prăpastiei, au căzut în prăpastie. potrivit legendei, cascada s-a format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute. Partea interesantă este că nu doar cascada a primit acest nume, ci întreaga zonă a primit denumiri legate de acest eveniment: Zănoaga Cailor, amplasată deasupra Cascadei Cailor, Muntele Cailor, Podul Cailor, care se referă la circul glaciar, iar Izvorul Cailor, referindu-se la valea pe care este formată cascada.

Facebook Comments
0