Când transformăm în turism frumosul trecutului

Când transformăm în turism frumosul trecutului


42

O casă veche ţărănească de aproape 100 de ani a fost transformată în muzeu de autorităţile locale din comuna Groşii Ţibleşului, urmând a fi introdusă în circuitul turistic, potrivit primarului comunei, Nicolaie Burzo.

„Cred că era printre puţinele case vechi din lemn din comună care a mai putut fi recuperată. Până prin anii 70, aici predominau casele construite din lemn, noi fiind o localitate aşezată la poalele Munţilor Ţibleş, dar şi un loc unde o perioadă îndelungată de timp s-a exploatat lemnul. (…) Casa ţărănească recuperată va fi un simbol pentru sat, iar turiştii care ar putea ajunge aici şi-ar putea face o idee despre cum arătau casele ţărăneşti de munte”, a spus Nicolaie Burzo, citat de Agerpres.

Vechea casă ţărănească a fost amplasată într-un loc simbolic, loc în care cu zeci de ani în urmă funcţiona un gater pentru tăiat lemne.

„Casa a fost amplasată în locul botezat de localnici Poiana Sirisăului, loc în care ani îndelungaţi a funcţionat un gater de tăiat lemnul folosind forţa apei. Anul acesta intenţionăm să refacem toată instalaţia, să punem roata de antrenare a gaterului pe pârâul care trece prin vecinătatea casei, iar aproape de acesta să mai instalăm o vâltoare şi o piuă, iar cu ajutorul unor meşteri pricepuţi, toate aceste instalaţii să funcţioneze pentru a putea arăta turiştilor cum se lucra”, a precizat Nicolaie Burzo.

În vara anului 2017, în curtea casei, botezată de localnici „Casa groşenilor” a fost organizată prima ediţie a evenimentului cultural „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” în colaborare cu irlandezul Peter Hurley.

De asemenea, turiştii care ajung în timpul verii în aria naturală protejată aflată în patrimoniul UNESCO din Munţii Ţibleşului vor fi îndemnaţi să viziteze şi cea mai veche casă ţărănească din Groşii Ţibleşului.

Facebook Comments
42

Leave a Reply