Când e cea mai bună zi să zbori pentru a nu avea probleme

Când e cea mai bună zi să zbori pentru a nu avea probleme


0

Sâmbăta este cea mai bună zi pentru a pleca într-o călătorie cu avionul de pe aeroporturile din România, peste 88% dintre curse decolând şi aterizând la timp, comparativ cu ziua de vineri, potrivit AirHelp.

Vineri a avut o rată de punctualitate de 79,2%, aproape asemănătoare cu ziua de luni, care a înregistrat o rată de 79,5%.

În ultimele 60 de zile, aproape 5.000 de pasageri ai companiilor aeriene au fost afectaţi de întârzierea unui zbor sau anularea acestuia, aeroportul Henri Coandă şi cel din Cluj-Napoca înregistrând cele mai multe probleme la zboruri, aproape 50 de curse din Bucureşti generând neplăceri pasagerilor şi potenţiale compensaţii de la companiile aeriene în valoare de 1,35 milioane euro. 

În perioada octombrie-noiembrie, data de 17 noiembrie (vineri) a fost cea care a marcat cele mai multe întârzieri pe cinci aeroporturi din România, când 464 de curse au decolat cu 15 până la 180 de minute întârziere, respectiv un zbor cu peste trei ore întârziere, conform datelor AirHelp.

De altfel, în ultima perioadă, vinerea a avut cea mai slabă performanţă în ceea ce priveşte punctualitatea zborurilor, doar 80,5% dintre curse decolând la timp, în cazul aeroportului din Bucureşti. La polul opus este ziua de sâmbătă, cu o rată a punctualităţii de aproape 88%. 

În 2016, în aceeaşi perioadă, aproape 6.700 de pasageri au fost afectaţi de întârzierile sau anulările companiilor aeriene, valoarea totală a compensaţiilor eligibile fiind de aproape 1,8 milioane de euro. 

„Când achiziţionăm biletul de avion şi nu depindem de o dată anume tindem să optăm pentru cea mai ieftină variantă de preţ sau cea mai bună oră de aterizare sau decolare, nu ne gândim şi la cea mai aglomerată zi dintr-un aeroport. O cursă decolată cu întârziere poate duce la o pierdere a unui zbor de legătură, cu situaţii în care pasagerul nu este eligibil pentru compensaţii din partea operatorului aerian. În cazul acesta, pasagerul pierde şi zborul, şi plăteşte şi un al doilea bilet”, spune Ştefan Radu, country manager pe România al AirHelp.

Mai mult, la nivel de interval orar, cursele care decolează între orele 22:00 şi 5:59 sunt şi cele mai punctuale, în comparaţie cu cele programate între orele 16:00 şi 21:59, a căror rată de punctualitate este de 80,5%. 

Potrivit statisticilor, pentru un zbor fără emoţii, ar trebui să alegem decolarea de pe aeroporturile din Bacău, Craiova, Constanţa, Oradea, Sibiu, Suceava sau Satu Mare unde, în ultimele 2 luni, pasagerii nu au fost afectaţi de întârzieri sau anulări.

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply