Călătorii fără restricții în Grecia și Bulgaria, din 15 iunie

Călătorii fără restricții în Grecia și Bulgaria, din 15 iunie


0
20

Ne vom putea bucura de călătorii fără restricții în Grecia și Bulgaria fără a mai sta în izolare la întoarcere, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. 

Astfel că, românii care vin din ţări cu un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de COVID-19, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori vor putea fi exceptate, începând din 15 iunie, de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu.

Măsura a fost adoptată în şedinţa Executivului, în cadrul Hotărârii de Guvern care instituie noi măsuri de relaxare pentru perioada următoare, în contextul epidemiei cu noul coronavirus.

A fost introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din ţările exceptate de la această măsură.

În baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi recomandate, de asemenea, de oficiile europene în acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecţiilor cu coronavirus în mai multe ţări şi, în funcţie de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre ţările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la un milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste ţări.

Călătorii fără restricții în Grecia și Bulgaria

Persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări vor fi, la rândul lor, exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu. Această măsură va permite românilor să călătorească în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus, precum Grecia, Bulgaria, Austria.

„De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus”, a precizat Dancă.

Începând cu 15 iunie, vor putea fi desfăşurate activităţile recreative şi sportive cu un număr de cel mult şase de persoane, în condiţiile în care anterior era permisă participarea a trei.

Evenimentele private în spaţii închise se vor putea desfăşura cu participarea a cel mult a 20 de persoane, iar în spaţii deschise cu cel mult 50 de persoane.

Tot din 15 iunie se vor relua activităţile în centre comerciale, în mall-uri, cu excepţia restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor.

„Vor fi reluate activităţile de administrare a ştrandurilor şi piscinelor exterioare, precum şi activităţile în sălile de sport şi fitness şi tratament balnear. Nu în ultimul rând, potrivit acestui nou cadru de reglementare, începând cu 15 iunie, ca urmare a faptului că perioada cursurilor şcolare se încheie, practic, astăzi, părinţii vor avea posibilitatea să ducă copiii la creşe, grădiniţe şi after school-uri, indiferent că acestea sunt de stat sau privat”, a mai spus Dancă.

Sigur că în cazul creşelor, grădiniţelor de stat acestea sunt la nivelul deciziei autorităţilor locale, iar recomandarea noastră este ca aceste activităţi să fie reluate cu păstrarea regulilor de protecţie sanitară, distanţare socială.

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply