Călătoria cu trenul în România, senzații tari marca CFR Călători

Călătoria cu trenul în România, senzații tari marca CFR Călători


0

Călătoria cu trenul la noi începe cu zgomotul trolerelor care rulează pe peronul gării din Constanța seamănă cu zgomotul a o sută de dansatori irlandezi la un spectacol în care-l acompaniază pe Michael Flatley.

De fapt sunt pașii grăbiți ai călătorilor care se agită să prindă trenul spre București. Este unul din cele noi pe care CFR le-a pus la dispoziția românilor.

Din păcate la noi, nou inseamnă second hand revopsit și reșapat pentru a crea senzația de confort. Călătoria cu trenul a devenit, în România, un adevărat test de răbdare și întindere a toleranței până la limitele maxime. Trenurile româneşti sunt o adevărată aventură când vine vorba să circuli pe o ruta extrem de bătătorită precum Constanţa -Bucureşti.

E început de an la facultate şi toţi studenţii din provincie trebuie să ajungă în cămine cu sacoșile de rafie pline de la părinţi. E mâncare care o să le umple burţile pentru o săptămână.

Zornăitul borcanelor de zacuscă și murături, brânza care se scurge din pungi și puiul scos de la congelator care deja a început să se topească și să picure în capul călătorilor sunt doar câteva din imaginile care alcătuiesc un portret tipic românesc.

calatoria-cu-trenul

Unele mame pleacă cu copilaşii lor la facultate să se asigure că sunt bine trataţi și par mai îngrijorate decât ei, neștiind că de fapt, asta este momentul pe care-l așteaptă orice tânăr: să se desprindă de locul în care a trăait o viață întreagă și să experimenteze senzații noi fără să aibă în ceafă privirile iscoditoare ale părinților. Imaginea asta, îmi aduce aminte de Domnul Goe al lui Caragiale, numai că aici este vorba de adolescentul care de abia așteaptă să își piardă virginitatea fără să fie ținut de mamițica.

Încă de la Constanța trenul este plin, așa că unii „băiețași” ceva mai descurcăreți, scapă cu greu de metehne și urcă în tren foarte siguri pe ei că vor merge „cu nașu’”, mult mai ieftin. Numai la noi mai este posibil acest gen de transport.

Cum trenul asta mă trimite înapoi în comunism când circulam de câteva ori pe an, pe ruta Constanța – Craiova, la bunici, flash-uri din copilăria mea plăpândă sunt reaprinse acum de papornițele care stau pe coridorul trenului. Sunt voluminoase și ca să treci de ele pentru a ajunge la baie, trebuie să practici mersul de rață extrem de „crăcănată”. Este un drum plin de „scuze”, „pardon” și alte astfel de cuvinte la care noi nu știm să răspundem decât cu priviri încruntate. Dar la finalul acestui traseu cu obstacole știi că te așteaptă o toaletă…. defectă! În cazul în care ați uitat, suntem în România și circulăm cu trenurile CFR Călători.

calatoria-cu-trenul

Din Medgidia, Cernavodă și Fetești trenul se aglomerează și mai tare, așa că totul începe să semene cu un film prost în care călătorii sunt înghesuiți în personalul Mumbai -Ahmedabad. Senzația de sardină devine și mai presantă când apropierea dintre călători a ajuns la nivelul în care aproape că stau cu genunchii la gură. 

calatoria-cu-trenul

Mai sunt 20 de minute și ne apropiem de București. Capitala luminată imediat după apusul soarelui se vede de la o distanță considerabilă. Așa că în momentul în care unul dintre călători spune că „mai avem puțin până la București” începe forfota. Reminiscențele statului la coadă în comunism încep să le altereze mințile celor din generația părinților noștri așa că pentru a nu pierde timp deja își dau jos bagajele și încep să se îndrepte spre ieșire să fie siguri că sunt printre primii care coboară.

 

 

 

 

Facebook Comments
0