Bolata, micul paradis bulgăresc ascuns între stânci

Bolata, micul paradis bulgăresc ascuns între stânci


0

Am pornit la drum în căutarea unuia dintre cele mai interesante golfuri de pe malul bulgăresc al Mării Negre. Așa că după o cursă de 40 de minute pe E87 dinspre Vama Veche spre Albena am ajuns la Bolata.

Un golfuleț apărat de ziduri naturale de pământ roșiatic pe valurile le lovesc neîncetat. Ajungi aici, după ce treci de pădurea de eoliene când te îndrepți spre Cap Caliacra. Jos, te așteaptă nisipul într-o deschizătură nu mai mare de 200 de metri care de deasupra pare o piscină naturală. 

golful bolata destinatii.eu golful bolata destinatii.eu

Pe dealurile înalte s-au descoperit asezări și oseminte care datează de aproape 3 milenii, dar și o cruce malteză. Așa că dacă vrei să explorezi dealurile dimprejurul plajei ești binevenit. Cu atât mai mult cu cât, de deasupra te supraveghează o fostă cazarmă secretă a armatei de pe vremea comuniștilor, care acum a fost lăsată în paragină.

Plaja nu prea este cunoscută și poate nici prea comercială pentru gusturile românilor, decât dacă sunt genul cărora le place intimitatea. Vara aici nu ajung prea mulți turiști golful fiind unul prea puțin cunoscut.  

golful bolata destinatii.eu golful bolata destinatii.eu

Dar revenind la plajă, înainte să ajungi aici, poți să te aprovizionezi din Balgarevo, cea mai apropiată localitate de Bolata, cu răcoritoare cu sau fără alcool, dar și cu mâncare.

Așa că, pentru o bere nu vei da mai mult de 1 sau 2 leva, pe mâncare până în maximum 10 leva de persoană, iar dacă vrei să te cazezi, o noapte în pensiunile din zonă costă între 50 și 150 de lei, adică între 20 și 60 de leva. Și dacă tot te cazezi aici, trebuie să știi că de aici se ajunge foarte ușor în Albena sau Balcik, dar și mai ușor se ajunge în Dalboka.

golful bolata destinatii.eu golful bolata destinatii.eu golful bolata destinatii.eu

Pe plajă se dischide pe timp de vară și o terasă care are prețuri asemănătoare cu cele despre care vorbeam mai devreme, asta dacă nu vrei să tragi o fugă până la Dalboka.

Cel mai bine pentru a nu avea probleme, cel mai bine să schimbi banii în Mangalia sau direct la punctul de frontieră din Vama Veche. La fel de important, nu uiți vigneta care costă 15 leva, mai ales că prin Shabla, poliția este cu ochii pe turiști.

Iată un clip de la Bolata:

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply