Balgarevo, sătucul bulgăresc de la malul mării ideal pentru un city break

Balgarevo, sătucul bulgăresc de la malul mării ideal pentru un city break


0
20

Balgarevo este un sătuc bulgăresc care poate trece foarte ușor neobservat dacă ai venit în această parte a Bulgariei pentru un singur lucru, scoici. Așezarea nu este nici aproape de vreo plajă, nici aproape vreun obiectiv turistic sau vreo altă destinație la care să ajungi la pas decât dacă ești vreun temerar al bătutului șoselei la șlap.

Dar dacă știi despre Dalboka, Bolata sau Cap Kaliakra, atunci știi și că acesta este un nod rutier între cele trei destinații, așa că nu ai cum să-l eviți dacă vrei să ajungi la ele.

Satul pare, de la șosea, unul tipic bulgăresc, unde sărăcia și-a făcut loc în curțile oamenilor încă din perioada comunistă și și-a perpetuat traiul până în prezent. Are câteva magazine stinghere, amplasate strategic în mijlocul orașului și cam atât. Deci nimic special.

Dar dacă vei fi curios sau curioasă să cauți cazare, atunci o să ai o mare surpriză. Satul este plin de cazări care pot fi confundate ușor cu unele de 4 stele.

Cazare family friendy

Dacă vii dintr-un oraș unde îți petreci ziua într-un cubicul pentru a plăti facturile cutiei de chibrit în care locuiești și pentru a supraviețui de la o lună la alta, atunci renunță să te cazezi la un hotel, unde dai banii pentru a stat tot într-o cameră.

Balgarevo este plin de vile cu curți mici, verzi și încăpătoare cât să poată alerga micii bezmetici pe care nu i-ai putut lăsa la bunici pentru a te bucura și tu de un moment de respiro. Unele dintre acestea au și piscine destul de mari cât să nu simți că ești în cada de acasă și destul de mici pentru a nu părea că înoți într-un bazin olimpic. Sunt perfecte pentru un scăldat în soare, lângă un baldachin generos în care are loc toată familia până la strămoșii din urmă cu trei generații.

city break balgarevo golful bolata bulgaria ferma de scoici dalboka balgarevo sat (1)

Bulgarii au învățat o lecție pe care românii se încăpățânează să nu o învețe: dacă îi oferi cât mai mult turistului va veni și a doua oară. Eh, se pare că noi nu prea ne dorim turiștii cu repetiție pentru că la noi serviciile în multe locuri lasă de dorit.

În fine, trecem mai departe, pe lângă mult spațiu verde, ai și un loc special pentru un grătar în stil texan. Genul de loc în care să mănânci o friptură, unsă cu un sos dulce picant pe care să-l intinzi pe toată fața de bun ce este, după care să-ți potolești setea cu o bere locală în care hameiul își scoate în evidență cele mai prețioase calități.

city break balgarevo golful bolata bulgaria ferma de scoici dalboka balgarevo sat (1)

Din tot peisajul ăsta relaxant nu lipsesc nici milogii, care în cazul nostru au fost o cățelușă flâmândă și un pisic care cerșea atenție cu fiecare ocazie pe care o avea. Pentru că poarta este una din metal, dar în stil victorian, dacă îi pot spune așa, fiecare patruped care a simțit gălăgie sau, mai pe seară, miros de grătar, nu a ezitat să vină să dea un „bună seara” în schimbul unei mici hălci de carne.

Vila pentru 6 persoane

Vilele sunt, în marea lor majoritate, pretabile pentru 6 persoane. Așa că vă puteți aranja ca la matematica de liceu, pe care o uram cu toții, mai puțin tocilarii, prin combinații de N luate câte K. Sunt trei camere din care un master bedroom cu un pat king size și două dormitoare, unul cu un pat dublu și unul cu două paturi single. Fiecare dormitor are câte un balcon generos pe care poți ieși dimineața să zbieri și tu la cocoșii din vecini care urlă anunțând prematur venirea unei alte zile de pomină în care vei lenevi sub soarele Mării Negre.

city break balgarevo golful bolata bulgaria ferma de scoici dalboka balgarevo sat (1)

Și dacă dormitoarele sunt la etaj, la parter sufrageria și bucătăria împart un open space nesimțit de mare, bun să dai o petrecere sau să o transformi într-o mică sală de cinema.

Împrejurimile satului Balgarevo

Pentru că vacanța trece și prin stomac, primul loc pe care trebuie să-l vizitezi la doar câțiva kilometri de Balgarevo este Ferma de Scoici Dalboka. După grătarul de seară va trebui să treci pe ceva mai ușurel, așa că te poți mulțumi și cu o porție de 600 de grame de scoici natur sau dacă nu tot felul de pești delicioși din Marea Neagră.

city break balgarevo golful bolata bulgaria ferma de scoici dalboka balgarevo sat (1)

Și pentru că nu îți stă în fire să fii zgârcit, dacă acasă ai împărțit mâncarea cu un pisic și un cățel, aici va trebui să împarți cu pescărușii. Sunt gălăgioși, dar asta pentru că le place să urle în bulgărește, acțiune care necesită mult efort și provoacă foame.

city break balgarevo golful bolata bulgaria ferma de scoici dalboka balgarevo sat (1) city break balgarevo golful bolata bulgaria ferma de scoici dalboka balgarevo sat (1)

Prețurile aici sunt destul de mici, chiar și dacă mergi ca un român sărac. Porția de scoici natur este 10 leva ( 5 euro), o bere nu depășește 3-4 leva, adică 1-2 euro, Dar pentru mai multe prețuri puteți intra AICI!

Plaja la Bolata

Pentru cei care nu ați mai fost până acum acolo, Bolata este un golfuleț retras, chiar lângă Capul Kaliakra. Pentru a ajunge aici va trebui să îți pui la grea încercare suspensiile mașinilor, dar într-un final va merita pentru că vei ajunge pe o plajă care este protejată natural de pereți înalți de zeci de metri.

Apa este mai caldă decât pe restul plajelor din apropiere pentru că nu lasă curenții reci să cotropească golful. Dezavantajul este că, aici soarele dispare mai repede din peisaj din cauza apărării naturale. Plaja este înconjurată de stânci abrupte care sunt vegheate de sus de un fost far ce probabil a aprținut unității militare care era acolo în timpul comunismului.

Cap Kaliakra

Stâncile de aici sunt spectaculoase prin prisma poveștilor cu care le poți asemui. Dacă te uiți de-a lungul lor, îți vor semăna cu cele din Irlanda, dar la o scară ceva mai mică. La Capul Kaliakra, inițial a fost o cetate romană, iar apoi o unitate militară, iar acum este un muzeu în aer liber, unde intrarea costă 6 leva. Merită acești bani, nu cât pentru istoria ștearsă cât pentru peisaje.

Balcic

Dacă vrei să te aventurezi puțin poți trage o fugă la Balcic, la Palatul Reginei Marina sau la Grădina Botanică. Ambele sunt obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ești turisc care se respectă.

Un astfel de mini-concediu cu familia nu te va costa mai mult de câteva sute de euro pentru 3 zile de relaxare. Din care poate cea mai scumpă va fi cazarea care ajunge pentru cele trei zile, undeva la 250 de euro.

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply