Aventura prin albiile stâncoase ale râurilor și pârâurilor gorjene

Aventura prin albiile stâncoase ale râurilor și pârâurilor gorjene


53

Dacă te gândești la o călătorie spre județul Gorj, îți trece prin cap doar șansa de a vizita mănăstiri, peșteri și, bineînțeles, Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși.

Însă, regiunea mai oferă o atracție turistică: aventura prin albiile stâncoase ale râurilor și pârâurilor din zonă. Aici sunt unele dintre cele mai spectaculoase trasee de rafting și canyoning.

Cheile Sohodolului, Cheile Gropului (undeva în preajma localității Runcu) sau Cheile Oltețului (la Baia de Fier) oferă undele dintre cele mai incitante trasee de canyoning. Altfel spus, drumeția prin albia stâncoasă a unui râu/pârâu într-un costum special de neopren. Dacă acest tip de aventură este foarte căutat în Europa sau în SUA, în România nu este o aventură de masă.

Aventura este una sigură, așa că poate fi încercată de oricine, nu trebuie niciun fel de pregătire anterioră. Este necesar de puțin curaj și de încredere că nimeni nu pățește nimic.

Chiar dacă echiparea cu acest costum de neopren este cam greoaie, odată intrat în apă se merită efortul. Costumul se relaxează pe corp odată intrat în apa rece chia și când afară sunt peste 35 de grade Celsius. Urmează traseul, frumusețea și adrenalina fiind date de evitarea pietrelor, a hăurilor din ape și a scăldatului.

Aventura prin albiile stâncoase ale râurilor și pârâurilor gorjene

Apele nu sunt adânci, așa că nu este pericol de vreun accident nedorit. Costumul de neopren oricum menține corpul la suprafață și împiedică scufundarea.

Traseul care pleacă de la Baia de Aramă este unul ușor, accesibil tuturor, iar peisajele dintre stânci sunt fantastice. Este vorba de Cheile Oltețului, una dintre cele mai frumoase zone din țară de acest gen alături de Cheile Bicazului

Între 100 și 1.000 de lei, depinde de traseu și echipament, costă închirierea costumului de neopren, a altor instrumente necesare și contractarea unui instructor, dacă se consideră că e cazul.

Traseul la care se ajunge greu

Pe lângă acest traseu frumos de la Baia de Aramă, în zonă mai este unul, însă acesta este mai greu accesibil. Este vorba de traseul de canyoning din Cheile Gropului. Acesta se află undeva la 30 de kilometri de Târgu Jiu, este aproape nefolosit. A fost considerat, timp de aproape un deceniu, cel mai bun traseu de canoyning și aventură din România. A fost abandonat și apoi a ajuns să fie nefolosit din cauză că este necesară de o adevărată infrastructură pentru a se ajunge la el.

Frumusețea sa este dată de faptul că traseul de canyoning nu este unul liniar, ci este presărat cu opt cascade cu aspect diferit. Unele sunt coborâte pe frânghie, în dreptul altora se sare în piscina unde se opresc apa cascadei. Cert este că nu te plictisești.

Aventura prin albiile stâncoase ale râurilor și pârâurilor gorjene

Traseul denumit Gorj Aventura este situat undeva între Valea Sipotului și Cheile Gropului, din Munţii Vâlcan, Gorj. Acesta se afla la o distanţă de 30 kilometri de Târgu Jiu, din care ultimii 16 pot fi parcurşi pe drumuri de munte, numai cu maşini de teren.

Urmează apoi deplasarea pe cursul de apă, circa 700 de metri, într-un cadru natural deosebit, cu multe obstacole, tobogane, urmând apoi o înşiruire de opt cascade. În câteva cuvinte: adrenalină obținută în mijlocul naturii.

Senzațiile sunt obținute însă în siguranță, în echipament corespunzător din neopren şi instructori calificaţi. Traseul cuprinde opt cascade între 7 și 35 de metri, verticale, oblice și o „piscină” între stânci de circa 40 de metri pătrați și 4-5 metri adâncime, unde se pot face sărituri și de la 10 metri înălțime.

Ce înseamnă, de fapt, canyoning-ul

Canyoning-ul este un sport relativ nou, foarte iubit în Europa şi în Statele Unite şi practicat din ce în ce mai mult şi la noi în ţară. Presupune deplasarea prin albiile şi apa râurilor de munte, coborârea cascadelor şi traversarea înot a acumulărilor de apă, fiind o activitate sportivă ce se poate realiza pe orice nivel de pregătire sau dificultate.

“Este dificil să descrii emoţiile ce pot fi resimţite în practicarea canyoning-ului. Ele provin dintr-un amestec de frică şi plăcere, mediul înconjurător extraordinar, format din pereţi înalţi de stâncă, păduri virgine, teren sălbatic, torente de apă, alunecarea pe tobogane naturale săpate şi lustruite de apă în stâncă, plutirea pe cursul de apă (bodyrafting), căţărarea şi peste obstacolele naturale, săriturile de la înălţime şi înotul în marmite, dar mai ales miile de picături de apă care te izbesc în cascadă şi care îţi oferă satisfacţii deosebite, nemaîntâlnite”, povestește Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Credit: Marian Păvălașc, reporter freelancer

Facebook Comments
53

Leave a Reply