Atenționări MAE pentru Bulgaria, Italia și Ucraina

Atenționări MAE pentru Bulgaria, Italia și Ucraina


33

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriile Bulgariei, Italiei sau Ucrainei să aibă grijă la condițiile meteo dificile.

În Bulgaria, Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie din Bulgaria a emis, pentru 14 ianuarie 2017, un cod galben de polei pentru districtele Vidin, Montana, Vrața, Plevna, Loveci, Sofia, Pernik și Kyustendil.

În aceste zone, pe timpul nopții și în primele ore ale zilei de 14 ianuarie 2017, până la prânz, va ploua, iar ploaia, combinată cu temperaturile negative de la sol, va cauza formarea de polei. Ploaia rece se va transforma în zăpadă.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +359 2 9733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/en_UK/0/0/BG-Bulgaria.html și www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Atenționare MAE pentru Italia

Românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Italiei trebuie să știe că a fost emis un nou avertisment cu privire la înrăutățirea condițiilor meteorologice în diferite zone ale țării, începând cu 13 ianuarie 2017, cu precipitații, inclusiv sub formă de ninsoare și vânt puternic. 

Serviciul de Protecție Civilă din cadrul guvernului a emis cod portocaliu de ploi abundente pentru centrul regiunii Umbria, precum și cod galben pentru restul regiunii și pentru Marche, Abruzzo, Lazio, Campania, Basilicata, Molise, Puglia și partea vestică a regiunii Calabria.

Conform avertismentului, zone extinse din Italia meridională, dar și regiunile Lombardia și Piemonte, vor fi afectate de vânturi puternice acompaniate de precipitații intense și pe alocuri de furtuni. Începând cu după-amiaza zilei de 13 ianuarie 2017, se pot înregistra precipitații sub formă de ninsoare la altitudini de peste 500 de metri, în regiunile Toscana, Lazio, Umbria, Abruzzo și Molise.

Pentru informații actualizate cu privire la starea vremii, reiterăm recomandarea de a accesa site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/. De asemenea, informații cu privire la condițiile meteorologice și condițiile de călătorie sunt disponibile pe site-ul Serviciului de Protecție Civilă, la adresa www.protezionecivile.gov.it.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma : (0039) 06 835 233 58; (0039) 06 835 233 56; (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Roma: +393451473935.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/IT-Italia.html și www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Atenționare pentru Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regiunea Transcarpatia din Ucraina că în conformitate cu datele puse la dispoziție de autoritățile din regiune, în perioada 13 – 14 ianuarie 2017 regiunea Transcarpatia și orașul Ujgorod se vor confrunta cu condiții meteorologice severe, cu puternice căderi de zăpadă și, pe alocuri de lapoviță, existând riscul formării de polei. În zona muntoasă vântul va sufla cu viteze cuprinse între 55 și 80 km/h. Temperatura va varia între +2 și +3°C în cursul zilei și – 3 și -8°C în cursul nopții.

Este posibil ca unele șosele din regiune, inclusiv drumul național N 09 (H09), care face legătura cu centrele de ski de la „Bukovel”, „Dragobrat” și „Iaremcha”, să fie închise traficului greu. Menționăm că Ucraina nu utilizează sistemul de coduri colorate pentru avertizări meteorologice.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +38 044 500 9932; +38 044 500 9934; +38 044 500 9935, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Kiev: +38 093 625 2717.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” şi “Google Play”), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îți poate salva viața!”.

 

Facebook Comments
33

Leave a Reply