Atena, tărâmul zeilor unde trecutul s-a contopit cu prezentul

Atena, tărâmul zeilor unde trecutul s-a contopit cu prezentul


0

Să văd Acropole şi să mă plimb în Atena pe tărâmul zeilor greci a fost unul dintre visurile mele de mic copil, când încă mai credeam în Zeus, un bătrân întruchipat de Anthony Quinn şi restul mitologiei greceşti. Aceştia fiind supereroii mei, am zis să îmi îndeplinesc visul, cu atât mai mult cu cât de data aceasta am avut şi cu cine să-l împărtăşesc: cea care şi-a luat marea ţeapă a vieţii şi a spus DA în faţa ofiţerului de stare civilă :).

Taramul zeilor

Am găsit bilete foarte ieftine la Aegean şi chiar nu am fost deloc dezamăgiţi de servicii, ba mai mult ne-am amuzat la începutul călătoriei când şeful cabinei a anunţat toţi călătorii că este interzis fumatul în toaletă şi că nici nu avem voie în avion cu Samsung Galaxy Note 7.

A fost o adevărată binecuvântare să plecăm de la o vreme depresivă de mai puţin de 10 grade şi să ajungem în însorita Atena unde soarele a decis să îşi înceapă săptămâna mângâindu-ne cu razele lui la vreo 23-25 de grade.

Taramul zeilor

Ne-am cazat la hotel Parthenon, chiar în buricul târgului, la umbra zeilor greci, acolo unde, când soarele este la cel mai înalt punct îşi opreşte lumina în ruinele Acropolei. Umbra trecutului a ceea ce era odată maiestuoasa civilizaţie greacă îşi revarsă umbra peste cartierul Plaka şi veghează Atena umăr la umăr cu celalalt străjer, Capela Sf. Gheorghe de pe Dealul Lycabettus.

Plaka, orăşelul negustorilor de istorie

Plaka este ca un mic orăşel în Atena care, de la primele ore ale dimineţii şi până când noaptea linişteşte spiritele, devine un furnicar unde curioşii dau nas în nas cu localnicii dornici să le vândă o bucăţică din tradiţia locală.

Taramul zeilor

Fie că vorbim de un gyros cu carne de porc, de o platoşă antică, o tablă de şah sau nimicuri care să îţi amintească de timpurile faine petrecute în Atena, localnicii au mereu zâmbetul pe buze şi gata să te servească şi chiar să îţi povestească un pic despre produsele puse la vânzare.

20161024_151600

Pe străduţele înghesuite, turiştii fac loc scuterelor şi taxiurilor care au răbdare cu fiecare pas făcut greşit de turiştii gură cască. Viu colorate şi animate străduţele pietrite sau de marmură văd în fiecare zi milioane de paşi ce au luat praful din întreaga lume şi l-au adus aici măcar sub forma unui firicel.

Tot în această pitorească regiune stau laolaltă cu noul clădiri vechi ce aparţin civilizaţiei romane dar şi celei bizantine, biserici cu cărămizi tocite de trecerea vremii ce s-au împrietenit de-a lungul timpului cu tavernele din care mirosurile de mâncare gătită atacă fără milă fiecare suflet înfometat şi obosit de atâta mers.

Şi dacă aţi ajuns până aici este păcat să nu treceţi şi pe strada Ermou, care este districtul de shopping al Atenei.

20161024_221010

Strada Ermou, principala atracţie a turiştilor avizi de shopping, are o arhitectură ruptă din trecutul recent, ce aduce cu magazinele universale ale anilor 1990 din România, ce se lasă cotropită încet, dar sigur, de clădiri viu colorate ce răsună zgomotos în marea de oameni că mişună haotic. După ce luaţi la pas fiecare magazin de pe această stradă vă veţi găsi în Piaţa Syntagma, în faţa căreia se înalţă maiestous Palatul Parlamentului din Grecia.

Taramul zeilor

Taramul zeilor

 

Piaţa de nimicuri a Atenei (Athene’s flea market)

Înainte să ajungeţi în piaţa de nimicuri care este, de fapt, o străduţă la fel de înghesuită ca şi restul, trebuie să cumpăraţi de la vânzătorii ambulanţi fructe. Sunt proaspete, sunt bune (pentru că, spre deosebire de altele, chiar au gust) şi sunt extrem de ieftine. Spre exemplu, dacă la noi un fruct kaki costă 2,49 de lei, aici kilogramul este un euro. La fel şi cu rodiile, mandarinele care sunt absolut demenţiale şi smochinele.

Taramul zeilor

Aici puteţi găsi şi tot felul de escroci din Africa, tineri care vor încerca să vă vândă acele „brăţări ale prieteniei” care reuşesc să strice atmosfera mai ales prin simplul fapt că sunt destul de insistenţi. Cum răbdarea nu este unul din punctele mele forte am fost la un pas să pocnesc pe unul dintre ei astăzi.

Taramul zeilor

După ce scăpaţi de oamenii insistenţi, veţi intra liniştiţi pe străduţa de pe care puteţi cumpăra absolut orice. Şi nu veţi fi dezamăgiţi! Aici antichităţile autentice sunt la ele acasă, ceasuri vechi, pipe din lemn, monede din Evul Mediu. Aici totul este ieftin, inclusiv gyrosul care costă doar 2 euro.

20161024_143804

Ca să vă faceţi idee cât de mult ne-a plăcut Atena în prima zi, eu am reuşit să fac 25 de km pe jos, iar cei care mă ştiţi că sunt suplu ca Jabba the Hutt, ştiţi ce înseamnă asta. Nu acelaşi lucru se poate spune despre noua doamnă Barbu care e fostă instructoare de fitness şi ţopăia în jurul meu chiar şi la finalul zilei.

(Zilele viitoare vă voi povesti despre Acropole și experiențele frumoase și mai puțin frumoase prin care am trecut în Atena). 

Facebook Comments
0

Leave a Reply