9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș

9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș


0

Am ales doar 9 motive pentru care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș, deși acestea sunt ne numărate. Sunt un teaser, doar o clipă de neant maramureșan care să vă facă să doriți mai mult. Acesta bucată de Românie este un mic colț de rai sub adevăratul rai. Este Maramureș, plai cu dor. 

1. Peisaje parasidiace

Imediat ce ai pășit în Maramureș peisajele pitorești reușesc să îți captiveze sufletul. Munții des împăduriți nu lasă loc decât râurilor și pârâurilor cu apă rece și tocmai bună de potolit setea. Pe dealurile verzi ce se bucură de soarele vesel de vară vezi căpițele de fân ce stau cuminți să fie aranjate de câte un țăran care face pe frizerul rural în timp ce așează fiecare fir cât să reziste vremii.

Cascadele și izvorele gălăgioase ce curg din munți nu sunt egalate în frumusețe decât de lacurile tăcute ce oglindesc cerul. Pe undeva pe această hartă a frumuseții naturale a Maramureșului se află și parcul național Munții Rodnei și parcul natural Munții Maramureșului. Pe toată coroana de bijuterii naturale din zonă se așează și Creasta Cocoșului, Cheilșe Lăpușului și Lacul Albastru.

2. Pentru că… moroșeni

Îi știți, nu sunt aia mici și negri de respiră greu, moroșenii sunt oamenii aia veseli tot timpul care când zâmbesc, zâmbesc cu sufletul. Sunt oamenii aia la care „buna dimineața” se simte ca o adevărată binețe când este rostită. Genul de oameni pe care dacă îi vezi pe ulița satului îi oprești numai să îți scalzi auzul în graiul lor neaoș. Iar dacă vorbim de sărbători în cazul lor, clar sunt oamenii alături de care să petreci. Sărbătoarea în Maramureș este pansament pentru sufletul depresiv.

Sunt oamenii aia simpli, care spun exact ce au sub clop. Nu le place să te menajeze, că doar nu ești vreun sensibil caruia îi place să fie mințit frumos. Iar dacă stai seară cu ei în jurul unui foc, la o poveste și o horincă, atunci să te ții. O experiență de genul asta îți pune amnezie pe toate gândurile rele.

3. Bisericile de lemn

Sunt ateu, nu dați cu pietre! Dar ce este frumosîi place și lui Dumnezeu, darămite mie ca muritor! Iar la acest capitol intră și bisericile din lemn pe care le găsim în Maramureș. Maramureș, plai cu flori este și țara bisericilor de lemn, iar acest lucru se observă foarte ușor dacă alegeți să vizitați în tihnă satele dina ceasta minunată zonă.

Este imposibil să nu le vedeți cum se înalță spre cer, cu crucile mari din fier în vârf, parcă să-i arate Domnului că nnu este uitat pe aceste plaiuri, ba chiar apreciat cu fiecare ocazie. Șindrila de pe ele bătută de ploi și de vânt a reușit să țină pavăză pentru picturile  angelice din interiorul lor.

4. Porțile de lemn

În sudul țării avem acele porți mari din fier, de parcă încă ne mai aparăm de invaziile turcești. Garduri din placi de ciment sau în Dobrogea, mai pe țară, se pot observa gardurile cu influență turcească, cele din piatră și pământ nu mai înalte de jumătate de metru pe care se pune plasă sau lemn. Ei bine, maramureșenii au făcut din lemn o adevărată cultură.

Aici lemnul se lasă sculptat de mâinile aspre ale maeștrilor locali știind că la final, fiecare buștean își descoperă adevărata menire, cea de a încânta ochii celui care se apropie de el. Porțile de lemn din Maramureș sunt un adevărat simbol pentru oamenii locului.

5. Horinca

Asta e motivul meu preferat pentru care iubesc Maramureșul. Dacă nu exista Maramureșul, cineva trebuia să se nască, să-l inventeze și apoi să lase Maramureșul să dea lumii horinca. Fără horincă „viața e pustiu”! Bautura tradițională a maramureșenilor e singura pe care o accept pentru a-mi distruge ficatul fără să am remușcări. „De beu un pic de horincă/Numă mai doare nimică”.  

9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș

Este băutura care descrețește frunți și lărgește zâmbete până ajung la fel de mari ca al lui Iliescu (poate că asta e secretul fostului președinte!). Potrivit celor de la visitmaramures.ro, horinca trece testul calității dacă se freacă o picătură  în palme și dacă mirosul băuturii aduce cu cel al mierii, atunci e bună. Când o zdruncini în sticlă horinca trebuie să facă mărgeluțe pe margine. 

Tradiția moroșană spune că dacă ai călcat pragul unui maramureșan și îți servește pălincă atunci trebuie să bei paharul tot până să te așezi la masă altfel gazda va avea ghinion.

6. Mocănița

Valea Vaserului cu apa curgătoare ce este ținută rece de către copacii înalți și verzi are liniștea tuburată doar de mocăniță. Trenul acela vechi, mai vechi decât toate trenurile din România, dar care merge mult mai bine și are și un farmec aparte. În mocăniță, pe drumul forestier, capătă o altă dimensiune. Aici nu ești nici în România, nici în altă parte. Ești rupt de timp, de spațiu și nu trebuie decât să te bucuri de moment. Atât! 

9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș

7. Viața la țară

Dacă se spune că „eternitatea s-a născut la sat”, ei bine, înclin să cred că ea a fost concepută în Maramureș. Pare că divinitatea a vrut ca românii să se bucure de viața la țară și i-a dat exemplu pe moroșeni și traiul molcom de aici. Dacă la oraș avem zbomotele artificiale care ne inconjoară de la telefonul care sună dimineața de-ți vine să-l spargi până la înghesuiala din autobuze și claxoanele din trafic, aici ai cu totul altceva. Dimineața esti trezit de cocoșul guraliv, cocoțat pe un stâlp care când dă trezirea își întinde gâtul de mai, mai că-l vezi cum îi și ies ochii din cap. Iar înghesuiala nu este decât probabil într-o căruță în care stai și lași soarele să te gâdile cu razele matinale în timp ce calul trage agale până la câmp. Claxonul maramureșenilor este acel „bună dimineața” de care vobeam mai devreme însoțit de o ridicare de clop.

9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș

Farmecul rural al acestei zone este amplificat de munca la câmp. Cei care ați tras la coasă, știți cât de liniștit este acel hârșâit al fierului care trece prin iarbă o dată la câteva secunde și chicotitul unui fir de iarbă care se bucură că e prea mic să fie tăiat de coasă. Și după o muncă din asta de câteva ore, în care toți mușchii intercostați plini de febră îți spun „băi, nene las-o mai moale că nu cari hârtie la tine la corporație” te așezi la masă.

Brânza maturată de îți împrăștie gustul în toată gura nu este temperat decât de o roșie zemoasă care își lasă miros de cum este ruptă din grădină. Apoi ca să mai reglezi senzația de foame bagi în gură și o bucată de pâine proaspăt scoasă din cuptor, încă aburindă la care se alătură vesele nișter ceeapă și puțină slană.

9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș

Daaaar, înainte de toate acestea, o tărie. Numai așa te simți ca un balaur, după ce ai luat la 30 de grade de afară, o licoare de vreo 50-60 de grade. Îi cazul în care nu sunteți fani de așa ceva, apa rece de izvor sau un pahar de lapte gras proaspăt muls.

8. Obiceiurile din Maramureș

Asta este unui din motivele cele mai sincere pentru care ar trebui să apreciați Maramureșul. Aici obiceiurile nu au ținut cont de timp, de schimbare, de nimic. Tradiția e sfântă în Maramureș și a rămas neîntinată. sărbătorile creștine sunt ținute cu sfințenie dar se împletesc foarte bine cu credințele populare. Dumnezeu și alungarea duhurilor rele conviețuiesc în pace în inima maramureșanului de rând. La fel și rugile pentru o recoltă bogată cu „horitul” acest frumos obicei care atrage zambetele turiștilor care vin din toate colțurile lumii.

9 motive care te vor face să te îndrăgostești de Maramureș

9. Moartea, o glumă bună

Să fii din România și să nu fi auzit de Cimitirul Vesel e ca și cum te-ai lepăda de tot ce e tradițional din tine. Numai aici poți să ai ultimul cuvânt în fața morții. Îți lași pe cruce o ultimă snoavă care să dăinuie la fel de mult ca sufletul. Cimitirul Vesel surprinde foarte bine atitudinea românului, aceea de a face haz de necaz, chiar dacă necazul este ala suprem. Știți ce se spune în superstiție: „Să nu mori lunea, că își merge prost toată săptămâna!”

 

 

Facebook Comments
0

1 Comment
  1. Cu mocanita a fost cea mai groaznica experienta a mea de turist ! Daca vrei sa te dai cu capul de pereti poti sa ofaci si singur , gratis , nu pe bani ! Nu toalete ecologice, nu cel mai mic confort, infrastructura e ingrozitoare, masa in conditii extrem de neigienice, un degetar de afinata costa 6 lei, si multe altele ! Nu le mai mentionez ! Se incaseaza sume mari, mari de bani dar investitii… IOC ! NU,RECOMAND NIMANUI ! PLIMBATI-VA CU BICICLETA IN PARC ! N

Leave a Reply