8 sfaturi pentru o vacanță mai liniștită în Tunisia

8 sfaturi pentru o vacanță mai liniștită în Tunisia


0

Dacă plănuieșți să mergi în vacanță în Tunisia, trebuie să știi câteva lucruri care te vor ajută să ai un sejur mai liniștit.

1. Unde schimbi banii

În primul rând, va trebui să schimbi bani în moneda locală care este dinarul tunisian. Acesta are o paritate cu leul de vreo 0,7 dinari la leu. Iar un euro se schimbă la 3,33 dinari. Dacă vei merge la cumpărături cu euro sau dolar pentru ei este tot una, adică monedele sunt egale că valoare. Așa că ce cumpără unul cu 5 dolari vei cumpără și tu cu 5 euro.

Banii schimbă-i la bancă, aici băncile au cele mai avantajoase cursuri. Poți face asta și la hotel dar vei vedea că nu este chiar atât de avantajos. La hotel cursul de dezavantajează cam cu 1,5%. Adică la 100 de euro pierzi cam 5 dinari sau dacă vrei 5 magneți de frigider cu care să le iei ochii celor de acasă.

2. Internet, doar la cartelă

La fel, nu te baza pe internetul gratuit de hotel. Se mișcă la fel de bine că ochii mortului pentru că se împarte la câteva zeci sau sute de flamanzi. Din oraș poți cumpără o cartelă de internet relativ ieftină. Una cu 2,5 GB de net costă cam 5 dinari, aia pe care nu i-ai pierdut la schimbul valutar pentru că ai fost deștept sau deșteaptă și ai schimbat la banca.

Eu am luat o cartelă de 25 GB pe care am dat 25 de dinari plus încă 3 dinari pentru cartelă. Da, aici va trebui să plăteșți și cartelă 3 dinari, indiferent de valoarea netului cumpărat.

3. Shopping pe negociate

Bun! Ți-ai luat net, ți-ai schimbat banii, acum e timpul să faci o sesiune de shopping. Negociază la sânge, iar dacă ai fost în Egipt, știi cum se face. Te-ai călit acolo. Față de egipteni, tunisienii negociază chiar mișto pentru că le place să facă asta și se și mândresc cu acest lucru.

Oamenii te lasă pe ține să spui primul preț, așa că fii zgârcit și tratează negocierea că și cum ai lua de la gură alocatia copiilor. Dacă nu le convine prețul, și nu le va conveni, îți vor face ei un preț. ăla este un prețul din care va trebui să tai vrei 70% că să ai unde să mai urci. În general, un preț bun pentru produs este de 40-50% din prima valoare pe care ți-o cere tunisianul. deci dacă îți spune că ceva face 100 de dinari, atunci omul tinteste să ia pe el cel puțin 40-50 de dinari… Dacă îți ia mai mult, atunci nu știi să negociezi. 

4. Șofranul și falsul șofran

Atenție la ce cumperi… Sofranul este unul dintre condimentele cele mai falsificate și nu este deloc ieftin. De asta i se și spune aurul alimentelor. În cazul în care crezi că ai dat de șofran și ți se pare că este un chilipir, nu tu ești cel care a dat țeapă, ci cel care a luat. Spre exemplu, falsul șofran este foarte viu deschis la culoare, un portocaliu de foc, pe când cel real ar trebui să fie de un roșu aprins. În fine asta este una dintre diferențe, cu cât este mai roșu cu atât este mai de calitate. Dar îți poți da seama de cel fals și după miros, culoare și mai ales preț. Asta până să ajungi la testul cu apa caldă. Poți citi pe net despre diferențe și cum să îți dai seama că ai cumpărat șofran și nu șofrănel. 

5. Ulei de măsline din Tunisia

Cumpără ulei de măsline din Tunisia. După Europa, Tunisia este următoarea țară producătoare de ulei. au circa 70 de milioane de măslini sau vreo 6 măslini pe cap furajat de tunisian așa cum le place să se laude. Uleiul este unul de calitate înaltă, dar din păcate nu prea ai cum să aduci în țară prea mult, așa cum ai face dacă ai merge în Grecia. 

6. Taxa de stațiune

Hotelurile din Tunisia ca și cele de la noi percep o taxă de stațiune per persoană pe noapte, iar aceasta este de vreo 3 dinari. Așa că dacă ai venit cu familionul de 3 persoane ai de dat cam 9 dinari pe zi ori 7 nopți 63 de dinari. Asta înseamnă cam 20 de euro în plus la sejur. Nu sunt mulți, dar cu banii aștia ai putea sp faci altceva. 

7. Dacă auzi că strigă Hagi, tu ești ăla

Așa cum în ochii americanilor de prin filme, românii sunt niște ruși pe care-i cheamă Nadia, după Nadia Comăneci sau Igor, după mama lor, cine știe, la tunisieni, dacă aud că ești din România, încep să zbiere „Agi”, „Agi”, great ceampion… Și râzi și mergi mai departe, c asta este felul lor de a te atrage la ei în magazin să îți vândă ceva. Mai auzi cât un bezmetic care știe și de Mutu, dar cam atât. Probabil știu și de Dracula, dar ar fi ciudat să te strige Dracula… 

8. Ia-ți creme și spray-uri anti-țânțari

Frățioare, au tunisienii niște țânțari special antrenați să îți facă niște bube pe corp după ce te mușcă de zici că au fost ținuți flămânzi în lanțuri de mici. Sunt mulți și atacă organizat oriunde ai fi. Și dacă sunt sătui, tot vin să negocieze ceva sau poate doar să te bâzâie pentru că pot. 

Facebook Comments
0

Leave a Reply