20 de escrocherii din vacanță cărora le puteți cădea victime

20 de escrocherii din vacanță cărora le puteți cădea victime


42

Dacă pleci într-o călătorie ai grijă la aceste 20 de escrocherii din vacanță cărora le poți cădea victimă. Cele mai multe conțin, factorul emoțional, rușinea care te va face să dai banii doar să nu te faci de râs. Pe asta mizează și escrocii.

Indiferent de locul în care călătoriți, fiți foarte atenți pentru că întotdeauna se vor găsi oameni care să profite de naivitatea voastră. Unele scenarii par atât de reale încât nici nu veți conștientiza ce se întâmplă decât de abia după ce ați rămas fără lucrurile de valoare.

Escrocherii din vacanță: Brățara prieteniei

Cineva se va apropia de tine și îți va oferi o așa zisă „brățară a prieteniei”. Asta este încă una dintre escrocheriile de vacanță. Indiferent de ce vei spune, va încerca să te apuce de încheietura mâinii și va începe să îți facă acea brățară, ca mai apoi să îți ceară să o plătești. Această escrocherie este folosită și pentru a-ți distrage atenția în timp ce un complice îți ia la control buzunarele.

Întâlnită în: Franța, Italia, Spania, Egipt

escrocherii de vacanță, inselaciune turisti, turisti inselati, escrocherie pentru turisti naivi, teapa in vacanță, tepe pentru călători, capcane pentru călători

Trandafir pentru prietenă, escrocherie de vacanță și la noi

Această escrocherie este folosită și în România. O vedem destul de des făcută de țigani și copiii lor. Probabil i-ați văzut prin centrele de orașe, la terase, vin pun un trandafir pe masă și apoi îți cer un preț exorbitant pe el. Se bazează pe rusinea față de partenera ta, care poate nici nu îți este iubită. Mai rău este dacă persoana cu care ești la masă chiar îți este prietenă și sunteți la început de relație pentru că ar putea să creadă că nu ești genul romantic sau pur și simplu nu îți pasă.

Întâlnită în: România, Franța, Italia, Spania (nu m-ar mira ca oamenii care fac acestă escocherie să aibă aceeași origine)

escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Inelul găsit

O femeie „scapă” un inel chiar în fața ta și te întreabă dacă nu cumva l-ai pierdut. Nu te panica, este încă o capcană pentru turiști! După ce vei spune nu, aceasta va inspecta inelul pentru a-ți demonstra că este de aur (nu este, dacă încă mai credeți asta!), apoi se va oferi să ți-l vândă pentru un preț mult mai mare decât face cu adevărat

Întâlnită în: Franța

escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Copilul aruncat

O femeie se va plimba pe lângă tine și îți va arunca în brațe un copil, care este de fapt o păpușă. În același timp, un complice va veni pe la spate și îți va goli buzunarele și geanta.

Întâlnită în: Italia

copil aruncat escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Escrocherii din vacanță: Jocuri de stradă

La noi s-a dus de multă vreme „alba-neagra”, ca s-au trezit românii după ce au fost furați ca-n filmele horror. Problema este că escrocheria asta a avansat și dacă acum nu mai crezi că poți ghici, tot stai să te uiți. Iar în aglomerație este foarte ușor „să fii făcut la buzunare”.

Întâlnită în: Franța și Marea Britanie

alba neagra escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Portofelul căzut

Un portofel căzut pe podea sau pe pavaj. Când în vei trece pe lângă el și-l vei vedea, instinctiv vei pune mâna pe buzunarul în care ai tu portofelul să te asiguri că este în siguranță. Un privitor va nota unde ai dus mâna și mai târziu va încerca să te controleze la buzunare chiar acolo unde ai dus mâna.

Întâlnită în: Italia și Ucraina

Pata pe haină

Cineva te va stropi cu o băutură sau orice altceva care ar putea să îți păteze haina. Se poate face totul foarte subtil sau se poate lovi „accidental” de tine. Apoi se va oferi să ți-o curețe, când au pus mâna pe haină îți va goli toate buzunarele.

Întâlnită în: Argentina, Brazilia

Lustruitorul de pantofi

O persoană va scăpa o perie de pantofi chiar în fața ta. Tu ca un turist de bun simț ce ești o ridici și i-o înmânezi omului. Acesta îți va mulțumi oferindu-se să îți lustruiască pantofii. Ceea ce pare un gest frumos la început te va costa mai târziu pentru că lustruitorul îți va cere bani pentru serviciul prestat.

Întâlnită în: Turcia

lustruitorul de pantofi escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Femeia care vinde rozmarin

O bătrână vinde rozmarin și pentru că tu ești un turist simpatic ție ți-l va da pe gratis, ceea ce în unele țări poate fi considerat un gest de prietenie. Dacă tot ți-a dat buchetul de rozmarin se va oferi să îți și ghicească viitorul. Cum mai toată lumea este curioasă despre cum se aliniază astrele și ce spune zațul din cafea, cititul în palmă este la fel de eficient. Numai că gestul gratuit se va dovedi a fi unul contra cost. Dacă refuzi să plătești pentru serviciile prestate, bătrâna va începe să te blesteme și pe tine și pe familia ta, ceea ce pare înfricoșător.

Întâlnită în: Spania și India

Escrocherii din vacanță: Fotograful

Dacă vă faceți poze singuri sunteți ținta perfectă pentru această escrocherie. Un localnic prietenos se va oferi să vă facă el poze pentru a apărea și voi doi într-o poză, așa cum trebuie. După gestul să acesta vă va cere bani pentru capodoperele realizate sau în cel mai rău caz, va fugi cu aparatul de fotografiat.

Întâlnită în: Europa

Taximetriștii scumpi

Dacă te gândești că taximetriștii nesimțiți se află doar la tine în țară, ei bine o sa fii surprins. Oriunde te vei afla în lume, aceștia vor încerca să profite de lipsa ta de cunoștințe despre respectiva zonă. Unii dintre ei au chiar și aparate alterate pentru a taxa mai mult. Din fericire acum totul se poate rezolva cu aplicațiile de pe telefon. Așa poți ține sub control și distanța străbătută dar și costurile.

Întâlnită în: lumea întreagă

taxi scump escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Căderea și schimbatul

Taximetriști, vânzători, ospătari și alții vă vor da restul dar din greșeală îl vor scăpa. Acela este momentul în care schimbă monedele sau bancnotele pentru unele mai puțin valoroase.

Întâlnită în: Asia

Casierul la telefon

Un casier va pretinde că este la telefon în timp ce tu îți achiți unele cumpărături. Ce face de fapt? Îți pozează cu telefonul datele de pe cardul pe care tocmai l-ai înmânat pentru ca mai apoi să le folosească pentru a-ți goli contul.

Întâlnită în: Spania

casiera la telefon escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Număratul banilor încet

Ai fost la un restaurant, ai luat un taxi sau alte astfel de servicii. Omul care îți dă restul vrea să nu te simți înșelat așa că numără extrem de încet banii pe care trebuie să ți-i dea. Cum tu nu ești un turist prea plin de răbdare, accepți restul așa cum este fără să te gândești că acolo sunt mult mai puțini bani.

Întâlnită în: Europa

Polițistul fals

Niște polițiști falși se vor apropia de tine și te vor informa că în zona în care te afli au circulat bani falși și îți vor cere să îți verifice portofelul. De asemenea, îți vor cere să vadă viza și pașaportul pretinzând că este o problemă iar apoi te vor pune să plătești o amendă…evident tot falsă.

Întâlnită în: România, Columbia, Mexic, India

Super-biletul

Dacă stai la cozi interminabile pentru a ajunge la un aqua-parc sau un parc de distracții de orice fel, e clar că ceva nu merge bine și nu așa ar trebui să îți petreci timpul de relaxare. Așa că sigur va apărea „un angajat” al locului să îți ofere super-biletul, la un preț, chiar dacă mai mare, bun pentru că îți oferă acces la toate distracțiile parcului. Cu gândul că eviți toate cozile, ești tentat să-l cumperi, dacă ai făcut asta ți-ai luat o mare țeapă. Biletul e fals.

Întâlnită în: Franța și Marea Britanie

Turistul cu harta

Deși trăim în lumea tehnologiei, încă mai sunt persoane care folosesc harțile de hârtie. Unul dintre aceștia se va apropia de tine și îți va cere ajutorul. Între timp, altcineva va veni pentru a face un control de rigoare buzunarelor tale.

Întâlnită în: Europa

Hotelul închis

S-au găsit cazuri în care unele hoteluri au fost copiate de la nume până la look, așa că să nu vă fie mirarea dacă ajungeți într-un loc și taximetristul care va dus la hotel va încerca să vă convingă că hotelul la care trebuia să vă cazați este închis pentru reparații. Așa că se va oferi, pentru că știe el, să vă ducă la un alt hotel, care evident este mult mai scump pentru a vă caza.

Întâlnită în: Europa

escrocherii de vacanță inselaciune turisti turisti inselati escrocherie pentru turisti naivi teapa in vacanță tepe pentru călători capcane pentru călători

Telefonul fals de la recepție

În mijlocul nopții veți primi de la „recepția” hotelului un telefon în care vi se spune că s-a produs o încurcătură și va trebui să le dați toate datele de pe card pentru a rezolva problema. Cum sunteți buimac de somn și probabil prea confortabil pentru a mai merge până la recepție le veți da. Doar pentru a descoperi a doua zi că ați rămas fără bani pe card.

Întâlnită în: Întreaga lume

Escrocherii din vacanță: Inspectorii de cameră

Deși asta ar merge de minune în România la ce hoteluri avem, mai ales pe litoral sau la munte, ea este eficientă în alte state. Doi „inspectori de calitate” ai hotelului îți vor bate la ușă pentru vedea dacă ai fost cazat în cele mai bune condiții. Și în timp ce unul dintre „inspectori” te ține de vorbă al doilea curăță ce poate de prin cameră.  

Întâlnită în: Spania

Surse: lonelyplanet.com, scambusters.com, thesavvybackpacker.com, wikitravel.org, ricksteves.com

Facebook Comments
42